Uluç Reis (Halikarnas Balıkçısı) Kitap Özeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Uluç Reis (Halikarnas Balıkçısı) Kitap Özeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Uluç Reis (Halikarnas Balıkçısı) Kitap Özeti

Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) 
Halikarnas Balıkçısı bu kitabında Türk denizciliğini ilgi çekici bir tarzda işlemiştir. Yazara göre Uluç Reis Akdeniz’in önemli denizcilerinden biridir.



Bu denizci daha o zamanlardan Turgut Reis’in dikkatini zekası ve cesareti ile çekmiştir. Turgut Reis ona önem vermiş ve onu yetiştirmiştir. Uluç Reis Preveze deniz savaşında ve Malta yarım adası kuşatmasında etkili olmuştur. Ayrıca Ege adalarının fethinde büyük faydalar sağlamıştır. Denizlerdeki bu başarıları bu bölgelerde ve yanı sıra Trablusgarp ve Cezayir genel valiliklerinde etkili olmuştur. Akdeniz genelinde Türk egemenliği güçlenmiştir. Ardından Kaptan-ı Derya seçilen Uluç Ali Reis 15 sene boyunca Türk donanmasını dünyanın önemli deniz kuvvetleri arasında tutmuştur.

Yazar Hakkında Kısa Bilgi

Gerçek adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Halikarnas Balıkçısı 1890 yılında dünyaya geldi.  İlk okulu Büyük ada Mahalle Mektebi’nde, orta okulu Robert Koleji’nde bitirdi. Oxford Üniversitesi’nde sene Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyide burada okudu. 

İstanbul’a döndüğünde bazı dergilerde yazılar yazdı. Cumhuriyet sonrası dönemde asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı nedeniyle 3 sene Bodrum’a sürgün cezası aldı. Aldığı cezanın son bölümünü İstanbul’da bitirdi, ardından tekrar Bodrum’da kaldı. 1947 yılında İzmir’de oturmaya başlayan Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973 yılında İzmir’de öldü. Mezarı Bodrum’da bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder