Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 14, 2018

Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri

İşittiğimiz sesler çok şiddetli , zayıf,  ince ya da kalın olabilir. Seslerdeki bu farklar, ses kaynaklarındaki sesin oluşma şekillerine bağlıdır. 



Sesleri birbirinden ayıran özellikler üç tanedir;

Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri
Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri

1. Sesin şiddeti

2. Sesin yüksekliği

3. Sesin tınısı

1. Sesin şiddeti: Sesin kuvvetli ya da zayıf olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. Bir sıraya kuvvetlice vurulursa çıkan sesin şiddeti çok, hafifçe vurulursa çıkan sesin şiddeti az olur.

2. Sesin yüksekliği: Sesin ince ya da kalın olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. Sesin yüksekliği, ses kaynağının titreşim hızına (frekansına) bağlıdır. Frekans bir saniyedeki titreşim sayısıdır. Frekans arttıkça ses incelir, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Sesi oluşturan  cismin titreşim frekansı cismin boyuna, cinsine, kalınlığına ve gerginliğine bağlıdır.

Bir gitarda aynı gerginlikteki farklı kalınlıktaki teller aynı şiddetle titreştiğinde kalın olan telin frekansı az ve kalın ve alçak ses üretir. İnce olan tel ise frekansı fazla olan ince ve yüksek ses çıkardığı görülür.

3. Sesin tınısı: Şiddeti ve yüksekliği aynı olan sesleri ayıran özelliktir. Sesi kaynağının özelliği ile ilgilidir, örneğin aynı parçayı çalan keman ve gitar aynı notaları çaldıkları halde tınıları farklı olduğu için kolayca ayırt edilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder