Kütle Çekim Kuvveti Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 23, 2018

Kütle Çekim Kuvveti Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kütle Çekim Kuvveti Nedir?

Evrende bulunan bütün gök cisimleri, üzerinde bulunan cisimlere çekim kuvveti uygular. Dünya`nın ve diğer gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir.



▪ Gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü aynı değildir. 

▪ Gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, o gök cisminin kütlesine ve gök cisminin yarıçapına yani gök cismi ile cisim arasındaki uzaklığa bağlıdır.

 ▪ Gök cisminin kütlesi arttıkça kütle çekim kuvveti artar. Kütlesi büyük olan gök cisminin, üzerinde bulunan cisme uygulayacağı kütle çekim kuvveti kütlesi küçük olan gök cisminin uygulayacağı kütle çekim kuvvetinden büyük olur.

 ▪ Gök cisminin yarıçapı yani gök cismi ile cisim arasındaki uzaklık arttıkça kütle çekim kuvveti azalır.

▪ Gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetin yönü her zaman gök cisminin merkezine doğrudur.


▪ Gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü aynı değildir. Güneş sisteminde bulunan gök cisimlerinin 1 kg lık kütleye uyguladıkları kütle çekim kuvvetlerine bakılarak hangi gök cisminin kütlesinin büyük olduğu görülebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder