İletişimi Engelleyen Faktörler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 28, 2018

İletişimi Engelleyen Faktörler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İletişimi Engelleyen Faktörler

İletişimi engelleyen unsurlar, faktörler nelerdir? İletişimi engelleyen faktörlerin kısaca açıklaması, konu anlatımı.


İletişimi Engelleyen Faktörler
1. Konuyu Değiştirmek

İletişimi Engelleyen Faktörler
İletişimi Engelleyen Faktörler

Tam olarak dinlemeden konuyu geçiştirmek için yapılan bu davranış iletişimi engeller. Oysa karşımızdaki çok önemli şeyler söylemiş olabilir. Eğer karşımızdaki gerçekten sevdiğimiz ve değer verdiğimiz biriyse konuyu değiştirmek onu incitecek ve üzecektir. Söylediklerinin duyulmadığını düşünen insan kendisinin anlaşılmamış olduğunu hissedebilir.

2. Yargılamak, Eleştirmek, Ad Takmak

“Sen zaten hep böyle davranıyorsun”, “Hiçbir zaman beni dinlemiyorsun ki”, “Sen bu işten ne anlarsın.”, “Bir kerede parana sahip çık”,” Çok bencilce davranıyorsun”, “Bana hiç güven vermiyorsun”, “Sen bugüne kadar ne işe yaradın ki?”, “Şu haline bak değnek gibi dolaşıyorsun”.

Bu ifadeler muhatabını küçük düşürür, kendine olan güvenini yitirmesine neden olur. Bu tür ifadelerle karşılaşan kişiler kendilerine olan güvenini kaybetmiş olurlar. Kendilerini haksızlığa uğramış, çaresiz ve itilmiş hissederler.

Bu cümleler yerine daha olumlu, sevgi içeren cümleler kullanılırsa iletişim daha olumlu olacaktır.

3. Öğüt Vermek, Çözüm Getirmek

“Zayıf aldığında ağlayacağına oturup dersine çalış.”, “Bu şekilde davranma diye sana kaç defa söyledim.”, “Her defasında aynı şeyi söylemekten bıktım, bir köre ödevlerini erken yap.”, “Onu kaybettiysen takma kafana, bir tane daha alırsın.”, “Sürekli kavga ediyorsunuz, bir defada şurada oturup güze! güzel oynayın.”.

Yukarıda örnekleri verilen ifadeler basmakalıp, sıkça dile getirilen ve muhatabını sıkan ifadelerdir. Bu tür ifadeler iletişimin kesilmesine veya yön değiştirmesine neden olabilir.

4. Çok Soru Sormak

“Neden?, Sen ona ne yaptın?, O sana ne dedi?, Hadi söylesene, cüzdanı neden almadın?, Nerede, ya içinden kimliğini alırlarsa, söyle nerede?”.

Yukarıda ifadelerde görüldüğü gibi çok soru sormak muhatabın sıkılmasına ve iletişimin yön değiştirmesine neden olmaktadır.

5. Teşhis (Tanı) Koymak, Tahlil Etmek

“Ben senin niyetini çok iyi biliyorum.”, “Aslında sen şöyle yapmak istedin.”, “Senin niyetin başka.”, “Anlaşılan beni yanında istemiyorsun”, “Bunları söylemenin nedeni, beni yanından uzaklaştırmak değil mi?”.

Bu ifadeler karşımızdaki insanın tam olarak ne söyleyeceğini anlamadan bilmeden yorum yapmamız demektir. Böyle bir durumda iletişim kurduğunuz kişi yanlış anlaşıldığını düşünecektir. Bu da iletişimi olumsuz etkileyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder