İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 14, 2018

İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi

İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi

İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi

CEVAP:BİRLEŞİK KRALLIK

Devletlerin Kafa Karıştıran Yapısı: Birleşik Krallık 

Birçok insanın karıştırdığı detaylar arasında İngiltere’nin gerçek adının ne olduğu da vardır. Bu ülkenin adı  “İngiltere mi?”, “Birleşik Krallık mı?”, “Büyük Britanya mı?” veya  “Orada kaç ülke var?” gibi sorular oluşmuştur bu konu açıldığında hepimizin kafasında…

Resmi adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olan ülke, 4 bölgeden oluşmaktadır ve bir adalar ülkesidir. Bu adalar Britanya Adaları olarak anılır. Britanya adalarının en büyük iki adası sırasıyla Büyük Britanya ve İrlanda adalarıdır. Birlik, üçü Büyük Britanya Adası’nda olmak üzere dört ülkeden oluşur. Büyük Britanya’daki üç ülke İngiltere, İskoçya ve Galler’dir.

İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi
İngiltere Galler kuzey İrlanda bu ülkelerin genel adi


İrlanda Adası’nın Bölünmesi

İrlanda Adası iki bölgeye ayrılır. Bunlardan biri adanın 3/4’ünü kaplayan serbest İrlanda Cumhuriyeti, diğeri ise adanın 1/4’ünü kaplayan ve Birleşik Krallık’a bağlı olan Kuzeydoğusundaki Kuzey İrlanda’dır.

Birliği oluşturan dört ülkenin dördü de eşit statüye sahip değildir.  Bunların içinde en geniş yetkiye İngiltere sahiptir. Bu yüzdendir ki birliğin bütünü için İngiltere adı kullanılır. Gerçi bu çok da yanlış bir kullanım değildir. Ama resmiyette İngiltere birliği oluşturan dört ülkeden biridir.



Birleşik Krallık’ın İdari Yapısı

Dünyanın en karmaşık idari yapılanmalarından biri Birleşik Krallık’tadır. Birleşik Krallık 4 ülke ve 17 bağımlı otonom topraktan oluşmaktadır. 17 bağımlı toprağın 3’ü İngiltere Krallığı’na geri kalan 14’ü Birleşik Krallık’a bağlıdır. Buna ilave olarak birliği oluşturan 4 ülke ve bağımlı topraklar kendi içinde farklı idari yapılanmalara sahiptir. Yine en karmaşık idari yapılanma İngiltere Krallığı’ndadır.



İngiltere, birliğin yönetim hakkını elinde tutan en fazla imtiyaza sahip ülkesidir. İngiltere’nin en üst düzey idari birimi sayısı 9’dur. En üst düzey idari birimden biri olan ve Londra şehrini de içeren Büyük Londra Bölgesi diğer 8 idari birimden daha fazla imtiyaza sahiptir. 9 en üst düzey idari birim kendi içinde yine alt idari birimlere bölünür ve bu birimlere kontluk denir. Fakat bu bölünme düzenli bir hiyerarşik yapı oluşturmaz. Yani il, ilçe, köy gibi bir piramit oluşturmaz. Örneğin bir kontluk kendi içinde alt idari birime ayrılırken aynı en üst düzey idari birime bağlı başka bir kontluk kendi içinde alt idari bir bölümlenmeye gitmeyebilir.Galler, İngiltere’nin tersine düzgün bir idari bölümlenmeye gitmiştir. Yani idari birimler il, ilçe, köy gibi sistematik bir şekilde alt idari birimlere ayrılır. Galler’in en üst düzey idari birimi sayısı 22’dir.İskoçya, İskoçya’nın en üst düzey idari birimi sayısı 12’dir. 12 idari birimin 3’ü ada idaresidir. Galler gibi düzgün bir idari bölümlenmeye gitmiştir. Bunun yanı sıra Galler gibi yerel bir hükümete ve meclise de sahiptir. Fakat İskoçya’nın yerel hükümeti Galler’in yerel hükümetinden çok daha fazla yetkiye ve imtiyaza sahiptir.
Birlesik-Krallikin-idari-yapisi-204x244
Birleşik Krallık’ın İdari Yapısı
Kuzey İrlanda, birliğin İngiltere hariç diğer ülkeleri gibi düzgün bir idari bölümlenmeye gitmiştir. Birliğin diğer ülkeleri gibi yerel bir hükümete ve meclise sahiptir. Ama yerel hükümetinin yetkileri Galler gibi kısıtlıdır. Kuzey İrlanda’nın en üst düzey idari birimi sayısı 26’dır.

Denizaşırı Topraklar, Britanya İmparatorluğu’nun kolonileştirdiği ve günümüzde imparatorluğun dağılmasına karşın halen birliğe bağımlılığını sürdüren otonom(özerk) topraklardır. Birliğe bağlı 17 otonom deniz aşırı toprak vardır. 17’sinin 3’ü İngiltere Krallığı’na, 14’ü Birleşik Krallık’a bağlıdır. Bu topraklar dış işlerinde Birleşik Krallık’a bağlıyken iç işlerinde bağımsız bir devlet gibi davranırlar. Kendi yerel bir başkenti, hükümeti, meclisi, bayrağı, başkanı ve bazı otonom toprağın kendi para birimleri dahi vardır. Buna karşın merkezden atanan bir vali tarafından denetlenirler.

Birliğin Kuruluşu ve Birlik Bayrağının Hikâyesi


Britanya tarihi Buzul Çağı’nın sonundan başlar ve Britanya Adaları tarih boyunca birçok kavim tarafından istila edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder