Işığın Soğurulmasının Maddeler Üzerindeki Etkisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 15, 2018

Işığın Soğurulmasının Maddeler Üzerindeki Etkisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Işığın Soğurulmasının Maddeler Üzerindeki Etkisi


Işık bir enerji türüdür ve üzerine düştüğü maddelerle çeşitli yollarla etkileşerek maddelerde sıcaklık artışı yanında farklı değişmelere yol açar. Bir maddede ışık etkisiyle meydana gelen sıcaklık artışını etkileyen temel neden, maddenin rengidir. Maddenin rengi koyulaştıkça daha fazla ışık soğurur ve sıcaklığı da artar.



Koyu renkli maddeler, açık renkli maddelere göre daha fazla ışık ışını soğurduğu için daha fazla ısınırlar.

Mat yüzeyli (parlak olmayan) maddeler, parlak yüzeyli maddelere göre daha fazla ışık ışını soğurduğu için daha fazla ısınırlar.

▪ Siyah renkteki maddeler ışığı yansıtmaz ve diğer renklere göre daha fazla soğurur. Daha fazla ışık soğurduğu için de daha fazla ısınır.

▪ Beyaz renkteki maddeler ışığı diğer renkteki maddelere göre daha fazla yansıtır. Daha fazla ışık yansıttığı için de daha az ısınır.

▪ Parlak ve yansıtıcı yüzeyli maddeler, üzerine düşen ışınları yansıttığı için ısınmazlar. Bu nedenle parlak ve yansıtıcı yüzeyli maddeler, ısı yalıtımı gerektiren yüzeylerin kaplanmasında kullanılır.

▪ Güneş ışığını doğrudan alan bütün cisimlerde az veya fazla sıcaklık artışı olur. Işık etkisiyle cisimlerin sıcaklıklarının artması ışığın bir enerji türü olduğunu gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder