Nimetsinas Kitap Ozeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 13, 2013

Nimetsinas Kitap Ozeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
519 NİMETŞİNAS KİTAP ÖZETİ


KİTABIN ADI
NİMETŞİNAS
KİTABIN YAZARI
Hüseyin Rahmi GÜRPINAR
YAYIN EVİ VE ADRESİ
ÖZGÜR YAYINLARI-İSTANBUL
BASIM YILI
1995
 
1.KİTABIN KONUSU:
Kitapda çok terbiyeli, dürüst ve namuslu bir kızın hizmetçi olarak çalıştığı yerin hanımının ölmesinden sonra başka bir hanıma hizmet etmesi ve ona olan sadakati. 

2.KİTABIN ÖZETİ:
Roman, Neriman ismindeki bir hizmetçi kızı anlatır. Neriman ve annesi Hayriye Hanım, bir konakta hizmetçilik yapmaktadırlar. Konaktakiler Neriman’ı o kadar çok severler ki hizmetçi değil evin kızı gibidir. Bütün yaptığı iş kendi yaşındaki hanımı Nevber ile vakit geçirmektir. Zaten o da bundan zevk almakta ve Nevber’i çok sevmektedir. Amansız bir hastalığa yakalanan Nevber bir süre sonra vefat eder. O evde kalamayacağını anlayan Neriman ve annesi oradan çıkar başka bir konakta hizmete girerler. Konakta hizmet etmesi gereken kişi Talat Hanım, oğlu ve kocasıdır. Yeni hanımı da Neriman’ı çok sever ve onu kızı gibi görmeye başlar. Neriman herkezin aklını çelebilecek ve kendisine hayran edebilecek bir güzelliktedir. Ama Talat Hanım kocası Nihat Bey’e sonsuz bir aşk ve güven duymaktadır. Fakat bu güven fazla uzun sürmez. Nihat Bey, çok kısa zaman içerisinde Neriman’a sırılsıklam aşık olur. Bunu ona söyler; fakat Neriman her seferinde tersler çünkü Talat Hanım’a büyük bir saygı ve sadakat ile bağlıdır. Bu aşkı bir süre sonra Talat Hanım ve bütün ev halkı duyar. Tartışmalar, boşanma kararları derken Neriman ve annesi evden gider. Talat Hanım kocasının ne kadar üzgün olduğunu görür ve onun için kendisini feda ederek onu Neriman ile evlendirmeye karar verir. Neriman konağa çağrılır. Bu kararı duyan Neriman öyle güzel ifadelerle evlenmeyeceğini anlatır ki Talat Hanım Neriman’ın nasıl bir insan olduğunu bir kez daha anlar ve hayran olur. Nihat Bey’de duyduğu bu sevgiden utanır ve eskisi gibi Talat Hanım’ı sevmeye devam eder. 

3.KİTABIN ANA FİKRİ: 
Kitabın vurgulamak istediği ana nokta; Hiç bir zaman ne şartta olursa olsun dürüstlüğümüzden ve en önemlisi sadakatimizden zerre kadar taviz vermememiz gerektiğidir.

4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 
Neriman çok genç yaşta iffetli, dürüst, namuslu ve çok sadık bir hizmetçidir. Talat Hanım yanında çalışanlara karşı son derece samimi, ailesine düşkün ve hiç bir zaman olumsuzlukları düşünmeyen bir insandır. Nihat Bey; dürüst, çalışkan ve evine çok bağlı bir eş ve babadır. Genellikle çevresinde olup bitenlere dikkat etmez ve soğuk kanlıdır. Romanda geçen olay bir aile için bir facia ama aslında normal bir durumdur. Nihat Bey eşine ve çocuğuna bağlı bir insandır fakat Neriman o kadar güzel bir kızdır ki Nihat Bey’de gönlüne hakim olamıyarak bu eşsiz güzele aşık olur. Aslında olmaması gereken fakat insanın elinde olmadan gelişen bir durumdur. 

5. KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER: 
Kitap son derece güzel bir yalınlık içerisinde anlatılmıştır. Kitaptaki olaylar anlatılırken gerçekçi bir tarz ve doğalcılık akımı göze çarpmaktadır. Romanda sürükleyici bir akış vardır. Yani konunun gelişimi yalnızca olayların akışına bırakılmıştır. 

6. KİTABIN YAZARI HAKKINDAKİ KISA BİLGİ: 
17 Ağustos 1864’te İstanbul’un Ayaspaşa semtinde doğan Hüseyin Rahmi Gürpınar, hünkar yaverlerinden Mehmet Sait Paşa’nın oğludur.Ancak babasının pek etkisi altında kaldığı söylenemez; çünkü, Mehmet Sait Paşa, görevli olarak zamanın çoğunu İstanbul dışında geçiren bir kimsedir. Annesi de, küçük Hüseyin Rahmi daha dört buçuk yaşındayken ölünce, yapayalnız kalır. Bu nedenle çocukluğu teyzesinin Aksaray’daki konağında geçer. Hüseyin Rahmi, sanatı, halkı yükseltmek için bir araç olarak görür. Bu nedenle, bütün yazarlık yaşamı boyunca üzerine gitmediği, eleştirip alay etmediği hiçbir toplumsal kurum yoktur; iki yüzlü aile ahlakını, dini kötüye kullanıp dünyalıklarını doğrultan yobazları, karısını ya da kocasını aldatan eşleri her türlü rezaleti Avrupalılaşmanın bir gereği olarak gören kadınları, tüyü bitmemiş yetimin hakkını bahseden ticaret erbabın yergilerinin hedefi olarak işlerken, amacı yalnızca okuru biraz olsun düşündürmek ve eğlendirmektir.

Safiye Sultan:Venedikli ,erkekleri çıldırtan bir güzelliği,çılgın bir zekası ve doymak bilmeyen arzuları olan,Nur Banu Sultan’ın haremindeki kadınlardan biri
İstemihan Sultan:Giysiden yana zengin,ilgiden yana yoksul büyütülmüş asaletli bir saray kadınıdır.Kişilik olarak tertemiz bir yüreği vadır.
Selim:İçkiye düşkün,yönetimde beceriksiz bir padişahtır.
Murat:Osmanlıyı yönetebilecek bir güce sahip ,halkı için ve ülkesi için herşeyi yapabilecek gözüpek bir yiğittir.
Sokullu Paşa:Yönetme kabiliyeti olan,zeki,devşirmeden yetişen bir sadrazamdır.

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Bu kitapta Osmanlı Devleti’nin sır gibi saklanan harem hayatının,saray hayatının ve padişah eşlerinin yönetim konusunda etkilerinden açık bir dille bahsediliyor. 

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
İngiliz bir yazar olan Ann CHAMBERLİN ülkeler tarihine merakı olan bir gezgindir.Bugüne kadar birçok ülke gezmiş ve onlarla ilgili kitaplar yazmıştır.Yazarın yazdığı kitapların içinde Osmanlı Hanedanlığının etrafında geçen eserler de vardır.Önemli eserleri:Safiye Sultan1,Safiye Sultan2,Safiye Sultan3’dür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder