Teravih Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 06, 2018

Teravih Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Teravih Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Teravih namazı ne demektir? Teravih namazı nasıl kılınır, farz mıdır, Teravih namazı hakkında bilgi.
Teravih-namaziTeravih namazı; Mübarek Ramazan ayında, yatsı namazının farzını takip eden iki rek’atlık sünnet-i müekkededen sonra ve vitr namazından önce kılınan 20 rek’atlık gece namazına TERAViH adı verilir. Kelimenin aslı “bir defa dinlenmeye ulaştırma” anlamına gelen terviha’nın çoğuludur. Hz. Muhammed, bu namaza rağbet etmiş olup, başlangıçta bazı Ramazan gecelerinde onu cemaatle birlikte kılmışlardır. Bununla beraber, teravih namazının yalnız kılınmasında da bir mahzur yoktur. Sadece sevabı bakımından, cemaatle eda edilen diğer namazlar gibi, bunun da imamla birlikte kılınması daha iyidir. Ruhlara daha çok huzur ve sükun verir.


Teravih namazını, kadın ve erkek aynı imamın arkasında birlikte kılarlar. Zamanı, yatsı ile başlar ve sabah namazı vakti gelinceye kadar da sürer. Ancak genel olarak yatsı namazının edası esnasında kılınmaktadır.

Teravih Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?
Teravih Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Teravihi her iki rek’atte bir selam vermek suretiyle on selam ile kılmak en iyi usul sayılmışsa da, her dört rek’atte bir selam vererek beş selam ile eda etmekte de bir sakınca görülmemiştir. Oruç tutamayan hastalar ve yolcuların teravih namazını kılmaları öngörülmüştür. Çünkü teravih sünnettir ama orucun sünneti değil vaktin sünnetidir.

Teravih namazını kılacak olan Müslüman, ilk önce niyet eder. Eğer iki rek’atte bir defa selam verecekse, bunu, akşam namazının iki rek’at müekked sünneti gibi kılar. Her dört rek’atte bir defa selam verecekse, bu takdirde yatsı namazının ilk dört rek’at gayr-i müekked sünnetini kıldığı gibi eda eder. Fakat eğer teravih namazı cemaatle kılınıyorsa, o zaman, teravihe niyet ederken imama da uymaya niyet edilir. İmam, kıraatı açıktan okur. Cemaat, sadece onu dinler. Namazın gereklerini de, imamın yaptığının aynını yaparak ve ona tam uyarak, yerine getirmekle yükümlüdür.

Teravih namazının kılınışı:
♦Yatsı namazının son sünneti kılınır ve sonra “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya, uydum imama.” diyerek niyet edilir.

♦İki veya dört rekâtlık bölümler halinde kılınabilir.

♦İki rekâtlık bölümler halinde kılınırsa sabah namazının ilk sünneti gibi kılınır.

♦Dört rekâtlık bölümler halinde kılınırsa ikindi veya yatsı namazının ilk sünneti gibi kılınır.

♦Bölümler arasında Peygamber Efendimize “salavat” getirilir.

Teravih namazının kazası yoktur. Yani gecesi geçtikten sonra, başka, bir gecede, geçmiş olan teravih namazını kılmak usulden değildir. Şu noktaya da değinmek yerinde olacaktır: Diğer namazlarda olduğu gibi uykulu, baygın bir durumda bulunurken teravih namazına durulmamak icap eder. Bu mekruhtur, dince hoş karşılanmamıştır.

Teravih namazının her rek’atında FATiHA Süresi’nden sonra okunacak ayet-i kerimeler ya kısa bir süreden oluşur: ya da üç kısa ayetten noksan olmamak gerekir. Her rek’atta ya on kadar ayet okumak, yahut da Ramazan ayı boyunca, her teravih namazında bir cüz okumak suretiyle, ilk geceden son geceye kadar, Kur’an-ı Kerim’i bir defa hatmetmek müstahaptır (Hz. Peygamber’in de bazen yaptığıdır, sevilen şeydir). Ancak, özellikle imamla kılınan teravih namazlarında imamın cemaatı yoracak ölçüde teravih namazını uzatmaması da önemle tavsiye edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder