Türkiye’de Kurulan İlk Haber Ajansları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2018

Türkiye’de Kurulan İlk Haber Ajansları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türkiye’de Kurulan İlk Haber Ajansları 

Türkiye’de ilk haber ajansı ne zaman ve nasıl kurulmuştur? Anadolu Ajans ne zaman kuruldu, tarihçesi. İlk özel haber ajansını kim kurdu?


Türkiye’de ilk haber ajansçılığı denemesi, 1911 yılında başladı. Yabancıların “Osmanlı Telgraf Ajansı” adıyla kurdukları ilk ajans, Türk basınına hiçbir yarar sağlamadı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan “Milli Ajans”m da, ulusal hiçbir yeterliliği yoktu. 

Türkiye’de Kurulan İlk Haber Ajansları
Türkiye’de Kurulan İlk Haber Ajansları 

İlk Türk haber ajansı, “Anadolu Ajansı”dır. 6 Nisan 1920’de Atatürk’ün buyruğuyla kurulup çalışmalarına başlamıştır. Kısa adı AA olan Anadolu Ajansı, Kurtuluş Savaşı boyunca Türk kamuoyunu dış tahriklere karşı uyanık tutmak ve milli kurtuluşu sağlayacak karar ve hareketleri halka zamanında bildirmek gibi önemli görevleri başarı ile yerine getirdi.

1925 yılında ajans, devletin hissedarı olduğu ibi “anonim şirket” haline getirildi. Yabancı ülkelerin milli ajanslarıyla olan işbirliğini son zamanlarda oldukça artıran AA, Avrupa Haber Ajansları Birliği, Asya Haber Ajansları Birliği ve Uluslararası İslam Haber Ajansı’nın üyesi bulunmaktadır. 

Bu arada, ajans tarafından Gölbaşı TRT İstasyonu’ndan Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine İngilizce ve Fransızca dillerinde haber yayını yapılmaktadır. İç ve dış basın ile TRT ve ilgili makamlara haber ileten ajans, bunun dışında, yabancı ülkelerin haber ajanslarına da “News Letter From Turkey” adlı sürekli İngilizce bültenini göndermektedir. Ajansın yurt içi ve yurt dışı bürolarında, bine yakın sözleşmeli ve gönüllü çalışanı bulunuyor.

Ülkemizin ilk özel haber ajansı ise, 1950 yılında gazeteci Kadri Kayabal’ın kurduğu Türk Haberler Ajansı (THA)’dır. Merkezi İstanbul’da bulunan ajansın, yurt içi ve yurt dışında birçok bürosu vardır. Ajans, bazı İstanbul gazetelerinin katıldığı bir anonim şirket olarak çalışmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder