Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 29, 2018

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi

3 Aralık 2018 tarihi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi verildi. Cumhuriyet Halk Partisinin verdiği öğretmenlik meslek kanun teklifi ve gerekçeleri için tıklayınız. Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini TBMM’ye Sundu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurum ve kuruluşlarında görev yapan eğitim çalışanlarının; yetiştirilmeleri, istihdamı, çalışma usul ve esasları ile görev, yetki, hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi amacıyla öğretmenlik meslek kanunu TBMM’ye sunuldu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifinin gerekçeleri ve tüm detaylar şu şekildedir:Öğretmenlik mesleğinin en önemli özelliği, gelecek nesilleri yetiştirmesidir. Öğretmenlik, bu özelliğiyle diğer tüm mesleklerden ayrılır. Aynı zamanda uzmanlık gerektiren bir meslektir. Ancak öğretmenlerimiz yüklendikleri ağır sorumluluğa rağmen, hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlığa sahip değildir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi

Öğretmenlere toplumda hak ettikleri saygı ve değeri kazandıracak, ekonomik ve sosyal haklarını düzenleyecek, yetiştirilme ve çalışma şartlarını belirleyecek bir "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ihtiyaç vardır. Tarihin en eski mesleklerinden olan öğretmenliğin, bir meslek kanununun olmaması büyük bir eksikliktir. Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağının amacı da, bu eksikliğin doldurularak, öğretmenlerimize hak ettikleri değerin verilmesini sağlamaktır.Kurtuluş Savaşı devam ederken 15-21 Temmuz 1921'de, Ankara'da Maarif Kongresi'ni toplayarak eğitime verdiği önemi ortaya koyan Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlere verdiği değeri de, "Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir/' sözleriyle ifade etmiştir.Günümüzde Atatürk'ün öğretmenlere verdiği değerden eser kalmamıştır. 

Öğretmenlerimiz her geçen gün toplumsal statüsünü ve saygınlığını biraz daha kaybetmektedir.Dünyanın gelişmiş ülkelerinde öğretmen, eğitimin en önemli unsurudur. Ekonomik sorunlarını çözmüş, kendini geliştirecek güce ve zamana sahip; saygın meslekler arasında, hak ettiği yerdedir. Gelişmiş ülkelerde öğretmenlere verilen maaşla ülkemizde öğretmenlere verilen maaşı kıyasladığımızda ortaya uçurumlar çıkmaktadır. 

Türkiye'de öğretmenler aylık ortalama 700 dolar maaş alırken, dünyanın çoğu ülkesinde 2000 doların üzerinde maaş almaktadır.ABD'de öğretmen maaşları ortalama 3000 bin dolar, Almanya'da 2-3 bin dolar, Fransa'da 2-3 bin dolar Japonya'da 2- 3 bin dolar, İngiltere'de ise 4-5 bin dolar aralığındadır.Türkiye'de, öğretmenlerin büyük bölümü ekonomik sıkıntı içinde, ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Öğretmenler; kadrolu-sözleşmeli-ücretli diye ayrılarak eşit iş yapanların emekleri gasp edilmektedir.Türkiye'de öğretmenlerin aile bütünlükleri dahi ellerinden alınmıştır. Çocuklar anne babalarından ayrı yerlerde büyümekte, eşler birbirinden ayrı şehirlerde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır. Zor şartlarda çalışan öğretmenlerimizin, çağın koşullarına uyum sağlayacak kişisel ve gelişmelerini tamamlamalarına imkan yoktur. Öğretmen, okulda, sınıfta, öğrencisinin önünde dövülen, hakarete uğrayan bir konumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder