2019 SGK İntibak Yasası Sorgulama - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 SGK İntibak Yasası Sorgulama

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 SGK İntibak Yasası Sorgulama

Anasayfa » SGK » 2019 SGK İntibak Yasası Sorgulama
2019 SGK İntibak Yasası Sorgulama



2019 SGK İntibak yasasından faydalanmak bütün şartlar aynı olsa bile değişik tarihlerde emekli olunmasından kaynaklanan maaş farklılıklarını eşit hale getirir. Bu duruma çözüm getirilmesi adına aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı oranları arasındaki düzenleme yapılması emekli intibak yasası ile sağlanır. Kelime anlamı denge ve uyum olan intibak emekli maaşları arasındaki farklılıkları dengelemek için uygulanmaktadır.

İntibak yasası sistemi uygulanarak emekli maaşlarının güncelleme kat sayısı oranları ve aylık emekli maaşı bağlanma oranları arasında eşitlik sağlanması hedeflenmektedir. 2000 yıl öncesinde emekli olan vatandaşlar için zam oranları kararı bağlanırken aynı beklenti 2000 sonrası emekli vatandaşları içinde devam etmektedir. Aynı kararın 2000 sonrasında emekli olan vatandaşlar içinde verilmesi beklenmekte ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar beklentisi gündemini korumaktadır.

İntibak Yasası Nedir Kimleri Kapsar?
Yazı İçindekiler [Gizle]

İntibak Yasası Nedir Kimleri Kapsar?
2000 Yılından Sonra Emekli Olanlara İntibak Müjdesi
İntibak Sorgulamaları Nasıl Yapılır?
ALO 170 İntibak Sorgulama Hattı
2019 Yılı SSK Ve Bağ-Kur Emekli Maaşları


İntibak yasası nedir? Sorusuna kısaca emekli maaşları arasında sağlanan denge demek mümkündür. Emeklilerin prim ödeme gün sayıları ve prim kazançları eşit olmasına rağmen farklı maaş oranlarından yararlanmaları intibak yasasını gündeme getirmektedir. Karma sisteme göre hesaplanan emekli aylıklarının farklı olmasının nedeni farklı tarihlerde emekli olunmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumu ortadan kaldırmak için yapılan düzenlemeler intibak yasası uygulaması ile gerçekleşerek vatandaşların eşit maaş almaları hedeflenmektedir. Maaş farklılıklarının giderilmesi dışında emeklilerin beklediği konulara göre;

SGK ve BAĞ-KUR arasındaki prim farklılığının giderilmesi,
Bağ-kurlu olanların 9 bin prim ödeme gününe karşı SGK lı olanların 3 bin 600 günde bile emekli olabilmeleri
Tüm emekliler için toplu sözleşme ile emekli olabilme sistemi sağlanması ve böylelikle emeklilere eşit zam imkânı doğmasıdır.
Benzer İçerik:  Kız ve Erkek Çocuklarının Sağlıktan Yararlanma Koşulları
2000 Yılından Sonra Emekli Olanlara İntibak Müjdesi
İntibak yasası 2019 yılında ne zaman çıkacak ve kimler faydalanacak tam olarak netlik kazanmamakla birlikte 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların faydalanacağı bilgisi verilmiştir. Hükümet tarafından uzun süredir konu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğü ve meclise intibak ile ilgili 7 maddelik teklif sunulduğu bilinmektedir. Yeni intibakın hayata geçmesi ile bundan yararlanacak en az 5 milyon vatandaşın bulunması emekli intibak zam tablosunun çıkmasını bekleyenlerin umutlarını artırmaktadır.

2000 yılı öncesinde emekli olanların intibaklarının halledilmesi ve 1 Ocak 2013 tarihinden beri emekli maaşları yanı sıra intibak zammı almaları 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlara da sağlanması gerekliliğini gündeme getirmektedir. Yapılacak düzenleme ile 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlara 355 TL zam oranında olması beklenmektedir.

İntibak Sorgulamaları Nasıl Yapılır?


İntibak sorgulama işlemlerini artık online olarak kolayca yapmak mümkün olmaktadır. Online sorgulama yapmak için E-Devlet sistemine giriş yapmak sistemin yönlendirmelerini takip ederek 2019 intibak yasası ile ilgili bütün sorulara cevap almak ve Emekli intibak listesini görmek mümkündür.

Emekli vatandaşların her zaman merak ettiği emeklilik maaşları ile ilgili karar ve gelişmelerden haberdar olmaları için devlet dairelerine gitmeye gerek kalmadan maaşları üzerine yansıyan intibak zamlarını ve merak ettikleri her türlü emeklilik sorularını sistem üzerinden sorgulayabilirler. E-Devlet sistemine giriş yapmak için şifre sahibi olmak gerekir. E-Devlet sistemine giriş yapılmasını sağlayan şifre PTT şubelerinden temin edilmektedir.

Çok cüzi bir ödeme yaparak PTT şubelerinden şifre temin eden vatandaşların sisteme girmeleri ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeleri oldukça kolay ve hızlı olmaktadır.  Vatandaşların E-Devlet sisteme giriş yapmak için öncelikle şifrelerini girmeleri gerekir. E-devlet şifrelerini giren vatandaşlar ardından T.C kimlik doğrulamalarını yaparak sisteme giriş için gereken ilk adımları tamamlamış olurlar. E-Devlet üzerinden online olarak SGK ile ilgili tüm sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır.  SGK intibak sorgulama işlemlerin yapmak için;

 https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi  adresine tıklamak gerekir.
Açılacak olan sayfadan kimlik doğrulama seçeneğine tıklamak gerekir.
Daha sonraki adımda sorgulaya otomatik olarak açılacak sayfadan ulaşılması mümkün olur.
Sonuç sayfasından vatandaşlar emekli maaşları ile ilgili olarak tüm detayları görebilir, intibak ile ilgili sorgulama işlemlerinin kolayca tamamlayabilirler.
Benzer İçerik:  SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?
ALO 170 İntibak Sorgulama Hattı
T.C ile intibak sorgulama işlemi yapmak için Alo 170 hattını aramak gerekir. Alo 170 hattının hizmet alanları içerisinde bulunan birçok kurum bulunur. Alo 170 hattını arayarak her türlü sorularınızı sorarak cevap alabileceğiniz kurumlar;

Sosyal Güvenlik Kurumu
MYK
İŞKUR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şeklinde sıralanmaktadır.
Bu kurumlar ile ilgili her türlü sorularınıza cevap alabilmek için Alo 170 hattını aramanız yeterli olacaktır. T.C. kimlik numarasını ileten vatandaşlar emeklilikleri ile ilgili tüm bilgileri, emeklilik maaşlarını ve intibak durumunu sorgulayarak detaylı bilgi alabilmektedir. Alo 170 telefon ile aramak dışında www.alo170.gov.tr adresinden online olarak sorgulama gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Internet üzerinden yapacağınız sorgulamalarda sırasıyla;

Yukarıda belirttiğimiz internet adresine giriş yapılır.
Online işlemler bölümünden ulaşabilen canlı ve görüntülü destekler ile ihbar ve şikâyetler uygulamalarından yararlanmak tüm sorulara cevap almak mümkün olacaktır.
İntibak yasası hakkında bilgi almak ve emeklilik maaşlarını sorgulamak isteyen vatandaşların canlı destek bölümünden yardım almaları gerekir.
Yapılacak canlı sorgulamalar için ekrana gelecek olan bilgi formunu doldurmak gerekir.
Bu formu doldururken; isim ve soyadı, T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve e-posta bilgilerinin doldurulması gerekir.
Formu dolduran vatandaşlar konuşmayı başlat butonuna basarak canlı destek almaya başlayacaklardır. Canlı destek sırasında vatandaşlara yardımcı olacak danışman sayesinde online olarak bütün sorulara cevap almak mümkün olacaktır.
2019 Yılı SSK Ve Bağ-Kur Emekli Maaşları
2019 yılı SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları zam oranları %10,20 olmuştur. Açıklanan rakamlara göre 2019 BAĞ-KUR ve SSK emeklilerin alacakları maaşlar şu şekilde sıralanmaktadır:

BAĞ-KUR’dan emekli olan esnafların alacakları en düşük maaş 1690 TL olmaktadır.
BAĞ-KUR tarım emeklilerinin alacakları en düşük maaş 1189,71 TL olmaktadır.
SSK’dan 2000 yılı öncesinde emekli olanların alacakları maaş 1888 TL olmaktadır.
SSK’dan 2000 yılı sonrasında emekli olanların alacakları maaş 1125,57 TL olmaktadır.
Memur emeklilerin alacakları en düşük maaş 2379 TL olmaktadır.
Benzer İçerik:  SGK E-Rapor Sorgulama
Yapılan zamlardan sonra en düşük emekli maaşı bin lira olmuştur ve emekliler zamlı maaşlarını 15 Ocak itibarı ile almaya başlayacaklardır. Zamlı maaş ödemeleri emekli vatandaşların T.C kimlik numaralarının son hanelerindeki rakamlara göre düzenlenen tarihlerde yapılmaktadır.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine her sene yapılan zamlar yıl içerisinde 6 aylık dönemlerde yapılmakta olup buna göre temmuz ayında yapılacak zam oranları önceki 6 ayın enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Geçen yıl yapılan zam oranları;

Ocak ayındaki zam oranı %5,69 oranında olmuştur.
Temmuz ayındaki zam oranı %9,17 oranında olmuştur.
Asgari ücret tutarları 2019 yılında net 2.020 TL ve brüt 2. 558 TL olmuştur ve belirlenen bu oranlar ile işsizlik maaşları miktarları belli olmuştur. 2019 işsizlik maaşları ise şu şekilde belirlenmiştir;

2019 yılında geçerli olan en düşük işsizlik ödenek tutarı 1.015 TL olmuştur.
2019 yılında geçerli olan en yüksek işsizlik ödenek tutarı 2.030 TL olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder