Sergüzeşt Kitap Özeti (Samipaşazade Sezai) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 28, 2019

Sergüzeşt Kitap Özeti (Samipaşazade Sezai)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sergüzeşt Kitap Özeti (Samipaşazade Sezai)

Samipaşazade Sezai’nin bilinen ünlü eseri Sergüzeşt kitabının özeti, Sergüzeşt roman özeti. Sergüzeşt kitabının sayfa sayısı, Sergüzeşt kitabının geniş özeti, Sergüzeşt kitabının uzun özeti. Sergüzeşt romanının kısa özeti oku.


Kitabın adı: Sergüzeşt

Sergüzeşt’in yazarı: Samipaşazade Sezai

Sergüzeşt’in türü nedir? : Roman

Sergüzeşt’in sayfa sayısı: 128

Sergüzeşt’in konusu: Konu esaret üzerine temellenmiştir. Hiç değer görmeyen, insan yerine konmayan bir esirin dramı anlatılır.

Sergüzeşt kitap özeti:

Kafkasya’nın bir köyünde yaşayan ve küçük bir kız olan Dilber esir ticareti yapan alçakların eline düşer ve onlar tarafından İstanbul’a getirilir. Burada memurluk yapan Mustafa Efendi’ye satılır. Mustafa Efendi’nin karısı çok sert birisidir. Ve Dilber’i çok ezer ve hırpalar. Dilber ise küçük yaşına rağmen gücünü aşan ve kendisine verilen tüm işleri yapmaya çalışır. Buna rağmen dayak yemekten, hakaret işitmekten kurtulamaz.

Mustafa Efendi’nin İstanbul dışına, Erzurum’a, atanır. Buraya Dilber’i de götürmek istemez ve esircinin birisine satar. Dilber’e okuma yazma, müzik ve ev hizmetleri öğretilir. Ve sonunda da bir Paşa konağına satılır.

Dilber’in satıldığı yeni yerin sahipleri oldukça kültürlü insanlardır. Dilber burada olmaktan memnun ve mutludur. Konağın sahibi olan Asaf Paşa’nın oğlu Celal Avrupa’da eğitim görmüş kültür sahibi ve yakışıklı bir kişidir. Resim konusunda da yetenekli olan Celal çalışmalarında Dilber’i model olarak kullanır. Ve bu iki genç zamanla birbirine yakınlık duymaya, sevişmeye başlarlar. Bu gelişmelerden haberdar olan Asaf Paşa ve karısı durumdan endişe duyarlar ve Dilber’i çocuklarından uzak tutmak için başka bir esirciye satarlar. Bunu gören Celal Dilber’in ayrılmasından duyduğu acı yüzünden yataklara düşer.

Dilber’in satıldığı kişi Mısırlı bir zengindir ve Dilber’i haremine almak ister. Bunu istemeyen Dilber karanlık bir odada hapsedilir. Harem ağası Dilber’in bu durumuna üzülür ve ona yardım etmek ister. Odadan ip yardımıyla Dilber’in aşağı inmesine yardım eder kendisi de inerken bir anlık hatası sonucu yere düşerek ölür. Dilber tek başına kalmıştır. İstanbul’a kaçmak istese de bunu yapamayacağını anlar ve kendisini Nil nehrine bırakarak intihar eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder