Şube Müdürlüğü Sınavı 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT Ders Notları 2018 - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 21, 2018

Şube Müdürlüğü Sınavı 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT Ders Notları 2018

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Şube Müdürlüğü Sınavı 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT Ders Notları 2018

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT
I. Giriş
1982 Anayasasının 128'inci maddesine göre, kamu kurum ve kuruluşlarının genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yürüten kişilere memurlar ve diğer kamu görevlileri denir.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, haklan ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla Özel olarak düzenlenir.

Şube Müdürlüğü Sınavı 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT Ders Notları 2018
Şube Müdürlüğü Sınavı 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUAT Ders Notları 2018
II. Temel İlkeler ve İstihdam Şekilleri
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun temel ilkeleri, sınıflandırma, kariyer ve liyakat'îir.
Devlet Memurları Kanunu, memur, sözleşmeli personel geçici personel ve işçi olmak üzere dört istihdam şekli Öngörmüştür. Bu Kanuna tabi kurumlar, dört istihdam şekli dışında personel çalıştıramaz.

Memur, mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlere denir.
Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.
Sözleşmeli personel, kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projeler için zorunlu ve istisnai hallerde, özel bir meslek bilgisine ve uzmanlığa ihtiyaç gösteren işlerde geçici olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

Geçici görevliler, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmetlerde, sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan görevlilerdir. Geçici görevlilerin çalıştırılacağı görevler
çalıştırılacak görevli sayısı ve ücretleri Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca belirlenir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının çalıştırdığı görevlilerden olan işçilere, Devlet Memurları Kanunu değil, İş Kanunu hükümleri uygulanır.

III. Ödevler ve Sorumluluklar İle Genel Haklar ve Yasaklar
Devlet memurları görevlerini yerine getirirken Anayasaya bağlı kalmak ve yasalara saygılı olmak zorundadır.

Memurlar görevlerini dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayrımı yapmadan yerine getirmekle yükümlüdür. Herhangi bir siyasal parti veya kişinin yararını ve zararını amaçlayan davranışlarda bulunamazlar.
Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar. Devlet memurlarının işbirliği içinde çalışmaları esastır.

Devlet memurlarından sürekli veya geçici görevle veya yetişme, inceleme ve araştırma için yabancı memleketlerde bulunanlar Devlet itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunamazlar.
Amir, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır; yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.

Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak, emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır.
Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında özel kanunda yazılı hükümler uyarınca mal bildiriminde bulunurlar. Mal bildiriminde bulunmayanlara kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir.
Devlet memurları, kamu görevleri hakkında basma, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Buna aykırı hareket edenlere kınama cezası verilir.
Devlet memurları, amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı dava açma hakkına sahiptirler.
Devlet memurlarının kamu hizmetlerini aksatacak şekilde memurluktan kasıtlı olarak birlikte çekilmeleri veya görevlerine gelmemeleri veya görevlerine gelip de devlet hizmetlerinin ve işlerinin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylem ve hareketlerde bulunmaları yasaktır.
Devlet memurlarının greve karar vermeleri, grev tertiplemeleri, ilan etmeleri, bu yolda propaganda yapmaları yasaktır. Devlet memurları herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamaz, grevi destekleyemez veya teşvik edemezler.
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil, ticari vekil, kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Buna aykırı hareket edenlere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir.
Devlet memurlarının hediye istemeleri, menfaat sağlama amacıyla hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır.
Memurlar görevlerinden ayrılmış olsalar bile kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri yetkili bakanın izni olmadıkça açıklayamaz. Bu fiili işleyenlere Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilir.
IV. Sınıflandırma, Gösterge ve Ek Göstergeler
Devlet Memurları Kanunu memurlar için 10 hizmet sınıfı öngörmüştür.
Devlet Memurları Kanununun uygulandığı kurumlarda yönetim, yürütme, büro ve benzeri hizmetleri gören ve diğer sınıflara girmeyenler Genel İdare Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Mühendis, mimar, jeolog, kimyager ve benzeri teknik unvanlara sahip olanlar Teknik Hizmetler Sınıfını oluşturur.
Yüksek mühendis, mühendis, mimar gibi unvanları kazanmış olanların çalıştırıldıkları hizmet sınıflarına bakılmaksızın giriş derece ve kademelerine bir derece eklenir. Örneğin mühendis unvanını kazanmış birisi Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memuriyete başlarsa veya bu hizmet sınıfında iken mühendis unvanını kazanırsa, bulunduğu derece ve kademeye bir derece eklenir.

Sağlık hizmetlerinde mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı biyolog, sağlık memuru ve benzeri sağlık personeli Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Eğitim ve öğretim hizmetinde görevlendirilen öğretmenler ile ilköğretim müfettişleri ve yardımcıları Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Avukatlık ruhsatına sahip, baroya kayıtlı ve kurumlarım yargı yerlerinde temsil yetkisi olan memurlar Avukatlık Hizmetleri Sınıfım oluşturur.
Dini eğitim görmüş ve dini görev yapan memurlar Din Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Emniyet hizmetlerini yürüten polis, komiser, emniyet amiri, emniyet müdürü, polis müfettişi, emniyet müfettişi gibi memurlar Emniyet Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Her türlü yazı ve dosya dağıtmak, toplamak, iş sahiplerini karşılamak, yol göstermek, hizmet yerlerini temiz tutmak, ısıtmak, aydınlatmak gibi görevleri yapanlar Yardımcı Hizmetler Sınıfını oluşturur.
Vali, kaymakam, maiyet memurları Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Milli İstihbarat Teşkilatı kadrolarında veya bu Teşkilat emrinde çalışan görevliler Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfını oluşturur.
Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir.

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler , aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.
Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı ile Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya Özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin meslekleri ile ilgili hizmetlerde geçen süresinden bu Kanun ve bu Kanunun 87'nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin %' ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
Devlet Memurları Kanununa göre 10 sınıf tespit edilmesine rağmen, her sınıf için verilen kadrolarda çalıştırılacak kişilerde aranacak öğrenim, yabancı dil gibi özel nitelikler, yasa veya kuruluş yasalarına dayanarak çıkarılan yönetmeliklerle saptanır.
İlkokulu bitirmiş Devlet memurları 15 'inci dereceden başlayıp 7'nci dereceye kadar yükselebilirler.
4 yıl süreli yükseköğrenim bitirenler ise 9'uncu dereceden işe girerler ve 1 'inci derecenin son kademesine kadar yükselirler.
Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek Öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yükseköğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerleme hakkı verilir.

657 sayılı Kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıflan ve görev unvanlan itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukan olanlardan son sicil notu olumlu bulunanlann kazanılmış hak aylıktan kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir.
Bütün sınıflar itibariyle her derece ve kademenin aylıklarının hesaplanmasında aylık gösterge tablosu esas alınır. Ayhk gösterge tablosunda birden onbeşe kadar derece vardır. En düşük derecede 9 kademe, en yüksek derecede 4 kademe vardır.
Bu derece ve kademelerde memurların aylıklarına esas alacak gösterge rakamlarına yer verilmiştir.
657 sayılı Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha Önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

V. Devlet Memuru Olmanın Şartlan
Memur olmak için Devlet memurluğu sınavını kazanmak ve Türk vatandaşı olmak gerekir. Ancak istisnai memuriyetlere atanmada sınav şartı aranmaz.
Genel olarak on sekiz yaşını bitirmiş olanların memur olabilmesine karşılık, bir meslek veya sanat okulunu bitiren, on beş

yaşını dolduran ve yargı yoluyla kazai rüşt kararı aldıranlar da memur olabilir.
Devlet memuru olmak için kamu haklarından yoksun bulunmamak ve taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak gerekir,
Bir kimsenin memur olabilmesi için askerlikle ilgisinin bulunmaması ya da askerlik çağma gelmemiş bulunması veya askerlik çağma gelmişse eylemli askerlik hizmetini yapmış olması yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olması gerekir.
Bir kimsenin memur olabilmesi için, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığının bulunmaması gerekir. Sakatların Devlet memurluğuna alınma koşulları ile hangi işlerde çalıştırılacakları yönetmelikle saptanmıştır.
Bir sınıfta belli görevlere atanabilmek için kuruluş yasalarına ya da görev ve çalışma yönetmeliklerine daha yüksek öğrenim dereceleri veya belli fakülte, okul veya öğrenim dallarını bitirmiş olma koşulu konabilir.

VI. Aday Memurlarla İlgili Usul ve Esaslar
Memurluğa önce aday olarak girilir. Bu süre içinde hem aday denenir hem de yetiştirilir.
Aday memurlar temel eğitime, hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulurlar.

Adaylık süresi en az 1 yıl en çok 2 yıldır. Bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.
Adaylık süresini başarı ile tamamlayanlar ve olumlu sicil alanlar asli Devlet memuru olarak atanırlar.
Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz. Adaylık süresi sonunda Devlet Memurları Kanununa göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemesinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir.
Adaylık süresi içinde eğitimin her safhasında başarısız olanlar ile hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları saptananların sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile memuriyetle ilişikleri kesilir.
Atamaya yetkili amir; atama usul ve esaslarını belirleyen mevzuat hükümleri ile atama yetkisi tanınan memurlar, müşterek kararla veya Bakanlar Kurulu Kararı ile atanan memurlar bakımından ise inha (öneren) eden makamdır.
Atamaya yetkili makam, kuruluş yasaları ile 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun ile 2477 sayılı 2451 sayılı Kanunun Kapsamı Dışında Kalan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usulüne îlişkin Kanunlarda gösterilmiştir.

VII. Atamalarda İşe Başlama Süresi
Memurların yer değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin kurallar yönetmelikle düzenlenmiştir.
6245 sayılı Harcırah Kanununun 3'üncü maddesinin (g) ve (h) bentlerinde memuriyet mahalli ile başka yer tanımı yapılmıştır. Buna göre; memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim Özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerlere memuriyet mahalli, memuriyet mahallinin dışındaki yerlere de başka yer denilmektedir.
Aynı yerde göreve atananlar atama emrinin kendilerine duyurulduğu günü izleyen işgünü içinde işe başlamalıdırlar.
Başka bir yerdeki göreve atananların on beş gün içinde görev yerine hareket etmeleri ve yol süresini izleyen iş günü işe başlamaları gerekir.
Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı nedenler olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanların atama işlemi iptal edilir.
Belge ile kanıtlanan zorlayıcı neden olsa bile sürenin bitimini izleyen iki ay içinde göreve başlamayanların atama işlemi, atamaya yetkili amir tarafından iptal edilir.

VIII. Devlet Memurluğunda İlerleme ve Yükselme
Devlet memurunun kademe ilerlemesi yapabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması, o yıl içinde olumlu sicil almış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması gerekir.
Bir yıl içinde birden fazla kademe ilerlemesi uygulanmaz. Memurlardan 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve daha yukarı olanların aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Diğer şartlan taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir.

Derece yükselmesi ve kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercileri kademe ilerlemeleri ile ilgili yetkilerini devredebilirler.
Devlet memurunun derece yükselmesi yapabilmesi için:
1. Üst dereceden boş bir kadronun bulunması,
2. Derecesi içinde en az üç yıl ve bu derecenin 3'üncü kademesinde bir yıl bulunmuş olması,
3. Kadronun tahsis edildiği görev için Öngörülen nitelikleri elde etmiş olması,
4. Sicil bakımından üst derecelere yükselebilecek nitelikte bulunduğunun saptanmış olması
şarttır.
Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
1.1'inci dereceli görevlerden ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
2.1 ve 2'nci derece görevlerden ek göstergesi 5300 'den az olanlar için en az 10 yıl,
33 ve 4'üncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
08/06/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2'nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek Öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak, dört yıldan daha az süreli yüksek Öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve
78
okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır.
Yukarıdaki hükümlere göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hale ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak, atandıkları kadro aylıklan, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
IX. Memurların Nakiileri ve Dış Memleketlere Gönderilmesi
Kurumlar, memurları görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle bulundukları kadro derecelerine eşit, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:
1- Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,
2- Dış burslara dayanılarak gönderilenlere iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir. Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir.
Bu şekilde yurtdışına gönderilenler kadrolarında bırakılırlar. Kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60'ını kurumlarından alırlar. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenlerin bu süreleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
Kurumlarınca gönderilenlere, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına Ödenmekte olan yurtdışı aylığının 2/3'ti ödenir. Burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir.

Bu suretle yapılacak fark ödeme, her türlü vergiden müstesnadır.
Bu şekilde yurtdışına gönderilen personelin mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden veya tamamlamadan görevinden ayrılması, müstafi sayılması ya da bir ceza ile görevine son verilmesi halinde, kendileri için kurumlarınca fiilen döviz olarak yapılmış olan her türlü masraflar aynı döviz cins ve miktarı üzerinden borçlandırılır. Döviz borcu toplamından mecburi hizmetin tamamlanan kısmı için hesaplanan miktar indirilir. Hesaplanan borç miktarı, ilgilinin durumu ve ödettirilecek meblağ dikkate alınarak azami beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Borç miktarı ilgili tarafından Türk Lirası ile ödenir ve yapılan ödeme miktarı tahsil tarihindeki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen efektif satış kuru üzerinden dövize çevrilerek yukarıda belirlenen şekilde hesaplanan döviz borcundan mahsup edilir.
İlgilinin eğitimdeki başarısızlığı veya kendi kusuru nedeniyle yurtdışından geri çağrılması ya da verilen süreyi tamamlayıp başarısız olarak dönmesi durumunda da, ilgili için fiilen döviz olarak yapılmış olan her türlü masrafların tamamı aynı esaslara göre ödettirilir.

X. Silah Altına Alınma ve Vekalet Görevi
Hazarda ve seferde silah altına alınan Devlet memurları, silah altında bulundukları sürece izinli sayılır.
Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.
Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.
Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara açıktan vekil atanabilir.
Aynı kurumdan ikinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.
Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.
Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.
Devlet memurlarına, vekalet görevi, ikinci görev veya ders görevlerinden ancak birisi verilebilir. Öğretmenlerin idari görevi bu hükmün dışındadır. Bir memurun üstünde birden çok ücretli vekalet görevi veya ikinci görev bulunamaz. Memura ücretsiz olmak kaydıyla, birden fazla vekalet görevi veya ikinci görev verilebilir.

XI. Memurluğun Sona Ermesi
İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, 6 ay geçtikten sonra, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan sınıfında gerekli nitelikleri taşımakta bulunanlar kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilir. Ancak, 5335 sayılı Kanun ile emekli olanların açıktan atanılabilecekleri kadrolara sınırlama getirilmiştir.
Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Çekilme isteği kabul edilen memurlar altı ay geçmedikçe memurluğa tekrar alınmazlar. Mazeretsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazeret olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz on gün devam etmesi halinde yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Bu şekilde çekilenler bir yıl geçmedikçe yeniden memurluğa alınmazlar.
Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki devlet memurları yerlerine atananlar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar. Buna uymadan görevini bırakanlar bir daha memurluğa alınamazlar.
Devlet memurlarının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurluktan çıkarılması, memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi, memurluktan çekilmesi; istek, yaş haddi, malûllük ve sicil sebeplerinden biri nedeniyle emekliye ayrılması veya Ölümü halinde memurluğu sona erer.

XII. Memurların Çalışma Saatleri ve İzinler
Memurların haftalık çalışma süresi, Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere genel olarak kırk saattir. Ancak, özel kanunlarla yahut bu Kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınarak farklı çalışma süreleri tespit edilebilir.
Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur.
Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının onayı alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir.
Devlet memurlarının yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni ve aylıksız izin kullanma hakları vardır.
Yıllık izin, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Bu durumda Önceki yıllara ait kullanılmamış izin haklan düşer.

Devlet memurlarına verilen ücretli izinler esnasında memurların özlük haklarına dokunulmaz.
Bir memurun yıllık izin kullanırken hastalanması ve bu hastalığını sağlık raporu ile belgelemesi halinde, hastalık izninin verildiği tarih itibarıyla yıllık izin süresi durur. Ancak, hastalık izninin yıllık iznin bitiminden önce sona ermesi halinde memur yıllık iznin bitiminde, hastalık izninin yıllık izin süresini aşması halmde ise hastalık izninin bitiminde göreve başlar.
İsteği üzerine memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, kardeşinin, eşinin, çocuğunun ölümü halinde 5 gün mazeret izni verilir.
Erkek memura karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine 3 gün izin verilir.
Kadın memura doğum yapmasından önce (8), doğum yaptığı tarihten itibaren (8) hafta mazeret izni verilir.
Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu izin, doğumdan sonraki 8 haftalık mazeret izninin bitim tarihinden itibaren başlamakla birlikte iznin kullanım süresi 8 haftalık izin tarihinden sonraki bir yıllık süreyi aşamaz.
Devlet memurlarına, on hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halmde, memuriyet süreleri boyunca bir kez ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.
Yıllık izinlerini ikamet ettikleri il dışında geçirmek isteyen devlet memurlarına zorunlu hallerde gidiş ve dönüş için ikişer gün yol izni verilebilir.
Hastalıkları süresince, on yılını doldurmamış memurlara altı aya kadar, on yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar, kanser, verem ve akü hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar rapor verilebilir

ve bu esnada memurun aylık ve özlük haklarına dokunulmaz. Ancak, bu hastalık izin süreleri ve sağlık kurulu raporu ile verilen izin süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenir. Bu rapor sürelerini sonuna kadar kullananlar, izinlerinin sonunda işe başlayabilmek için, iyileştiklerine dair raporunu getirmek zorundadır.
Hastalık raporlarının ne şekilde ve kimler tarafından verileceği Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelikle düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre, memurlara, merkezde kurum amirinin, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirin, onayı ile hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar hastalık izni verilir.
Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde memur derhal görevine dönmek zorundadır, aksi takdirde memuriyetten çekilmiş sayılır.
Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince aylıksız izinli sayılır. Bu şekilde aylıksız izinli sayılanların memuriyetleri devam ettiği için eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarının hastalanmaları halinde tedavileri kurumlarınca sağlanır.
Devlet memurları, kurumlarınca tutulacak memur kütüğüne kaydolunurlar, her memur için bir memur cüzdanı düzenlenir. Her memurun bir özlük ve sicil dosyası bulunur.

XIII. Memurların Sicilleri ve Takdirname
Sicil dosyasında sicil amirleri tarafından düzenlenecek sicil raporları ile varsa müfettişler tarafından verilen denetleme raporları ve memurların mal beyannameleri sicil dosyalarına konulur.
Sicil dosyalarını Başbakan, bakanlar, atamaya yetkili amirler, valiler, kurumların merkez teşkilatının en üst yöneticileri ve kaymakamlar, başında bulundukları teşkilatta görevli bütün memurların sicil dosyalarını inceleyebilirler. Ayrıca, kendilerine sicil raporu teslim edilen birim ve görevliler de sicil amirlerinin not ve mütelaası ile yaptıkları değerlendirmeler dışında, her yönüyle incelenerek tespit ettikleri noksanlıkların giderilmesini temin ederler ve bu raporları inceleyebilirler.
Bu dosya memurların ehliyetlerinin tespitinde kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye çıkarma veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde başlıca dayanak olarak kullanılır.
Kurumların taşra teşkilatlarında bulunan memurların sicil amirleri vali ve kaymakamlardır.
Sicil amirleri, sicil raporlarını her yılın Aralık ayının ikinci yarısı içinde doldururlar. Aday memurların sicil raporları işe başladıkları tarihi takip eden birinci yılın, 2 yıl süre ile adaylığa tabi tutulan aday memurların ikinci yılın dolmasından sonraki 15 gün içinde doldurulur. Bir yıldan çok iki yıldan az bir süre ile adaylığa tabi tutulan memurların ikinci yıla ait sicil raporları, adaylıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğu tarihte doldurulur.
Sicil raporlarının doldurulma zamanı gelmeden ve yeni sicil amirine sicil raporu doldurmak için yeterli süre kalmadan görevlerinden ayrılan sicil amirleri en az 6 ay beraber çalıştıkları memurların sicil raporlarının kendilerine ait bölümü, görevlerinden ayrılmadan Önce doldurarak sicil raporlarını saklamakla görevli makamlara teslim ederler.
Devlet memurlarının yetersizlikleri halinde sicil raporlarında yazılı bulunan kusur ve eksiklikleri, uyarılmaları bakımından, gizli bir yazıyla atamaya yetkili sicil amirleri tarafından kendilerine bildirilir.
Sicil raporlarında sicil notu ortalaması 100 üzerinden 60 ve daha yukarı olanlar olumlu sicil, 60*ın altında olanlar ise olumsuz sicil almış sayılırlar,

İki defa üst üstte olumsuz sicil alan memurlar başka bir sicil amirinin emrine atanırlar. Burada da olumsuz sicil almaları halinde memuriyetle ilişkileri kesilerek haklarmda T.C. Emekli Sandığı Kanununun emeklilikle ilgili hükümleri uygulanır.
Görevinde olağanüstü gayret ve çalışma gösterenlere merkezde atamaya yetkili amirler illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilir.

XIV. Memurların Disiplin İşlemleri
Devlet memurlarına, 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinde belirtilen fiil ve halleri işlemeleri halinde, fiil ve halin ağırlık derecesine göre, uyarma, kmama,aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilir.
Devlet memuruna savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Savunmasının yapabilmesi için memura en az yedi gün süre verilir.
Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların sicilden silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır,
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve iyi veya çok iyi derecede sicil alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirlerince verilir.
Kademe ilerlemesinin durdurulma cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler, il disiplin kurullarının kararma dayanan hallerde valiler tarafından verilir.

Devlet memurluğundan çıkarma cezası yüksek disiplin kurulunca verilir ve bu cezayı alanlar bir daha memurluğa atanamazlar.
Disiplin cezalan verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Ancak, aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.
Her kurum merkezinde bir disiplin ve yüksek disiplin kurulu kurulur.
Kendisine uyarma ve kınama cezası verilmiş devlet memurları bu cezaların uygulanmasından beş sene sonra atamaya yetkili amire baş vurarak bu cezaların sicilden silinmesini talep edebilirler.
Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmiş olan memurlar bu cezaların uygulanmasından on sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak bu cezaların sicillerinden silinmesini isteyebilirler.
Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazlarda süre, kararın ilgiliye tebliğinden itibaren yedi gündür. Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, varsa bir üst disiplin amirine, yoksa disiplin kurullarına yapılır. Aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarılma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.

XV. Görevden Uzaklaştırma
Hizmetin gerekleri bakımından görevi başında kalmasında sakınca görülen devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırma önlemi alınır.
Görevden uzaklaştırmaya yetkililer, atamaya yetkili amirler, bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri ile illerde valiler, ilçelerde kaymakamlardır. Ancak, İlçe idare şube başkanları hakkında valinin muvafakatinin alınması şarttır.
Yaptırılan soruşturma sonunda memuru görevden uzaklaştırdıktan sonra hakkmda derhal soruşturmaya başlamadığı, keyfî olarak bunu geciktirdiği anlaşılan amirler, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidir.
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya göz altına alman memurlara bu süre içinde aylıklarmın(gösterge ve ek gösterge aylığının) üçte ikisi ödenir. Ayrıca memur bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam eder.

XVI. Memurların Mali Haklan
Memurlara hizmetlerinin karşılığında kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen paraya aylık denir.
Gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek göstergelerin aylık tutarlarına çevrilmesinde uygulanacak katsayı, memleketin ekonomik gelişmesi, genel geçim şartları ve devletin mali imkanları göz önünde bulundurularak genel bütçe kanunu ile tespit edilir.
Bakanlar Kurulu memleketin ekonomik gelişmesi, genel geçim şartları ve devletin mali imkanlarını birlikte göz önünde bulundurularak mali yılın ikinci yansı için katsayıyı değiştirmeye yetkilidir. Bu katsayı Genel Bütçe Kanunu ile tespit olunan katsayı yerine uygulanır.
Bir yıl içinde birden fazla kademe ilerlemesi uygulanmaz. Memurların aylıkları her ay başında (ay'ın 15'inde) peşin olarak Ödenir.
Memurlara ayrıca, her ay aylıklarla birlikte 657 sayılı Kanunla öngörülen zam ve tazminatlardan görevin önem, sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim düzeyi gibi hususlar dikkate alınarak belirlenen miktarda zam ve tazminatlar da ödenir.
Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında bulunan personelden, görevleriyle ilgili bir üst öğrenimi bitirenlerden, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, ita amirlerinden alınacak ödeme onayını takip eden ay başından itibaren, bitirilen aynı sınıfla ilgili üst Öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminat ödenmesi gerekmektedir.
Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık geri alınmaz.
Sözleşmeli personelin ücretleri sözleşme şartlarına göre ödenir.
Geçici personelin gündelikleri gün hesabıyla hafta veya ay sonlarında ödenir.
Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar.
Bir göreve açıktan atananların göreve başlamada ilk aylıkları gün hesabıyla ay sonunda ödenir.
Boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde bu görev karşılığında ücret Ödenir.
Fazla çalışmanın ücretle karşılanmadığı hallerde yaptırılan fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir.
Fazla çalışmanın izinle karşılandığı durumlarda verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabilir.
Herhangi bir şekilde sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık almayan veya menfaat karşılığı çalışmayan eş için devlet memuruna aile yardımı Ödeneği verilir,
Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığım alırlar.
Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz. Adaylık süresi sonunda Devlet Memurları Kanununa göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemesinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir.
Vekalet aylıklarının ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması şarttır.
Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, harcırah kanununun geçici görevle başka yerlere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Sürekli görevle yurt dışına gönderilen devlet memurları, geçici görevle en çok bir ay süre ile merkeze çağrılabilir.

XVII. Sosyal Haklar ve Yardımlar
Devlet memurlarının emeklilik ve malûllük hallerinde kendilerinin ölümleri halinde dul ve yetimlerinin sahip bulundukları haklar emeklilik kanunlarıyla düzenlenir.
Evli bulunan devlet memurlarına herhangi bir şekilde menfaat karşılığı çalışmayan eşleri ve çocukları için aile yardımı ödeneği verilir. Karı kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
İkiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez.
Çocuğu dünyaya gelen devlet memuruna verilen yardıma doğum yardımı ödeneği denir.
Doğum yardımı ödeneği hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haczedilemez.
Devlet memurlarının ölümü halinde cenaze giderleri kurumlarınca ödenir.
Memurun ölmesi halinde ölüm yardımı ödeneğinin miktarı en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarıdır.
Devlet memurlarından; memur olmayan eşi ile aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölenlere en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir.
Ölüm yardımı ödeneği, hiçbiri vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca Ödenir. Borç için haciz edilemez.
Özel hizmet tazminatının tavanı kanunla, hangi görev için ne miktarda tazminat ödeneceği ise bu tavanı geçmemek üzere, Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir.
Niteliği ve çalışma bakımından güç olan işlerde çalışanlara işgüçlüğü zammı, hayat ve sağlık için tehlike arz eden hizmetlerde çalışanlara iş riski zammı, Sayıştay'a hesap vermekle yükümlü olan saymanlarla vezne açığından mali sorumlu veznedar ve diğer görevlilere mali sorumluluk zammı, temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlar için temininde güçlük zammı ödenir.

XVIII. Devlet Memurlarının Yetiştirilmesi
Devlet memurlarının yetişmelerini sağlamak verimliliğini artırmak ve daha sonraki görevlere hazırlamak amacıyla uygulanacak hizmet içi eğitim, Devlet Personel Başkanlığı tarafından ilgili kurumlarla birlikte hazırlanacak yönetmeliklerle düzenlenir.
Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı yurt içi ve yurt dışı eğitim programlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında yol göstermek, yetiştirme faaliyetlerini koordine etmek ve denetlemekle görevlidir.
Kurumlarınca yurt içinde veya yurt dışında okutulacak olan öğrenciler yarışma sınavı ile seçilirler.
Yurt içinde Devlet hesabına okutulan öğrencilerin mecburi hizmet yükümlülüğü yoktur.
Ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından okutulanlar (tatiller dahil) Öğrenim süresi kadar, yurt dışında okutulanlar ile yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak, staj yapmak veya benzeri bir nedenle geçici süreli görevlendirilmek suretiyle, üç ay veya daha fazla süre ile yurtdışına gönderilen kamu personeli yurtdışında bulundukları sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlüdürler. Askerlikte geçen süre mecburi hizmetten sayılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder