Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır? 

Fotosentez yapan canlılar hangileridir? Denizde yaşayan bitkilerde fotosentez görülür mü? Fotosentez yapan canlılar hakkında bilgi.


Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır?
FOTOSENTEZ HEM KARADA. HEM DE DENİZDE YAŞAYAN BİTKİLERDE GÖRÜLÜR

Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır?
Fotosentez Hangi Canlılar Tarafından Yapılır? 

Fotosentez yaptığı sanılan en eski organizma fosilleri, 2 milyar 800 milyon yaşındadır. Bu fosiller mavi—yeşil alglere benzemektedir.

Bilim adamları, fotosentez yapabilen bakterilerin bunlardan çok önce ortaya çıkmış olabileceğini düşünmektedir. Mavi—yeşil algler ile fotosentetik bakterilerin hücre organizasyonu birbirine çok benzemekle birlikte, algler daha çok evrimleşmişlerdir.

Bazı fotosentetik bakteri türleri, karbondioksit ile hidrojen sülfürü birleştirerek organik madde elde ederlerken, oksijen yerine kükürt çıkarırlar. Mavi—yeşil alglerin çoğu oksijenli ortamda yaşar. Bazıları, fotosentetik bakteriler gibi, çok az oksijen bulunan çamurlu nehir diplerinde yaşamaktadırlar. Bu ve benzeri kanıtlara dayanarak, mavi—yeşil alglerin fotosentetik bakterilerin evrimleşmelerinden oluştuğunu ve oksijen üreten ilk organizmalar olduğunu söyleyebiliriz.

Günümüzde bakterilerinin yaptığı fotosentez, bitkilerin yaptığı fotosentez yanında önemsiz kalmaktadır.

Bakteriler ve mavi—yeşil algler gibi fotosentez yapan bitkilerin bir bölümü sularda yaşamaktadırlar.

Karada yaşayan bitkilerin yaptığı fotosentez, yer küresinde yapılan toplam fotosentezin yarısından azdır.

Mantarlar bitki gibi görünmelerine karşın klorofil taşımadıklarından fotosentez yapamazlar ve heterotrof olarak beslenirler.

Fotosentezle, hayvanların solunumla tükettikleri oksijenin yerine yenisi yapıldığından atmosferdeki %21 lik oksijen oranı korunmuş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder