Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?
  Çeyiz Hesabı Hangi Bankada Açılır?



Devlet ve banka iş birlikleri ile birçok sistem kurulmuş ve bu sistemlerin arasına çeyiz hesabı da eklenmiştir. Bu sistemler evlenecek çiftleri düğün ve diğer masrafları için birikim yapmaya teşvik amacı güder. Çeyiz hesabı açtıran çiftlerin sayısı her geçen gün artmakta ve beraberinde çeyiz hesabı nedir, çeyiz hesabı nasıl açılır, çeyiz hesabı şartları nelerdir ve çeyiz hesabı hangi bankada açılır gibi sorularda getirmektedir. Bu soruların cevapları ve adım adım izlemeniz gereken yol makalemizde mevcuttur.

Çeyiz Hesabı Nedir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Çeyiz Hesabı Nedir?
Çeyiz Hesabı İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Çeyiz Hesabı Birikimi Nasıl Yapılır?
Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanmaktadır?
Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Ne Zaman Alınır?
Çeyiz Hesabı Ödemeleri ve Aksatma Durumlarında Ne Olur?
Çeyiz Hesabı Açan Bankalar Hangileridir?
Çeyiz hesabı, çiftleri uzun vadede tasarrufa yöneltmek amacı ile kurulmuş ve şartlar uyduğu taktirde devletin belli bir oranda katkı yaptığı bir sistemdir. Çeyiz hesabı açtırdığınız bankada en az 3 yıl kalarak devlet katkısını alabilmeniz mümkündür. Teşvik parasının devlet tarafından verildiği özel bir sistem olarak da tanımlamak mümkündür. Çeyiz hesabı hangi bankada açılır sorunun cevabında ise tercih edebileceğiniz çeyiz hesabı açan bankaları görebilirsiniz.

Çeyiz Hesabı İçin Gereken Şartlar Nelerdir?


Çeyiz hesabı açtırmak isteyenler bu sistemi sağlayan bankalara başvuru yapmaları gerekmektedir. Fakat bu hesabı açtırmak ve devlet katkısı almak isteyen kişiler veya çiftler mutlaka belirlenmiş şartlara uyum sağlamak zorundadır. Çeyiz hesabı için gereken şartlar ise;

Türk vatandaşı olmak en önemli şartlardandır.
24 yaşını doldurmamış veya 25 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.
18 yaşından küçükler ise, velisi veya vasisi ile başvuru yapabilmektedir.
Bu şartları sağlayan kişilerin ise, ilk evlilikleri olması gerekmektedir. Yani kişinin daha önce evlenip, boşanma veya dul kalma gibi durumları varsa çeyiz hesabı açtıramaz.
Benzer İçerik:  2019 Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Nasıl Alınır ?
Çeyiz Hesabı Birikimi Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki şartlara uyum sağlayıp çeyiz hesabı açtırdıktan sonra bu hesapta birikim yapmanın şartları ve belirli süreleri vardır. Çeyiz hesabı birikimi ise;

Sadece Türk Lirası olarak yatırım yapılabilmektedir.
Bir sefere mahsus toplu para yatırılabilmekte ve bu toplu paranın sınırı ise 18.822,94 TL olarak belirlenmiş ve bu miktar üzerinde toplu para yatırımı yapılamamaktadır.
Birikim ve tasarrufu amaçlayan sistemde önemli olan şey her ay düzenli yatırımlar yapabilmektir.
Devlet katkısı en az 3 sonra alınabilmekte ve bu katkının alınabilmesi için de düzenli birikimlerin yapılması gerekmektedir.
Aylık birikim yapabileceğiniz gibi 3 ay da bir de toplam parayı yatırabilme imkanınız bulunmaktadır. Maksimum para yatırma sınırı da 3 ay olarak belirlenmektedir.
Bu şartları sağlayanların ise, devletten alabileceği en yüksek katkı miktarı ise 7.500 TL olarak belirlenmiştir.
Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanmaktadır?
Çeyiz hesabı açtırma ve biriktirme şartlarına uyum sağladıktan sonra devlet katkısının hesaplanması merak edilen konular arasındadır. Çeyiz hesaplarına yapılan devlet katkısı düzenli ödemelere ve sürelerine göre belirlenmektedir. Çeyiz hesabı devlet katkısını hesaplarsak eğer;

3 ile 4 yıl arası birikim yapan çiftlere devlet katkısı %10 üzerinden hesaplanmaktadır. Ödemeler düzeni veya miktarı göz önünde bulundurulsa da bu miktar 5.019,45 TL’yi geçmez.
4 ile 5 yıl arası birikim yapan çiftlere devlet katkısı %15 üzerinden hesaplanmaktadır. Ödenecek miktar 5.646,89 TL’yi geçmemektedir.
5 yıl üzeri birikim yapan kişi veya çiftlere ise, devlet katkısı, birikimlerinin %25’i üzerinden hesaplanmakta ve 7.500 TL’yi geçmeyecek şekilde ödemeler yapılmaktadır.
Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Ne Zaman Alınır?


Çeyiz hesabına yapacağınız düzenli ödemeler ve 3 yıl yani, 36 ay sonrasında 27 yaşını doldurmadan devlet katkısını alabilme hakkınız doğar. İlk evliliği olanların alabileceği bu katkıyı alabilmek için ilk evlilik olduğuna dair Nüfus Müdürlüğünden belge alınıp, evlilik tarihini baz alarak altı ay içerisinde çeyiz hesabı oluşturulan bankaya başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru 10 iş günü içerisinde banka tarafından değerlendirilip ilgili Bakanlığa bildirilmektedir. Bakanlık da devlet katkısını onayladıktan sonra bu katkı miktarı alınabilmektedir.

Çeyiz Hesabı Ödemeleri ve Aksatma Durumlarında Ne Olur?
Çeyiz hesabında ödemelerin düzenli yapılması önem arz ederken, yapılan ödemeler minimum aralıklı olarak 1 ay sonra yapılabilir. Yani ödemenizi yaptıktan sonra bir sonraki aya kadar ödeme yapamazsınız. Bir dönem içerisinde belirtilen asgari süreye ulaştıktan sonra devlet katkısını sağlayabildiğiniz gibi, geciken ödemelerde ise devlet katkısı sağlanamamakta ve hesabınız iptal edilmektedir. Eğer ödeme planınızı aylık olarak belirlemişseniz bir gün aksatmanız halinde ödeme yapılmaz.

Benzer İçerik:  Taşınma Yardımı Başvuru ve Şartları 2018
Dönem ödemsini 3 defa aksatırsanız hesabınız iptal olmaktadır. Ödeme planınızı 3 ayda bir olarak belirlemişseniz, belirtilen günde ödeme yapmazsanız bu tutar 3 katı olarak belirlenmektedir. Aksatma durumunda devlet katkısından mahrum olma durumunda ise, hesabınız çeyiz hesabından çıkıp normal hesaba geçtikten sonra anaparadan brüt faiz tutarı düşüldükten sonra, banka müşteriye geri ödeme yapmaktadır. Ödeme sistemlerinin aksatılması durumunda çeyiz hesabı hangi bankada açılır başlığına baktıktan sonra bankaların şartlarını mutlaka araştırmalısınız.

Çeyiz Hesabı Açan Bankalar Hangileridir?
Çeyiz hesabı açtırmak isteyenlerin, belirlenmiş şart ve özellikleri taşıması halinde belirlenmiş kamu mevduat, özel mevduat, kamu katılım ve özel katılım bankaları ile çeyiz hesabı açtırılabilmektedir. Çeyiz parası için, çeyiz hesabı hangi bankada açılır sorusunun cevabını vermek gerekirse;

Çeyiz hesabı açan Kamu Mevduat Bankaları; Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’dır. Ayrıca Ziraat Bankası Kamu Katılım Bankası olarak çeyiz hesabı açmaktadır.
Çeyiz hesabı açan Özel Mevduat Bankaları; Türk Ekonomi Bankası, Şekerbank, Türkiye İş Bankası, Fibabanka, Türkiye Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası’dır.
Çeyiz hesabı açan Özel Katılım Bankaları ise; Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Turkish Bank, Anadolubank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası gibi bankalardır.

Çalışan Anne Kreş Parası Nasıl Alır, Şartları Nelerdir?

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Başvuru ve Şartları

SGK Bez Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder