Yunan Mitolojisinde Elektra - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 05, 2018

Yunan Mitolojisinde Elektra

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yunan Mitolojisinde Elektra 

Yunan mitolojisinde yer alan Elektra karakteri ile ilgili bilgi ve hikayesi ile edebiyattaki yansıması hakkında bilgiler.


Yunan mitolojisinde Elektra adında üç kahramana rastlanır. İçlerinde en tanınmışı Agamemnon’la Klimnestra’nın kızı’dır. Elektra’nın babası, annesi ve kardeşlerinin macerası Yunan trajedi yazarlarına ilham kaynağı olmuştur. Ünlü yazar Euripides, Elektra ve yakınlarını ayrı ayrı piyeslerde anlatmıştır. Truva Savaşı’nda Yunan ordusunun başında bulunan Kral Agamemnon memleketine döndüğü gün öldürülür, Elektra’nın esas macerası da babasının ölümünden sonra başlar. Bir efsaneye göre, Agamemnon’u karısının sevgilisi öldürmüştür. Başka bir hikayeye göre de Agamemnon’un ölümünde analık ve öc alma duyguları önemli rol oynamıştır. Kraliçe Klimnestra, büyük kızı Iphigenia’ nın Truva Savaşı kazanılsın diye tanrılara kurban edilmesine çok üzülmüş, buna sebep olan kocasından da öc almak için and içmiştir.

Yunan Mitolojisinde Elektra
Yunan Mitolojisinde Elektra 

Elektra ise, babasının öldürülmesine kızar, o da annesinden öc almayı kararlaştırır, erkek kardeşi Orestes’in büyümesini bekler, o zamana kadar da anrlesinin yanında oturur. Ûrestes delikanlılık çağına gelince, Elektra durumu ona da fcnlatır. Bunun üzerine Orestes annesini öldürür, Elektra da akrabalarından Plydeas’la evlenir.

Euripides’in bu trajedisi Yunan klâsikleri arasında en başta gelenlerdendir. 

Ayrıca, -ünlü çağdaş Amerikan piyes yazarı Eugene O’Neill de 1931’de bu klâsik trajediyi kısmen modernleştirmiştir «Mourning Becomes Electra» (Elektra’ya yas yaraşır) adındaki bu eser üç ayrı piyesin bir araya toplanmasından meydana gelmiştir. Oynanması beş saat sürer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder