Meristem Doku Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 07, 2018

Meristem Doku Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Meristem Doku Nedir? 

Özelleşmiş hayvansal dokuları sinir, kas, bağ doku (kemik, kıkırdak; kan ve bunun gibi) ve deriyi oluşturan ve sindirim sistemini, akciğerleri ve dolaşım sistemi gibi organları örten epitel dokuyu hepimiz iyi biliriz. İlkel bitkiler olan alglerde doku özelleşmesi yoktur. Bunlar, sulu ortamlarda yaşadıklarından, desteğe, solunum aygıtına ve içsel taşınıma gereksinim duymazlar. Bununla birlikte, karalara geçiş bu tür dokuları gerekli kılmıştır. Bu tip dokuların tümü tohumlu bitkilerde bulunur.


Meristematik doku
Meristematik dokular aktif olarak bölünebilen embriyonik, farklılaşmamış hücrelerden oluşur. Hücre bölünmesi embriyonik evrenin çok erken dönemlerinde başlar; ancak genç bitki geliştikçe, birçok bölge diğer işlevleri görmek için özelleşir ve yeni hücrelerin üretiminde ana bir rol oynamayı durdurun Sonuç olarak, hücre bölünmesi, sınırlı bölgelerdeki bazı farklılaşmamış dokularda devam eder. Bu dokulara meristem adı verilir. Genel olarak, gelişmiş hayvan hücreleri, özel bir görev yüklenerek farklılaşırlar. Bu nedenle, hayvanlarda meristemin eşdeğeri bulunmaz.

Meristem Doku Nedir?
Meristem Doku Nedir? 

Çok büyük varyasyon göstermeleri nedeniyle meristem hücrelerinin özelikleri hakkında herhangi bir genelleme yapmak zordur. Aslında, tipik bir meristematik hücre diye bir şey yoktur. Bununla birlikte, bu hücrelerin genellikle küçük, ince çeperli ve sitoplazmaca zengin (yani, yalnızca küçük kofulları sahip) oldukları söylenebilir. Ayrıca, meristematik dokularda hücreler arası boşluklar bulunmaz.

Bir meristem tarafından oluşturulan yeni hücreler, başlangıçta meristemlere benzerler; ancak bunlar büyüyüp geliştikçe, özelikleri yavaşça değişir ve diğer bitki dokularının elemanları şeklinde farklılaşırlar. Köklerin ve gövdelerin büyümekte olan uçlarında meristematik doku bölgeleri bulunur. Bu apikal meristemler, bitkinin uzunluğuna büyümesinden sorumludurlar. Birçok bitkinin köklerinin ve gövdelerinin çevresinde de meristemler bulunur. Lateral (yanal) meristemler denilen bu meristemler enine büyümeden sorumludurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder