2019 Asker Harçlığı Ne Kadar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Asker Harçlığı Ne Kadar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Asker Harçlığı Ne Kadar?

Anasayfa » Diğer Yardımlar » 2019 Asker Harçlığı Ne Kadar?
 2019 Asker Harçlığı Ne Kadar?



2019 Asker harçlığı 1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında, askerlerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına verilmektedir. Er maaşı 2019 yılında doğu ya da batı yerleşkelerinde yapılan görevlere, askerliğin ne kadar süre yapılacağına göre değişiklik gösterecektir. 2018 yılında asker harçlığı olarak 100 ila 250 TL arasında maaş ödemesi yapılmaktaydı. Er maaşı ne kadar merak ediyorsanız, 2018 yılında ödenen ödenekler şu şekildedir;

Er maaşı doğu bölgelerinde 220 TL olarak,
Normal görev kapsamında sayılan askerlikte 110 TL olarak,
Görev tanımı normal ise onbaşı maaşı 130 TL olarak ödenmektedir.
2019 yılında bu maaşlara zam yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmamıştır. Askerlik dönemi 18 yaşını tamamlayan her genç için yapılması gereken vatani bir görevdir. Bu süreçte de mağduriyet yaşanmaması ve asker olan gencin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına devlet tarafından harçlık adı altında ödenekler verilmektedir.

Her askerin vatani görevini yerine getirirken, bu maaş ve desteklerden faydalanmak hakkıdır. Genel olarak bakıldığında ödenen rakamlar sembolik gibi görünmesinde, askerlik yaparken çarşı izinleri dışında para harcanmaması büyük rol oynamaktadır. Asker harçlıklarına her sene zaman gelmekte olup 2019 yılı için olacak olan zamlar henüz belirlenmemiştir. Bu harçlıklara genel olarak çok büyük zamlar gelmemekle birlikte bazı seneler hiç zam gelmediği de görülmüştür.

Asker Harçlıkları Nereye ve Ne Zaman Yatırılır?


Yazı İçindekiler [Gizle]

Asker Harçlıkları Nereye ve Ne Zaman Yatırılır?
Kısa ve Uzun Dönem Askerlik Yapan Erlerin Harçlıklarında Fark Var Mıdır?
Batı Bölgesinde Asker Harçlıkları Ne Kadardır?
Doğu Bölgesinde Asker Harçlıkları Ne Kadardır?
Asteğmenlerle Kısa Dönem Erlerin Asker Harçlıkları Aynı Mıdır?
Sözleşmeli Olan Er ve Erbaşların Maaşları Ne Kadardır?
Rütbelere Göre Ne Kadar Maaş Ödenmektedir?
Askerlik Maaşını Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Asker Ailesine Maaşı Veriliyor Mu?
Er maaşı ayın kaçında yatar, ne zaman yatar gibi soruların cevapları merak edilmektedir. Kişi askerliğe başlamadan önce harçlık ve yolluk ödemelerinin yapılabilmesi için PTT banka kartı verilmektedir. Askerlik için yatırılan ilk harçlık bu banka kartına yatırılır ve acemi birliğinde görülen eğitim bittikten sonra karta bloke gelir.

Benzer İçerik:  Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Acemi birliğinden sonra usta birliklerine geçildiğinde artık ödenekler Ziraat Bankası aracılığıyla yatırılır. Kişinin adına yatırılan ödenekler, nüfus cüzdanı ile şubelerden alınabilmektedir. Erler için yatırılan harçlıklar her ayın birinde hesaba gönderilmektedir. Ziraat Bankası’na gönderilen ödenekler yalnızca asker tarafından şahsi olarak çekilebilmektedir. Onun adına başka biri tarafından çekilmesi mümkün değildir.

Kısa ve Uzun Dönem Askerlik Yapan Erlerin Harçlıklarında Fark Var Mıdır?


Devlet tarafından askerlerin temel ihtiyaçları için ödenen asker harçlıkları, askerlik süresinin uzun ya da kısa olmasına göre değişiklik göstermemektedir. Fakat oluşan farklılık kısa dönem askerlikte, askerliğin çavuş olarak yapılmasından dolayı oluşmaktadır. Bu durumda bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte 30 ila 50 TL arası harçlık farklı bulunmaktadır.

Batı Bölgesinde Asker Harçlıkları Ne Kadardır?
İllere göre er maaşları değişiklik göstermekte olup sağladığı imkanlardan dolayı batı bölgelerinde daha düşük verilmektedir. Batı bölgesinde asker harçlıkları 90 TL ila 150 TL arasında verilmektedir. Sağlanan imkanların durumuna göre, verilen askerlik harçlıklarının oranları da değişiklik göstermektedir.

Doğu Bölgesinde Asker Harçlıkları Ne Kadardır?
Doğuda asker maaşı 2018 yılında arttırılmıştı ve 2019 yılında da arttırılacağı düşünmektedir. Bunun sebebi doğu bölgelerinin çoğunda imkân ve şartların kısıtlı olması ve yaşanan güvenlik sıkıntılarıdır. Doğu bölgelerinde yaşanan bu sıkıntılar sebebiyle, batı bölgelerine göre daha yüksek harçlık ödenekleri yapılmaktadır. Doğu bölgesinde askerlik yapılan ile göre değişmekle birlikte ödenen harçlıklar 400 ila 500 TL arasındadır.

Asteğmenlerle Kısa Dönem Erlerin Asker Harçlıkları Aynı Mıdır?
Kısa dönem er maaşı ne kadar sorusunun yanıtı askerlik yapılan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Fakat çoğu zamanda asteğmenlerle, kısa dönem erlerin durumu karıştırılmaktadır. Özellikle uzun dönem askerlerin bu konuyla ilgili çok yanılgıya düştüğü ve hatalı davranışlarda bulunduğu konulardan biri asteğmenlerdir.

Benzer İçerik:  Emeklilere, Dul Maaşı Alanlara 1000 TL İkramiye Yardımı
Asteğmenler lisans mezunudur ve ihtiyaç duyulması halinde kısa yerine uzun dönem askerlik yaparlar. Uzun dönem asteğmenlik yapan kişiler rütbe sınıfı olarak subay sayılmaktadır. Bu durumu çoğu kişi karıştırdığı için gerekli saygıyı göstermez ve bu nedenle disiplin cezası alırlar. Asteğmenlerle kısa dönem erlerin aynı maaşı alması mümkün değildir. 2018 yılında asteğmenler 4564 TL maaş olmakta olup yalnızca eğitim sürelerin bu maaşı almazlar. Eğitim sürelerinde 250 TL öğrenci maaşı almaktadırlar.

Sözleşmeli Olan Er ve Erbaşların Maaşları Ne Kadardır?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alan er ve erbaşlar sözleşmeli olarak çalıştığında maaşları farklı olarak verilmektedir. Bu maaşlar görev alınan bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Batı bölgelerinde görev alan er ve erbaşlar 2.500 TL ila 3.000 TL arasında maaş almaktadır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan er ve erbaşlar, bu bölgedeki tehlikeli durumlar ve bölgenin zorlu şartları sebebiyle tazminat tutarlarıyla daha yüksek hale gelmektedir. Bu bölgelerde er ve erbaşların maaşları 4 bin TL’ye kadar yükselmektedir.

Rütbelere Göre Ne Kadar Maaş Ödenmektedir?
Rütbelere göre asker maaşları farklılık göstermektedir. Bölgelere göre değişiklik gösteren maaşlar, rütbelere göre de değişmektedir. Askerlik hiyerarşisinde çok fazla rütbe bulunmakta olup emir-komuta zincirine göre maaşlarda yükselmektedir. Bu kapsamda;

Komanda Er Maaşları: Farklı özel yeteneklere ve fiziki avantajlara sahip olan birliklere komanda denilmektedir. Bu birlikler özel olarak eğitim almaktadır ve çok daha zorlu koşullarda görevlerini yerine getirmektedir. Komanda er maaşlarında herhangi bir standart bulunmamaktadır. Çünkü komando birlikleri kendi içlerinde de farklı sınıflara bölünmüştür. 2018 yılında en düşük komanda er maaşı 3100 TL olarak belirlenmiştir.
Uzman Çavuş Maaşları: Uzman çavuşlar 3500 TL ila 5200 TL arasında değişen maaşlar almaktadır. Uzman çavuşların görev yerleri doğu bölgesinde ise tazminatlarla aldıkları maaşlar 6 bin TL’ye çıkabilmektedir. Uzman çavuşlar yurtdışında da görev yapabilmekte olup böyle bir durumda farklı maaşlar alabilmektedirler.
Astsubay Maaşları: 2018 senesinin Nisan ayında zam alan astsubay maaşları 4 ila 5 bin TL arasında ödenmektedir. Görev yerine göre; tazminat, aile durumu, görev yeri gibi kriterlere göre maaşın durumu değişmektedir.
Teğmen Maaşları: Teğmenler takım komutanlarıdır ve Harp Okullarında 4 sene eğitim alırlar. Rütbe itibariyle üsteğmenin altında yer alan teğmenler, 4550 TL maaş almaktadır. Yine görev yeri, tazminat gibi kriterlere göre maaşlarında yükselme olmaktadır.
Benzer İçerik:  Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar 2018
Askerlik Maaşını Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Asker maaşları sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/askerlik-durum-belgesi-sorgulama adresine tıklanması gerekmektedir.
Açılan sayfada kimlik doğrulaması yaparak, sisteme giriş yapılabilmesi için ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklanması gerekmektedir.
Sisteme giriş yapılabilmesi için E-Devlet şifresine ihtiyaç olacaktır. Şifre yoksa PTT şubelerine uğrayarak, 2 TL karşılığında alınabilmektedir.
Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra sorgulama işlemi otomatik olarak gerçekleşmektedir.
Asker Ailesine Maaşı Veriliyor Mu?
Yapılan resmî açıklamalara göre, askerlik görevini sürdürürken aileleri zor durumda kalan kişiler için de maaş ödemesi yapılmaya başlanmıştır. Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında, ihtiyacı olan asker ailelerine tek seferlik olmak koşuluyla 1500 TL ödeme yapılacağı bildirilmiştir. Bu ödemelerin PTT aracılığıyla yapılacağı ve başvuru için ailelerin Sosyal Yardım Müdürlüklerine gitmesi gerektiği belirtilmiştir. Başvuru için Sosyal Yardım Müdürlüklerinin yanı sıra Millî Savunma Bakanlığı il müdürlüklerine gidilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder