Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ekim 15, 2018

Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu


IŞIĞIN SOĞRULMASI

Çevremizdeki cisimlerin görülebilmesi, bu cisimlerden yansıyan ışık ışınlarının gözümüze ulaşmasıyla mümkün olabilmektedir.


Işık doğrusal bir şekilde yayılmaktadır. Işık kaynağından çıkan ışınlar aynı ortamda bir doğru şeklinde yayılabilirler.

Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu
Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu

Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğrulması denir.

Işık ışınları bir madde ile karşılaşırsa cismin özelliğine göre, cisimden yansıyabilir veya soğrulabilir.

Işık bir enerji türüdür ve üzerine düştüğü bazı maddelerde farklı değişmelere neden olur. Bu değişimlerden biri de maddelerin sıcaklığını arttırmasıdır. 

Bir maddede (yüzeyde) ışık etkisiyle meydana gelen sıcaklık artısını etkileyen temel neden, maddenin rengidir. Maddenin rengi koyulaştıkça daha fazla ışık soğurur ve sıcaklığı da artar.

Koyu renkli maddeler (yüzeyler), açık renkli maddelere (yüzeylere) göre daha fazla ışık ışını soğurduğu için daha fazla ısınırlar. Mat yüzeyli (parlak olmayan) maddeler, parlak yüzeyli maddelere (yüzeylere) göre daha fazla ışık ısını soğurduğu için daha fazla ısınırlar.

Işığı iyice yansıtan bir cisim, güneşte belli olacak kadar ısınmaz; oysa ki, ışığı soğuran siyah bir cisim oldukça ısınır. Kaldırımlardan karla birlikte kürenen toz toprak koyu renkli olduğu için ışığı daha fazla soğurur; bu olay kürenmiş,toz toprak karışmış karın, güneş altında temiz kardan daha önce erimesine sebep olur.

Beyaz renk ışığı yansıtırken, siyah renk üzerine düşen tüm ışığı soğurur.Bir cisim ne kadar çok ışık soğurursa sıcaklığı o kadar çok artar.

SORU: Hangi bardaktaki su daha çok ısınır.


Güneş ışığını doğrudan alan bütün cisimler de sıcaklık artışı gözlenir. Işık etkisiyle cisimlerin sıcaklığının artması ışığın bir enerji şekli olduğunu gösterir.

Evlerin ısıtılmasında, seracılıkta, içme suyu elde edilmesinde, sıcak su elde edilmesinde, deniz suyunun tatlı suya dönüştürülmesinde, güneş ocaklarında yemek pişirilmesinde, gıda, kimya, seramik, kâğıt, tekstil ve deri sanayinde, elektrik enerjisi üretilmesi için güneş pillerinin kullanılmasında güneş ışığının soğurulması sayesinde elde edilen enerji kullanılır.Örneğin hesap makinesinde üst tarafında bulunan koyu renkli bir ışık alma penceresi vardır ve bu pencereden ışığı soğurur elektrik enerjisine dönüştürür.Bu elektrik enerjisi de hesap makinesinin çalışmasını sağlar.

Güneş ışığı, ışık değirmeni (radyometre) adı verilen bir düzenekle hareket enerjisine de dönüştürülür. Radyometre güneş ışığını doğrudan alan bir yere bırakılırsa ışığın yapraklar çarpmasının etkisiyle radyometre çarkının döndüğünü görürüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder