Satılmış Nişanlı Operası Konusu (Bedrich Smetana) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Satılmış Nişanlı Operası Konusu (Bedrich Smetana)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Satılmış Nişanlı Operası Konusu (Bedrich Smetana) 

Satılmış Nişanlı Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Satılmış Nişanlı Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.


SATILMIŞ NİŞANLI
Üç perdelik operadır.
Metin: Karel Sabina.
Bestecisi: Bedrich Smetana
İlk oynanış: 1866 Prag.
Türkiye’de ilk oynanış: 1943 Ankara.
Başlıca kişiler: Yenik (Tenor), Maryenka (Soprano), Ketsal (Bas), Kruşina (Bariton), Katinka (Soprano), Vaşek (Tenor), Hata (Mezzosoprano), Miha (Bas).
Konunun geçtiği çağ ve yer: 19. yüzyılda Bohemya’da bir köy.

Satılmış Nişanlı Operası Konusu (Bedrich Smetana)
Satılmış Nişanlı Operası Konusu (Bedrich Smetana) 

Konusu:
Köy halkı eğlence ve mutluluğu öven bir türkü söylerken yakışıklı Yenik sevdiği güzel Maryenka ile konuşmaktadır. Kız pek üzgündür; babası Kruşina onu zengin Miha’nın oğluyla evlendirmek istemektedir. Kimliğini kimsenin bilmediği Yenik’e gerçeği öğrenmek istediğini bildirir. Yenik anlatır; babası, asıl anası öldükten sonra bir başka kadınla evlenmiş, üvey anasıyla geçinemediği için yuvasından ayrılmıştır. 

Gençler çıkarken Maryenka’nın babasıyla anası ve evlenme kılavuzu Ketsal girerler. Ketsal’a bakılırsa ne yapıp edecek, kız başkasını sevse bile onu Miha’nın oğluyla evlendirecektir. Meyhaneye gidip Yenik’le konuşmaya koyulur, pazarlığa başlar. Yenik nişanlısını satmaya razı olur, ancak koşullan vardır; Maryenka, Miha’nın oğluyla evlenecektir, evlenir evlenmez kızın babası Kruşina’nın Miha’ya olan borçları ödenecektir. Maryenka’nın evlendirileceği Vaşek gerizekalı, kekeme bir gençtir. Maryenka ona evlenirse zehirlenip öleceğini söyler, Vaşek evlenmekten hemen vazgeçer. Fakat Maryenka sevgilisinin kendisini sattığını öğrenmiş, düş kırıklığına uğramıştır. Köy halkıyla beraber Miha ve ikinci karısı Hata da gelirler. 

Miha Yenik’i görür görmez kucaklaşır, ortaya hiç beklenmeyen bir gerçek çıkmıştır; Yenik, Miha’nın oğlu. Hata da üvey anasıdır. Yenik’in Ketsal’la yaptığı anlaşmada Meryenka’nın Miha’nın oğluyla evleneceği yazılıdır. Köy halkı Ketsal’ın parlak zekâsıyla alay ederken Maryenka ile Yenik kucaklaşmış, mutluluklarını kutlamaktadırlar.

Ulusal operalar içinde seçkinleşerek yalnız Çek ve Bohem değil, hemen her ülke sahnesinde sevilen «Satılmış Nişanlı», Smetana’nın en başarılı verimi olarak kabul edilir. Yurdunun folklorundan yararlanışındaki ustalık kendinden sonra gelen pekçok besteciyi etkilemiş, aynı yolda türlü örneğin doğmasına yol açmıştır.

Tanınmış bölümler: «Uvertür», «Yenik – Maryenka ikilisi», «Ketsal’ın monoloğu», «Ketsal-Yenik ikilisi».

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder