İzmir’in İşgali (Kısa Bilgi) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 02, 2018

İzmir’in İşgali (Kısa Bilgi)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İzmir’in İşgali (Kısa Bilgi)

15 Mayıs 1919 tarihinde gerçekleşen İzmir’in işgali ile ilgili olarak kısaca bilgi veren sayfamız.


9 EYLÜL — İzmir’i düşman işgalinden kurtaran şanlı Türk askerleri şehre giriyor.

İzmir’in İşgali (Kısa Bilgi)
İzmir’in İşgali (Kısa Bilgi)

İZMİR’İN İŞGALİ (15 Mayıs 1919)
İtilaf Devletleri Paris Barış Konferansı’nda İzmir ve çevresini Yunanistan’a vermişti. Yunan hükümeti daha konferansın başında İzmir ve çevresinde Rum nüfusunun Türk nüfusundan daha fazla olduğunu iddia etmişti. Fakat bu iddianın çürütülmesi üzerine Yunanlılar yeni bir iddia ortaya attılar. Buna göre; Batı Anadolu’da bulunan Hıristiyanlar Türkler tarafından katledilmekteydi. 

Böylece işgali haklı göstermeyi amaçlamışlardı. Paris’te alınan karar 15 Mayıs 1919’da uygulamaya konuldu. Yunanlıların amacı Megalo idea’nın canlandırılması idi.

Türk ordularının dağıtılmış, silah ve cephanesinin elinden alınmış olmasından yararlanarak isteklerini gerçekleştirebileceklerini umut ettiler. Ancak daha İzmir’e çıkışta Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşun durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koydu. 

Yunan ordusu üç koldan, Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başladı. Birinci yön Gediz Vadisi, ikinci yön Menderes Vadisi, diğer yön de Ayvalık yöresiydi. Bir süre sonra Manisa ve Aydın işgal edildi. Aydın’dan sonra Yunan ilerleyişi Demirci Mehmet Efe tarafından durduruldu. Salihli çevresinde de Çerkez Ethem kuvvetleri Yunanlıları durdurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder