Eğitimde teknoloji kullanımının sosyo-kültürel ve ekonomik sınırlılıkları nelerdir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 14, 2018

Eğitimde teknoloji kullanımının sosyo-kültürel ve ekonomik sınırlılıkları nelerdir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Eğitimde teknoloji kullanımının sosyo-kültürel ve ekonomik sınırlılıkları nelerdir


Teknoloji kullanımının sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan sınırlılıkları nelerdir? 

Eğitimde teknoloji kullanımının sosyo-kültürel ve ekonomik sınırlılıkları nelerdir
Eğitimde teknoloji kullanımının sosyo-kültürel ve ekonomik sınırlılıkları nelerdir

Bilgisayar donanımı ve yazılımları oldukça pahalıdır. Ders programının içeriğiyle uygun yazılım bulmak güçtür. Ayrıca teknolojik açıdan yeterli düzeyde bilgi birikimine sahip öğretmene de ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim bir kültürleme sürecidir. Bu süreçte teknolojideki değişiklikler kültürü de olumsuz etkileyebilmektedir. Kültürel çatışma, kültürel yozlaşma gibi sıkıntılar çıkabilmektedir. Teknoloji bireyleri, sanal dünyanın etkisi altına alarak sosyalleşmesinin önüne geçer ve kişilerin asosyal bireyler olmasına neden olabilir. 

Eğitimde teknoloji kullanımında, etkinliklerin çocukların işbirliği içinde değil de yalnız olarak yapması sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyebilir. Ekonomik koşulların elverişli olmadığı yerler ile iyi olduğu yerler arasında fırsat eşitsizliği oluşmuştur. Bu eşitsizliği kaldırmak için Fatih Projesi kapsamında her öğretmen ve öğrenciye tablet dağıtımı yapılmıştır. Amaç, eşitsizliğin ortadan kalkmasıdır. Ancak proje, henüz bütün okullara tablet dağıtımını tamamlayamamıştır. Proje ekonomik olarak çok masraflıdır. Ayrıca teknolojiye bağımlı çocukların olmasını da destekleyebilir. Bu konuda ailelerin evde, öğretmenlerin ise okulda çok dikkatli olması gerekmektedir. 


Teknoloji kullanımının çok fazla avantajı olduğu gibi maalesef sınırlılıkları da söz konusudur. Teknoloji destekli bireysel öğretim programları, öğrencinin sosyalleşmesini engelleyebiliyor. Yine teknoloji kullanımıyla birlikte insanlar arasında iletişim sorunları oluşmaya başladı. Bir otobüse bindiğimizde bütün bireylerin telefonla uğraştığı şeklindeki tabloya hepimiz tanık olmuşuzdur. Bu da sosyalleşmenin olumsuzluğuna güzel bir örnektir. Yine kültürel açıdan bakıldığında teknolojiyle birlikte bireyselleşme daha çok ön plana çıkıyor. Bireyselleşme sonucunda toplumda daha bencil, kendini düşünen, duyarsız bireyler haline gelebiliyoruz. Bunun yanı sıra bilgiye çok hızlı ulaşılması sonucunda bilgiye ve bilgiliye verilen değer de eskisine oranla azalıyor. Teknoloji zaman ve mekân açısından ekonomiklik sağlarken, gerekli alt yapı, teknik ve donanım açısından ise maliyetli olması sınırlılığıdır. 


Teknoloji kullanımının yararları olduğu gibi sınırlılıkları da var. Bilgisayarlar, cep telefonları ya da oyun konsolları yok iken çocuklar sokaklarda, parklarda, çayırda koşuyor ve çeşitli kültürel oyunlar oynuyorlardı. Bu sayede fiziksel, zihinsel gelişimlerine katkıda bulunuyorlardı. Şimdilerde bilyemisket, seksek, çamurda çivi oyunu, gazoz kapağı, beştaş, dama, ip atlama, kovalamaca, saklambaç, evcilik vb. oyunları oynayan çocuklar azalırken bilgisayar, oyun konsolu ve cep telefonları başında çok vakit geçiren çocuklar çoğalıyor. Elektronik ortamda sosyalleşme ile birebir sosyalleşme arasında farklar oluşuyor. Kişilikler, tarzlar, sohbetler de değişiyor ve bazen bu insanları olumsuz etkiliyor. 


Teknoloji kullanımının epey bir artısı olsa da eksileri de vardır. Ekonomik sınırlılıktan başlayacak olursak, öncelikle okulda teknolojiyi kullanmak istersek altyapı gerektirir. Bu da haliyle ek masraflara yol açar. Dağıtılan tabletler, akıllı tahtalar vb. kaliteli olmalıdır. Asgari bir okulda 500 kişi olduğunu varsaysak, bunun ülke genelinde yaygınlaştırılması sıkıntı yaratır. Üstelik bu teknolojiler garanti kapsamında olmak zorundadır. Fırsat eşitliği açısından okuldaki her öğrenciye dağıtılmalıdır ki bu da ayrı bir ekonomik külfettir. Sosyal yönden öğrencilerin birbirleriyle ve çevreleriyle etkileşimi azalır. Öğrenci asosyalleşir, bağımlılık yaratabilir ve bunların sonucunda da psikolojik sorunlara neden olabilir. Ayrıca öğretmenöğrenci etkileşimi azalır. Öğrenci eve geldiği zaman ailesiyle zaman geçirmez ve kendi kültüründen uzaklaşıp yabancılaşabilir ki bu özellikle ergenlerde sık görülür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder