2019 Asker Ailelerine (Eşlerine) Para Yardımı Şartları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 16, 2019

2019 Asker Ailelerine (Eşlerine) Para Yardımı Şartları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

2019 Asker Ailelerine (Eşlerine) Para Yardımı Şartları

Anasayfa » Maaş Yardımı » 2019 Asker Ailelerine (Eşlerine) Para Yardımı Şartları
2019 Asker Ailelerine (Eşlerine) Para Yardımı Şartları



Asker ailelerine 2019 yılında da para yardımı yapılmaktadır. Sosyal devlet olma gereksinimlerinden birisi de her ihtiyaç sahibi bireye mümkün olduğunca yardımda bulunmaktır. Anayasamızın 2. Maddesinde vurgulanan bu sosyal devlet ilkesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez kategorisinde bulunan maddelerdendir. Bu sebeple vatani görevini yapmakta olan ve geride bıraktığı ailesinin ekonomik durumu yeterli olmayan askerlerimizin ailelerine birtakım yardımlar yapılması gerekmektedir. Bu yardımlar için bir kamu teşekkülü olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başta olmak üzere bazı belediyeler ve bir takım vakıf ve dernekler de kedi imkanlarıyla asker ailesine maaş 2019 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi verilmektedir.

Hangi Asker Aileleri Para Yardımı Alabilir?
Yazı İçindekiler [Gizle]

Hangi Asker Aileleri Para Yardımı Alabilir?
Asker Aileleri Para Yardımı Yapan Vakıflar ve Diğer Kuruluşlar Hangileridir?
Asker Ailelerinin Yardım Alabilmeleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Asker Aileleri Para Yardımı Ne Kadardır?
Devletten Başka Yardım Alanlar Bu Yardımdan Faydalanabilir mi?
Vatani görevini yerine getirmek üzere birliklerine teslim olmuş er ve erbaşların ihtiyaç sahibi aileleri eğer bu durumlarını ispat edebilirler ise kendilerine bazı destekler sağlayabilmektedirler. Bunun için yapılması gereken şey ikamet edilen belediyelerin asker ailelerine yardımından ya da ikamet edilen il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl ya da İlçe Müdürlüklerine müracaat etmektir. Bu müracaat neticesinde Vakıf Mütevelli Heyeti yapılan müracaatı inceleyerek başvuru sahibi asker yakınının ihtiyaç sahibi olup olmadığını tespit etmesi gerekmektedir. 15.08.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanunun 2. Maddesine göre asker yakınının ihtiyaç sahibi olduğunu belirleyen kıstaslar ve kimlerin bu yardımlardan yararlanabileceği şu şekilde belirtilmiştir;

Vatani görevini yapan er ya da erbaş evli ise eşinin çalışmıyor olması veya herhangi bir sabit gelirinin bulunmuyor olması ve ihtiyaç sahibi olması,
Vatani görevini yapan er ya da erbaş evli değil ise annesinin sabit gelirinin olmaması ve ihtiyaç sahibi olması,
Vatani görevini yapan er ya da erbaşın annesi hayatta değil ise babasının sabit gelirinin olmaması ve ihtiyaç sahibi olması,
Vatani görevini yapan er ya da erbaşın kız kardeşinin sabit geliri olmaması ve ihtiyaç sahibi olması,
Vatani görevini yapan er ya da erbaşın 18 yaşından küçük ve bakıma muhtaç erkek kardeşinin olması,
Vatani görevini yapan er ya da erbaşın 18 yaşından küçük çocuğu ya da çocukları var ise bu çocuk ya da çocukların eğitim masrafları için de ekstra başvuru yapılabilir.
Benzer İçerik:  2019 Muhtaçlık Sınırı Ne Kadar?
Asker Aileleri Para Yardımı Yapan Vakıflar ve Diğer Kuruluşlar Hangileridir?


15.08.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanunun 3. Maddesine göre asker eşine yapılan yardımlar sadece asker eşine değil eğer asker evli değilse anne ve babasına da yapılmaktadır. 15.08.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanunun 3. Maddesine göre Bu yardımların devlet eliyle yapılan ve en çok bilinen kısmını bir kamu vakfı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yapmaktadır. Denetimleri Vakıflar Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ülkemizde il ve ilçelerde bulunan valilik ve kaymakamlıklarda bulunan il ve ilçe müdürlükleri kanalıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımlar ulaştırmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının il ve ilçe müdürlükleri kaymakamlık ve valiliklerde bulunduğu için kamuoyu tarafından bu yardımların valilik ve kaymakamlık eliyle yapıldığı düşüncesi oldukça yaygındır ancak bu yardımların fonu kamu kaynakları olmadığından valilik ve kaymakamlık yardımları değildir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yapılacak yardımları belirlemesi esnasında kurulan Vakıf Mütevelli Heyetlerinde il veya ilçenin en büyük kamu amiri olan yetkilinin yani vali ve kaymakamın bu mütevelli heyetinde görevli olması nedeniyle de yapılacak yardıma sanki vali ya da kaymakam karar veriyor algısı oluşması normal olsa da doğru değildir. Bununla birlikte ihtiyaç sahibi asker yakınlarına birçok belediye başkanlığı da kendi yardım bütçesinden yardımlarda bulunmaktadırlar.

Asker Ailelerinin Yardım Alabilmeleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
15.08.1941 tarihli ve 4109 sayılı Asker ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanun gereğince ihtiyaç sahibi asker ailelerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Belediyeler tarafından yardımda bulunulmaktadır. İlgili kanunun 3. Maddesinde ihtiyaç sahibi ailelerin talepleri, şehir ve kasabalarda belediye encümenleri, köylerde ihtiyar meclisi tarafından tetkik edilerek yardıma muhtaç olanların tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kaymakamlık asker yardımı olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımı ve belediyelerin yapacakları yardımlara başvurmak için gerekli evraklar yine aynı kanunun 7. Maddesinde belirtilmiştir. 7. Maddeye göre ihtiyaç sahibi asker yakınlarından yardım talebinde bulunanlardan istenilen belgeler şunlardır;

Benzer İçerik:  Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları ve Gerekli Evraklar 2018
Eğer vatani görevini yapan er ya da erbaş evli ise;

Askerin eşi adına ikametgâh ilmühaberi,
Askerin eşinin nüfus cüzdanı,
Çocuğu ya da çocukları varsa çocuğunun ya da çocuklarının nüfus cüzdanı,
Kirada oturuyor ise kira kontratının fotokopisi,
Tam kapaklı karton dosya ve
Evlenme cüzdanı aslı


Vatani görevini yapan er ya da erbaş evli değil ise;

Askerin babası sağ ise kendi adına muhtardan ikametgâh ilmühaberi,
Askerin babası ölü ise annesi adına muhtardan ikametgâh ilmühaberi,
Askerin annesinin ve babasının nüfus cüzdanları,
Askerin kız kardeşleri 18 yaşında veya büyük ise bizzat kendisi nüfus cüzdanı ile,
Askerin 18 yaşından küçük kız veya erkek kardeşlerin sadece nüfus cüzdanları gelecektir. (Erkek kardeşleri 18 yaşından büyük ise ve öğrenci değilse yardımdan faydalanamaz. )
Tam kapaklı karton dosya,
Kirada oturuyor ise kira kontratları fotokopileri,
Askerin annesi ve babası boşanmış ise boşanma kararlarının fotokopisi,
Müracaat ederken askerin annesi ve babası ile 18 yaşından büyük kardeşlerinin bizzat gelmesi gerekmektedir.
Tüm bu evraklar ile birlikte asker aile yardımı dilekçe örneği doldurularak ilgili belediye başkanlıklarına ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl veya ilçe vakıf müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

asker-ailelerine-para-yardimi

Asker Aileleri Para Yardımı Ne Kadardır?
Yardıma muhtaç asker ailelerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile il ve ilçe belediye başkanlıklarından para yardımı alabildiğini belirtmiştik. 4109 sayılı Asker ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanunun 7. Maddesine göre ne oranda yardım yapılacağı belirlenmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile belediyelerin asker ailelerine yardım 2019 yılı oranları hesaplanması neticesinde, yukarıda sayılan şartları sağlayan asker yakınlarına iki ayda bir 550 TL maaş bağlanmaktadır. Buna ek olarak vatani görevini yapmakta olan askerin 18 yaşından küçük çocukları için de her ay 100 TL eğitim ödemesi de sağlanabilmektedir.

Benzer İçerik:  Dul Maaşı Alanlar Kurban Bayramı İkramiyesi Alacak mı?
Devletten Başka Yardım Alanlar Bu Yardımdan Faydalanabilir mi?
2022 sayılı Kanuna göre Yaşlılık ve Engelli Maaşı alan vatandaşların ve eşi ya da oğlu askerde olan kişiler ayrıca bu yardımdan faydalanabilmektedirler. Bunun dışında alınan yardımların asker yakınlarının alabildiği para yardımını alıp alamayacaklarına ise ilgili mercilerin oluşturdukları heyetlerin değerlendirilmeleri karar verecektir. Verilen kararın olumlu ya da olumsuz olup olmadığı e devlet üzerinden sorgulanabilirken, onaylanan maddi yardımlar başvuru sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder