Freud’un Topografik Kişilik Kuramı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 29, 2018

Freud’un Topografik Kişilik Kuramı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Freud’un Topografik Kişilik Kuramı 

Sigmund Freud’un topografik kişilik kuramı nedir? Freud’un topografik kişilik kuramına göre kişiliğin oluşumu, gelişmesi konu anlatımı.


Freud’un Topografik Kişilik Kuramına Göre Kişiliğin Oluşumu
Freud’un kişilik gelişimini açıklamakta kullandığı bir diğer kuram da topografik kişilik kuramıdır. Freud’a göre bu kuram sayesinde id, ego ve süperegonun nasıl işlev gördüğü de daha iyi anlaşılır. Bu kurama göre insanlar yaşantılarını kayıt altına almaktadırlar. 

Freud’un Topografik Kişilik Kuramı
Freud’un Topografik Kişilik Kuramı 

Ancak bireyler kayıt altına aldıkları her yaşantıyı aynı şekilde ve aynı yere kaydetmedikleri için aynı netlikte hatırlayamazlar. En üst düzeyde farkında olduğumuz yaşantıların kayıt edildiği bölüme bilinç denilmektedir. Yani bilinç dış dünyadan ya da bedenin içinden gelen, uyarıcılarını farkında olan zihin bölgesidir. Bedensel algıları, düşünce süreçlerini, heyecansal durumları ve farkında olarak, isteyerek yaptığımız davranışları kapsar. Bilinç zaman ve ortamı dikkate alarak gerçekçi bir şekilde çalışır. Ayrıca bilincin içeriğini konuşmalarımız ve bilinçli davranışlarımızla ifade edip açığa vururuz, kendimizi onunla tanımlarız. Kısmen hatırlanan yaşantıların bulunduğu zihin bölgesi ise bilinç öncesidir. Bilinç öncesindeki bilgiler, hafızadan silinmiş gibi görünen, fakat dikkatin zorlaması, çağrışım ya da benzer uyaranların etkisi ile bilinç düzeyine çıkabilen zihinsel olaylarla ilgili bilgilerdir. Normal yollarla bilinç alanlarına getirilmesi imkansız veya çok zor olan bilgilerin bulunduğu alan ise bilinç dışıdır. Bilinç dışındaki bilgiler arasında farkında olmadığımız ancak duygularımızı, ifadelerimizi ve davranışlarımızı etkileyen dürtü veya içgüdüler de vardır. Bilinç dışının diğer bir parçası ise, hatırlanması kaygı yarattığı için bastırılmış yaşantılar ve isteklerdir.

Bilinç, bilinç ötesi ve bilinçdışının ilişkisi karanlık bir ortalama vuran güçlü bir projektör ışığı örneği ile açıklanabilir. Karanlık yüzeye vuran projektör ışığının aydınlattığı bölge bilinç, azıcık aydınlattığı bölgeler bilinç öncesi, karanlıkta kalan bölgeler ise bilinç dışı alanıdır.

Freud bir başka örnekte bilinç, bilinç öncesi ve bilinçdışını aysberge (buzdağına) benzeterek açıklamaya çalışmaktadır. Bu örneğe göre buzdağının suyun üstünde kalan ve rahatlıkla görülebilen kısmı bilinç, suyun hemen altında olan ve suyun üstünden bakıldığında görülebilecek kadar altta kalan kısmı bilinç öncesi, dibe yakın olan ve suyun üstünden görünmeyen kısmı ise bilinç dışıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder