Beethoven 7. Senfonisi Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 05, 2018

Beethoven 7. Senfonisi Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Beethoven 7. Senfonisi Hakkında Bilgi 

Beethoven 7. Yedinci Senfonisi’nin özellikleri nelerdir? İlk yorumu ne zaman, nerede yapılmıştır, bölümleri, hakkında bilgi.


SENFONİ «La majör» No. 7 Op. 92
İlk yorumu: 1813 Viyana:

Beethoven 7. Senfonisi Hakkında Bilgi
Beethoven 7. Senfonisi Hakkında Bilgi 

Besteci bu yapıtında ritmik yapıyı erişilmez bir buluş zenginliğiyle işlemiş, ritm düşüncesi ve örgüsü ilgi çekici bir biçimde yüzeye çıkmıştır. 

Bu özelliğe ilk defa Richard Wagner değinerek eseri «Tanrısal bir dans şiiri» olarak tanımlamıştır. Büyük opera bestecisi yazdığı bir incelemede gerçekten usta bir kalem ve edebi üslupla senfoniyi açıklar ve bu ünlü yargısına varır. «Yedinci Senfoni» programsız bir yapıttır, dört bölümden kuruludur.

Birinci bölüm (Poco sostenuto – Vivace), geniş, yaygın, romantik görüntülü bir «giriş»le başlar. Mizahi bir «geçiş» bölümün ana «tema»sını hazırlayarak tümüyle ışıklandırır. 

Oynak, neşeli bir dans ezgisi senfonik biçimin (ana cümle, gelişim, tekrar ve bitiş) planını iterek, sarsarak tüm dokuyu kapsar, dinamik, güçlü vuruş ve gerilimler gene çarpıcı bir bitişe ulaşır. İkinci bölüm (Allgretto), keman, viyola ve viyolonsellerle giren pek tanınmış «ana» temasıyla, değişmez ritm kalıpları, klarnetin avutucu ezgisi ve dinlemeye doyulmaz çeşitlemeleriyle seçkinleşir. 

Üçüncü bölüm (Presto), bir neşe coşkusudur, ritmik «modulation»larla işlenmiştir. «Üçlü» bölümdeki huzurlu hava tatlı bir dinleniştir. Dördüncü bölüm (Allegro con brio), tüm senfoniye yaygın olağanüstü bir hareket ve coşkunun son sayfasıdır. Planı baştan sona yürekli bir gelişime dayanır. Yüce ses bileşimleri erkekçe kabarışlarla «coda»yı sürükler ve yapıtı tamamlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder