Hürmüz Adası Nerededir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 26, 2018

Hürmüz Adası Nerededir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hürmüz Adası Nerededir? Hakkında Bilgi 

Hürmüz Adası nerededir, hangi ülkeye bağlıdır? Hürmüz Adası tarihçesi, konumu, özellikleri, hakkında bilgi.


Hürmüz Adası
Hürmüz Adası, Basra Körfeziyle Umman Körfezi arasındaki Hürmüz Boğazında İran’a ait çıplak ve tepelik adadır. Kıyıdan 8 km açıkta yer alır. Yaz aylarında göç yüzünden nüfusu yarı yarıya azalır. Tek sürekli yerleşmesi Hürmüz köyüdür. Adada çıkarılan aşıboyası ihraç edilir.

Hürmüz Adası Nerededir? Hakkında Bilgi
Hürmüz Adası Nerededir? Hakkında Bilgi 

Hürmüz Adası İS 7. yüzyılda Arap yönetimine girdikten sonra hurma bahçeleri, çivit, tahıl ve baharatıyla kısa zamanda Kirman’ın başlıca pazarı durumuna geldi. 13. yüzyıla doğru Hindistan ve Çin ticaretinde tekelci bir konum kazandı. Ünlü Venedikli gezgin Marco Polo adaya iki kez uğradı. 1300’lerde yağmacı haydutlar yüzünden anakaradan ayrıldı. Hürmüz’ün Arap yöneticisi, adaya yerleşerek Yeni Hürmüz’ü kurdu. Bir süre sonra Basra Körfezinin en önemli ticaret merkezi Keys’in yerini alan Hürmüz, yeniden Hindistan ticaretini ele geçirerek öteki körfez adalarına ve zaman zaman Umman’a egemen oldu.

1514’te adayı ele geçiren Portekizliler bir kale inşa ettiler. Portekizlilerin egemenliğine İngiliz ve İran kuvvetlerinin ortak bir harekâtıyla 1622’de son verildi. Hürmüz Adası yakınlardaki Çeşun Adası ve Bender Abbas limanıyla birlikte 1798’den 1868’e değin Maskat ve Umman hükümdarlarına kiralandı. Eski ve ünlü Hürmüz kentinden günümüze, Portekizlilerin inşa ettikleri kalenin bir bölümü dışında hemen hiçbir şey kalmamıştır. 1980-90 arasındaki İran-Irak Savaşı’nda ada çatışma alanı içinde yer almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder