Arabanın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 11, 2022

Arabanın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Arabanın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır

Yoğun bir trafikteyken ya da normal bir zamanda aracımız hararet yapabilir. Bütün araçlarda hararet göstergesi bulunur fakat hararet göstergesi her zaman doğru olanı göstermez. Aracınızın göstergesi bozulduğu zaman bunu hemen fark etmeyebilirsiniz. Bu durumda göstergeye güvenip aracınızı kullanmaya devam edersiniz ancak bu durum ciddi sıkıntılara yol açabilir. Peki aracın nasıl hararet yaptığını nasıl anlayacağız ve harareti gidermek için ne yapacağız?


Arabada Hararet Olduğunu Anlamak

1. Aracınızın radyatör kısmı su kapağından su sızması: Araç kapaktan su atıyorsa, araç basınç yapmış demektir ki bu da hararete yol açar.

2. Aracın radyatöründe su eksilmesi: Aracımızda su eksiliyorsa radyatörde veya su borularında kaçak var demektir. Bu da hararete sebep olur.

3. Radyatör borularınının şişmesi: Radyatörün su boruları şişmiş ise bu motorun hava yapmış olduğu anlamına gelir. Motorun hava yapma sebebi ise silindir kapak contasının yanmasıdır.

4. Radyatör sıcaklığı: Araç radyatörünün bir tarafı soğuk bir tarafı sıcak ise radyatör su kanalları tıkanmış olabilir. Radyatör tıkalıysa araç devirdaim yapamaz ve motoru soğutamaz.    

5. Aracın su müşürünün bozulması: Müşür, radyatör fanını devreye sokan okuyucudur. Müşür bozulursa fan devreye giremez. Radyatör soğumadığı için motor da soğumaz.

6. Radyatör fanın yanlış tarafa doğru dönmesi: Fan dışarı doğru hava verirse radyatörü soğutmaz. Bu da hararete sebep olur.

7. Radyatörün araca küçük gelmesi: Bu durumda aracı soğutamaz ve hararet oluşur.

8. Radyatörün özelliğini kaybetmesi: İşlevini yerine getiremeyen radyatör hararete yol açar.

9. Aracın bir sıkıntısı yoksa ama hararet varsa termostat arızalıdır.



Hararet Problemini Çözmek

1. Motorun havasını alın. Motordaki hava alma yerlerinden havasını alın. Sonra üzerine su ekleyin.

2. Su borularını değiştirin. Su borularında kaçak varsa servisten ya da sanayiden yeni parça temin edin. Problemli parçayı yenisi ile değiştirin. Ancak radyatörden su kaçağı varsa, Servise ya da sanayiye gidebilirsiniz. Tamir edilebilecek gibiyse yeni radyatör almanıza gerek kalmaz.

3. Aracın silindir kapak contasını değiştirin. Conta yanmışsa acil bir şekilde, aracı yormadan, en yakın sanayiye/tamirciye gidip contayı değiştirmelisiniz.

4. Radyatör su kanallarını açtırın. Su kanalları tıkalıysa, radyatörün şişlenmesi gerekir. Bu işlemde radyatör sökülüp alt ve üst kapağı oksijen kaynağı ile çıkartılır. Bu adım sonunda su kanalları rahatlıkla görülebilir. Her bir kanal şiş ile açılıp yıkanır. Sonra kapaklar tekrar yerine takılır.

Alternatif olarak radyatör temizleyici de kullanabilirsiniz. Bu da su kanallarını açacaktır.

5. Müşürü değiştirin. Müşür bozulduysa ya ustasına gidip değiştirin  ya da kendiniz müşürü çıkartıp yenisi takacaksınız.

6. Fanın doğru yönde dönmesini sağlayın. Fan ve müşürü birleştiren 2 tane kablo vardır. Bu 2 kablonun yerini değiştirin.

7. Termostadı değiştirin. Arızalı termostadı değiştirmeniz aracınızın hararetini kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Sanayiye gidip termostadı değiştirin. Siz de değiştirebilirsiniz lakin her aracın termostat yeri farklıdır. Kendi aracınızın termostat yerini biliyorsanız, yeni termostat alıp arızalı olanla değiştirin.

8. Radyatörü değiştirin. Aracın radyatörü tek sıra ise küçük gelebilir. Yedek parçacıya gidip 2 sıra veya 3 sıra radyatör alın.


Aracın hararet yapması, pek çok sürücünün başına gelebilecek önemli bir olaydır. Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir konusunu iyi şekilde bilmelisiniz. Çünkü müdahalenin doğru ya da geç yapılması ne yazık ki aracınızda ciddi sorunların olmasına sebep olacaktır. Bundan hem maddi hem de manevi olarak etkilenebilirsiniz. Yaz aylarında bu sorun daha fazla gözükebiliyor. Bunun sebebi, havanın her geçen gün daha da ısınması. Motorunuz hararet yaparsa ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Motor Neden Hareket Yapar?

Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusundan önce, motorun neden hararet yaptığını öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü motorun neden hararet yaptığını bilirseniz, önlem almanız daha kolay olur. Bu da meydana çıkabilecek hasarların daha aza indirilmesini sağlar. İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi:Radyatördeki su azalırsaRadyatördeki petekler tıkanırsaAraca uygun vites ve hızda gidilmezseRadyatör tıkanırsaOtomatik fan arızalanmış olursaAracınızın soğutma fanı bozulmuş olursaMotor yağı azalırsaMotorun su soğutma kısmının tıkanmış olmasıTermostat arızalı iseBelirtilen bu durumlar aracınızın hararet yapmasına sebep olabilir. Motorunun hararetini önlemek için bu noktalara dikkat etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Aynı zamanda şu noktalara da değinmemiz daha doğru olacaktır:Aracınızdaki ısı gösterge kısmının çalışmaması,Motor çalıştığında gerekli çalışma sıcaklığına ulaşmıyorsa,Motor aniden ısınıp, kayış kopuyorsa,Belirtilen bu durumlar da aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Acilen önleminizi almanız gerekmektedir. Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusunun ayrıntılı cevabını bu bilgilerden sonra verebiliriz.

Araç Hararet Yaparsa Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Araç hararet yaparsa, doğru bir şekilde müdahale etmek gerekiyor. Her şeyden önce araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusunun cevabını bilmiyorsanız, aracınızı kenara çekmeniz gerekiyor. Bu şekilde eğer trafikteyseniz, diğer araçları da tehlike altına itmemiş olacaksanız. Aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Hemen gidip, aracın kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun. Eğer sıcaklık 100’ün üzerindeyse, aracınızın kapağını açtığında patlama olacaktır. Beklemelisiniz. Aracınızı soğuduğundan emin olduktan sonra temiz su eklemesi yapmalısınız. Buraya eklediğiniz su içme suyu olmalıdır. Daha sonra aracınızı yeniden çalıştırın. Araç belirli bir süre olduğunuz yerde çalışsın. Belirli bir seviyeye kadar su ekledikten sonra, motor suyu araç içerisinde devir daim etmesini bekleyin. Hararet seviye normal sınırlarında ise yolunuza devam edebilirsiniz. Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. Ancak hararet seviyesi yine anormal bir şekilde artıyorsa, bu durumda, contanızın yandığını söyleyebilirsiniz. Acilen bir yetkiliden yardım almalısınız. Aracınız çekilerek, tamire götürülmelidir. Bu durumda aracınızın çalışması aracınıza daha çok zarar verecektir.

Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır?

Artık, araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusunun cevabını biliyorsunuz. Ancak aracınızın hangi hararet seviyesinde olması gerektiğini bilmiyorsanız, bu konuda da sizlere bilgilendirebiliriz. Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. 100’e yaklaşması ve 100’ü geçmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Genellikle araçlar 90’dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.Aracınızın hararet yapmasını istemiyorsanız, soğutma sistemine iyi bakmalısınız. Motorlar, aracın en önemli parçaları arasında bulunmaktadır. Bu sebeple bir aracın motoru arızalandığında, ciddi masraflar ödenebilir. Motorun sürekli ve yüksek sıcaklıklarda çalışması, bir süre sonra motorun zarar görmesine sebep olur. Bunun olmasını istemiyorsanız, yukarıda sıraladığımız noktalara dikkat etmeniz son derece önemli. Genellikle araçların girdiği periyodik bakımlarda motor ve hararet durumu kontrol edilmektedir. Ancak konu hakkında emin olmak ve sorun yaşamamak istiyorsanız 2 ayda bir aracınızı kontrole götürebilirsiniz.İkinci el araç satın alırken de bu noktalara dikkat etmeniz, ilerde sizi büyük masraflardan kurtaracaktır. Ekspertiz incelemesinden faydalanarak, motorunda var olan hasarları tespit ettirebilirsiniz. Eğer ekspertiz kontrolünden sonra herhangi bir hasar tespit edilmediyse, güven içerisinde aracınızı teslim alabilirsiniz.Araçlar hayatımızı çok kolaylaştıran ürünlerdir. Ancak bu ürünlerden yüksek verim almak için doğru ve sorunsuz çalışmaları gerekmektedir. Arabalarımıza iyi bakmalı, kontrollerini asla ihmal etmemeliyiz. Bu şekilde trafiğe çıkıldığında, sadece kendimizi değil, aynı zamanda trafikteki diğer sürücüleri de korumuş oluruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder