El Hubb Ne Demek? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2018

El Hubb Ne Demek?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

El Hubb Ne Demek?   

İlahi aşk / Muhyittin-i İbni Arabi Hz. K.S.


Sevgi makamının dört adı vardır. Bunlardan birincisi “el-hubb“dur . Bunun saflığı kalbe nüfuz eder, saydamlığı ise arazların bozulmasıyla bozulmaz. Sevgiliyle birlikteyken, âşığın başka bir maksadı, gayesi yoktur. Sevgilinin iradesi önünde kendi iradesini bırakır.

El Hubb Ne Demek?
El Hubb Ne Demek?

İkincisi “el-vedd“dir. Allah”ın “Vedûd” ismi bundan türer. El-vedd Allah”ın sıfatlarındandır ve bu sıfat O”nda sabittir. Yeryüzündeki sübu-tundan dolayı el-vedd diye adlandırılmıştır.

Üçüncüsü, “el-ışk“dır. Aşk, sevgide ifrattır, aşırılıktır. . Ancak aşk ve âşık isimleri Hakk”a uygun düşmez, çünkü bu “aşk” terimi, âşığı bütünüyle ve her yönüyle kuşatacak derecede sevginin sarması demektir. Bu aşk sözcüğü “gündüzsafası” veya “çitsarmaşığı” anlamına gelen “aşakatü” kökünden gelmiştir.

Dördüncüsü, “el-heva” dır. Heva, iradenin sevgilide açığa çıkarılmasıdır, yani kalbe doğan ilk durumdan itibaren iradenin tamamıyla sevgilinin iradesine bağlanmasıdır.

Bil ki, yukarıda da söylediğimiz gibi, sevginin dört çeşit adı vardır. Bu adlardan her biri için, diğer üçünde olmayan bir hal vardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder