Budala Kitap Özeti (Dostoyevski) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2019

Budala Kitap Özeti (Dostoyevski)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Budala Kitap Özeti (Dostoyevski)

Kitap ismi: Budala
Yazar: Dostoyevski
Yıl : 1995



Budala kitabının özgün özeti aşağıda eklenmiştir.

BUDALA KİTAP ÖZETİ
Prens Mişkin hastadır ve Rusya’dan İsviçre’ye Şnayder isimli bir doktora gönderilir. Prens Mişkin acılar içindedir ve bazen hastalıktan kaynaklı nöbetler yaşamaktadır. Nöbetlerden sonra sersemleşir. Çocuk sevgisi ile köy çocuklarının kalbine girer bu sayede daha çabuk iyileşmeye başlar.

Köyün fakir bir kızıyla ilgilendiği için etrafındakiler onu kınar. Sebebi kızın annesinin ölümünün ardından lanetlenmiş olmasıdır. 3 yıl İsviçre’de bulunan prens pek çok sıkıntılarla Rusya’ya tekrara gelir. Soyunun son temsilcisiyle tanışmaya çalışır. Onunla tanışınca o evde bulunan Ganya’yla da tanışacaktır..

Ganya prense Nastasya’nın resmini gösterince , prens Nastasya’ya aşık olur. Onu bulabilmek için uğraşır ve amacına ulaşınca ona evlilik teklifi yapar. Sıkıntılı bir süreç yaşayan Nastasya kabul ediyormuş gibi fakat teklifi geri çevirir. Rogo Jin isimli bir başkasıyla evlilik yapar. Evliliğin sonrasında yine Mişkin’e kaçan Nastasya durumu kabullenemeyince yine dönüş yapar.
Halen Moskova’da yaşayan Mişkin Nastasya’yı bulma amacıyla Petersburg’a gider. Prens Nastasya’yı bulmaya çalıştığını herkesten gizler. Bu sıralarda Prens kimi günlerde evde part verir. Kitapta yer alan tüm kahramanlar partiye katılır. Bunlardan Aglea isimli bayan Prens çok aşıktır. Prense “Yoksul Şövalye” göndermeli yapar. Yazdığı mektuplarda bunu sürekli belirtir. Daha sonra Aglea ile Prens nişan yapmayı kararlaştırırlar. Ardından Prens bir kez daha Ganya’nın aşık olduğu bayanı ondan alır. Fakat nişan fikrinden vazgeçen Mişkin tekrar Nastasya’yla evlilik yapmayı kararlaştırır. Fakat bir yandan Aglea’ya da aşık olduğunu biliyordur. Nastasya ve prens evlilik yapacakları zaman Rogo Jin çıkagelir. Nastasya’yı sessiz sedasız alıp yola koyulur. Mişkin bu durumu sakinlikle karşılar ve tek kelime etmez. Rogo Jin’in Nastasya’yı öldürüşünden Petersburg’a gelerek haberdar olan Prensin hastalığı nükseder ardından prens budalalaşır. Sonrasında Şnayder’in muayenehanesine yollanır. Aglea bu durumun ardından Polonyalı bir Cout ile evlilik yapar. Rogo Jin 15 seneliğine İsviçre’ye sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder