Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2018

Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Amyant ya da diğer adı ile asbest nedir? Amyant’ın özellikleri, kullanıldığı yerler ve ülkemizde Amyant’ın çıkartıldığı lokasyonlar hakkında bilgi

Asbest
Amyant ya da Asbest, doğal olarak bulunan lifli yapılı bazı silikatlara verilen isimdir. Bir magnezyum silikat olan serpantin [Mg3[(Si2O5)OOH)4] mineralinin bir türü olan krizotil ya da kalsiyum magnezyum silikat olan amfibol [MG3(SiO4)3] mineralinin bir türü olan aktinolitin, ince lifler biçiminde ipliksi yapıda olanlarına asbest ya da amyant adı verilir.


Amyant beyaz, grimsi ya da yeşilimsi renkli kütlesel, uzun ipeksi, kolay ayrılabilen iplikçikler biçiminde bulunur.

Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Asbest Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Asitlere ve ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle ateşe dayanıklı eşyaların (giyecek, perde vb) yapımında ve ısı yalıtımında kullanılır. Krizotil temeli amyantın liflerinin çekme dayanıklığı, amfibol liflerinkinden daha fazladır. Buna karşılık asitlere ve ısıya karşı dayanıklığı daha azdır. Aktinolit temelli amyant yurdumuzda Kastamonu (Abdalhasan, Boşnak, Tembeller) ve Eskişehir (Mihallıççık) yörelerinde bulunur.

Krizotil temelli amyant ise Sivas Divriği, Beypınarı, Kangal, Zara, Çankırı (Şabanözü), İzmir (Urla), Bursa (Orhaneli), Erzincan (Ilıç), Hatay (Kızıldağ) ve Çanakkale (Kızılelma, Çan, Biga, Kazdağ, Yenice) yörelerinde bulunur. Yurdumuzdaki toplam üretim 3.500 ton dolayındadır. Uzun ve nitelikli amyant liflerinden hazırlanan ipliklerin dokunmasıyla yalıtıcı bantlar, contalar, ambalaj malzemesi, ateşe dayanıklı eldivenler ve giysiler, yanmayan tiyatro perdeleri gibi ürünler elde edilir. Bazı durumlarda amyanttan yapılan malzeme tellerle güçlendirilir ya da grafit ve kauçuk emdirilir. Kısa amyant liflerinin en yaygın kullanımı amyant çimentosudur.

Amyant lifleri ve çeşitli çimentoların karışımıyla hazırlanan hamurdan, yer karoları, su boruları gibi ürünler elde edilir. Bunun yanında amyant lifleri cam yünüyle birlikte, pekiştirilmiş plastiklerin üretiminde de kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder