Körlük Kitap Özeti (Jose Saramago) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Körlük Kitap Özeti (Jose Saramago)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Körlük Kitap Özeti (Jose Saramago)

Kitap Adı: Körlük
Yazar: Jose Saramago



Kitap Özeti

Kırmızı ışıkta arabasıyla bekleyen bir adam beklenmedik bir anda kör olur.  Bu zor durumda ona yardım etmek istercesine yaklaşan kötü niyetli bir hırsız da bu beklenmeyen körlüğe yakalanır. Körlük ne ilginçtir ki bulaşıcı bir hal alarak talihsiz adamın iletişim kurduğu insanlara da bulaşır. Ardından tedavi amaçlı gittiği klinikte körlük doktorada bulaşır. Durum gittikçe içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

Körlük inanılmaz bir hızla yayılırken , ülke ve toplum çaresizce seyretmektedir. Panik hali herkesi etkisine almış ve bulaşıcı körlük hastalığından kurtulmak için çözüm aranmaktadır. Devlet yöneticileri körlük salgınından kurtulabilmek için hastaları eski bir akıl hastanesinde karantina almaya karar verir.

Karantina bölgesi askeri bir disiplinle yönetilmektedir. Dışarı çıkışlar kesinlikle yasaktır. Dışarı çıkanlar öldürülecektir. Körlük akıl almaz bir hızla yayılıyor ülkede kaos derinleşiyor. Alınan önlemler ve baskıcı politikalar ne körlüğün yayılmasını engelleyebilmektedir, ne de ortada devlet yetkililerinin iddia ettiği gibi bir düzen vardır.



Körlük hastalığına yakalananların sayısı arttıkça , karantina bölgesinin nüfusu artar. Kalabalığın artması yeni güç dengeleri ve kamplaşmaları da beraberinde getirir. İçeride çeteler kendi hükümdarlıklarını ilan etmeye çalışmakta ve zulüm ederek diğer körleri sömürmek istemektedir. Doktor ve karısının kaldığı tarafta körler zaman geçtikçe orluklar yaşamaktadır. Çünkü diğer tarafta bulunan çeteler onlardan haraç istemekte ve şiddet yoluyla onları tehdit etmektedir. İçerideki kimsenin bilmediği bir gerek ise doktoru karısının gerçekte kör olmadığıdır. Oda kör taklidi yaparak içeride kalmış ve diğer insanların yardımına koşmaktadır. Tabi bu durumun anlaşılmaması içinde kör gibi davranmak zorundadır.

Zaman geçtikçe çetelerin baskısı ve istekleri artar. Bu durumda doktor ,karısı ve beraberindekiler çetelerle mücadele etmek zorunda kalırlar. Doktorun karısı bir kargaşada çete liderini öldürür.

Karantina bölgesinde büyük bir yangın çıkar. Dışarı çıkmanın yasak olduğu hastaneden yangın sayesinde kurtulurlar, doktor ve beraberindekiler. Dışarıdaki hayat gittikçe daha zor bir hal almış ve yaşam savaşı tüm hızıyla sürmektedir.

Kitabın sonunda doktorun evine gidilir. Eski hayatlarına uyum sağlamaya ve yeni bir düzen kurmaya çalışırlar. Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve müthiş bir hızla yayılıp tüm ülkeyi kaosa sürükleyen körlük salgını son bulmuştur artık. Doktorun karısı körlüğün kendi yakasına yapıştığını düşünürken her şey tıpkı eskisi gibi gerçek, canlı ve tamda gözlerinin önündedir. Onun herkesi gördüğü gibi herkes tarafından da o görülmektedir.

Saramago kitapta körlük olgusunu bir metafor olarak kullanmıştır. Anlatmak istediği çağımızda yaşanan toplumsal duyarsızlık ve bencilliktir. Liberal demokrasiyi eleştiren yazar, düzeni sağlamak adına kaos yaratıldığını belirtmiştir. Sistemi yaratıcı bir kurguyla eleştirirken, sistemin yarattığı yeni insan tipini de eleştirmektedir.

Not: Körlük Romanı aynı isimle Blindless (körlük) sinemaya da uyarlanmıştır. Film oldukça ilgi çekici ve gerçekçidir. İzlemek isteyen arkadaşlara tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder