Zatürre başlangıcı belirtileri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Zatürre başlangıcı belirtileri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Zatürre başlangıcı belirtileri nelerdir?

Bazen tek akciğerde bazen de iki akciğerde birden bazı virüsler ve bakteriler sebebiyle iltihaplanmanın başlaması durumu zatürre hastalığıdır. Grip hastalığına neden olan “influenza” virüsü, metabolizmada zatürre hastalığının başlamasına en sık neden olan virüstür. Ancak bu bilgiye dayanarak diğer virüslerin bu hastalığı yarata durumunu da göz ardı etmemek gerekmektedir.


Bahsedilen bu grip virüsü dışındaki virüsler nezle virüsü, sinsityal isimli virüs, SARS denilen ağır akut solunum yolu sendromu virüsü, herpes simpleks virüsü gibi daha pek çok şekilde örneklendirilebilecek 30’dan fazla virüs, bakteri, mantar ve parazit yüzünden zatürre hastalığı meydana gelebilmektedir.

Bahsedilen virüslerin metabolizmada yarattığı grip hastalığı, nezle hastalığı ve zatürre hastalığının belirtileri birbirine benzese de zatürre başlangıcı sayılan bu hastalıklara nazaran daha ağır geçirildiğinden asla gecikmeden bir doktor kontrolüne gözükülmesi gerekmektedir.

zaturre-hastaligi
Zatürrenin dünya genelinde görülme sıklığı
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmanın neticesinde, her yıl toplam 200.000 kişinin pnömokoklardan dolayı ortaya çıkan zatürreye yakalandığı belirlenmiştir. Bunun dışında Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği veriler neticesinde her yıl her 100 kişiden 2’sinin zatürre hastası olduğu belirtilmiştir.

Bu durum Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın verdiği istatistiklere göre her yıl 90.000 kişi civarında bireyin zatürre hastası olduğu yönündedir ve bu 90.000 kişilik gruptan en az 3.000 kişinin zatürre yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çekilmektedir.

Zatürrenin çeşitleri nelerdir?
Zatürre hastalığının bugüne kadar belirlenmiş olan üç farklı türü bulunmaktadır. Bu türler şu şekilde özetlenebilir;

Virüsten kaynaklanan zatürre :

En yaygın biçimde solunum yolu vasıtasıyla kapılan virüslerden bulaşan hastalık biçimidir. Bununla birlikte sıklıkla yaşlı bireylerde ve çocuk yaştaki bireylerde görülen zatürre biçimi olmaktadır. Çok yaygın olmamasıyla birlikte çabuk biçimde iyileşilmesi durumu da gözlemlenmektedir.
Bu tipteki zatürrenin çok tehlikeli olduğu durumlar ise grip virüsüyle vücutta aynı anda görüldüğü durumlardır. Bu durum eğer hasta doğru zamanda ve yeterli olarak tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

yetiskinlerde-zaturre
Bakteriden kaynaklanan zatürre : Her yaş grubunda görülebilen bu durum,  ciddi bir soğuk algınlığı ya da grip sonrasında görülebilmektedir. Özellikle kanser hastalarında ya da AIDS gibi bağışıklık sistemini çökerten hastalıklara sahip olan bireylerde ciddi bir tehdit oluşturan bu tip zatürreler, dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yerini korumaktadır.

Mikroplazmadan  kaynaklanan zatürre : Bahsedilen organizmalar herhangi bir bakteri ya da virüs sınıflandırmasına sokulmamalarına rağmen, her iki sınıfın da özelliklerini taşıyabilmektedirler. Orta derecede bir zatürre hastalığına neden oldukları bilinen bu organizmaların genç yaştakilerin ve çocukların üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir.

Zatürre belirtileri nelerdir?
Kuru ve dolu dolu öksürme şekli zatürrenin en yaygın olarak görülen belirtilerindendir.
Ciğerlerde biriken iltihabın gün geçtikçe artmasının neticesinde vücutta artarak nükseden ateşlenme olabilmektedir. Bu ateşlenmeye bağlı olarak da titremeler de meydana gelebilmektedir.

Sürekli olarak öksürme krizleri ve bu öksürükler esnasında göğüs bölgesine giren şiddetli ağrılanmalar olabilmektedir. Aynı zamanda bu öksürük krizleri nefes darlığı da yaratabilmektedir.
Göğüste biriken bol miktarda balgam görülür ve bu balgam yapısının rengi sarı, yeşil ya da kahverengi olabilmektedir.

Bahsedilen hastalığın türlerine bağlı olarak türler arasında değişen semptomlar kendini sinsi bir biçimde belli edebilmektedir. Bu semptomlar iştahsızlık durumunun yaşanması, kas yapısındaki ağrılanmalar, eklem yapısındaki ağrılanmalar, baş ağrısı sorunu, mide bulantısı sorunu ve kusma problemleri olarak ortaya çıkabilmektedir.
cocuklarda-zaturre

Çocuklarda ve bebeklerde zatürre belirtileri nelerdir?
Hem bebeklerde hem de çocuklarda ortaya çıkan zatürre hastalığın tam olarak neden ortaya çıktığı yapılacak tahlillerde hangi tür zatürrenin başladığı bulunabilmektedir.

Zatürrenin türü ne olursa olsun, ortaya çıkacak başlıca semptomlar ise kusmalar; ateşlenme, titremeler, sık sık ve ağır öksürükler, iştahta kapanma yaşanması, karın ve göğüs bölgesinde ağrılanmalar, sık sık üşümeler, nefeste hırıltılanmaların başlaması, zor nefes alıp verme ve çok çabuk yorgunluk durumlarıdır.

Zatürre hastalığı bulaşıcı mıdır?
Zatürrenin bulaşıcı bir hastalık olduğu bilinmektedir ancak burada önemli olan zatürreye neden olan mikrobun her bünyede aynı etkiyi yaratamamasıdır. Bazı kişiler virüsü kaptıklarında hafif ateşlenerek ve öksürerek durumu atlatabilirken, bazı bireyler hastalığın çok tehlikeli aşamalarına kadar gelebilmektedir.

Zatürre nedenleri nelerdir?
Zatürre virüsünün vücuda girişi kirli sulardan, sıcaktan bozulan yiyeceklerden, sıklıkla soğuk su tüketiminden, egzoz gazlarının vb. kirli gazların solunacağı ortamlarda sıklıkla bulunulmasından, bronşit hastalığın gereken zamanda tedavi edilmemesinden kaynaklı hastalığın ilerleyip zatürreye dönüşmesinden ya da çevresinde zatürre hastası olan kişilerin kullandığı yemek araçlarını kullanan kişilerin dikkatsizliğinden ötürü metabolizmada zatürre hastalığı kolaylıkla çıkabilmektedir.

zaturre-teshisi
Zatürre teşhisi nasıl konulur?
Zatürre denilen hastalık kesin ve net bir şekilde ihmale gelmeyen, acil bir şekilde tedavisinin uygulanması gereken bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavinin en büyük etkisi, bu hastaların ölüm risklerinin büyük derecede ortadan kaldırılabilmesidir.

Hastanede hastanın kontrolleri yapıldıktan sonra eğer görülen semptomların çoğu zatürre hastalığını gösteriyorsa, uzman doktor konuyla ilgili pek çok tetkik isteyerek hastalığın kesinleştirilmesi adına çalışmalar yürütmektedir. Bu tetkikler hem balgam hem de kan tahlili şeklinde olabilmekte ve bu testlerin ardından gelen sonuçlarla hastalık netleştirilirse hızlı bir şekilde tedavi sürecine geçiş yapılmaktadır.

Zatürre tedavisi nasıl yapılır?
Zatürrenin tedavisinde öncelikli olarak, bu hastalıkların takibinin hızlı bir şekilde yapılması ve hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerekmektedir.
Bu süreç zarflarında da mümkün oldukça stresten uzak durma, hijyene önem verme ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeme noktalarına da dikkat etmek gerekir.
Zatürrenin kolaylıkla yayılabileceği kış mevsimlerinde grip virüsüyle yakınan bağlantısı olması neticesinde o dönemlerde mümkün olduğunca grip virüsü taşıyan insanlarla temas edilmemesi ve yakın iletişime geçilmemesi önerilmektedir.

Hatta griple olan bu bağlantısını çok zor bir ihtimal olarak kalmasını sağlamak adına kış aylarında bir eczaneye ya da sağlık birimine giderek grip önleyici aşılardan olmak veya bağışıklık arttırıcı serumlardan yemek zatürre tedavisi aşamasında farklı bir yöntem olarak yer almaktadır.
Bağışıklık sistemiyle alakalı bir hastalığı bulunan kişilerin mümkün mertebe benzer hastalıkları olan kişilerle irtibat kurmaması ve bu tip mikropları kolayca edinebileceği kapalı ortamlarda bulunmaması gerekmektedir.

İlaç bağımlılığı, tütün bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı olan kişilerin bu tip alışkanlıklarının zatürre başlatan mikropların vücuda girmesi için çok uygun ortamlar olduğunu göz önünde bulundurup mümkün mertebe bu alışkanlıklarından uzaklaşması gerekir
bebeklerde-zaturre-teshisi

Zatürre hastalığı konusunda bebekler göz önünde bulundurulursa, zatürreden kurtulmanın ve korunmanın en önemli yolu anne sütü olmaktadır. Anne sütünün içeriğinde bulunan faktörler bebeklerin zatürre yaratıcı virüslerle daha kolay savaşmasını ve daha kolay atlatmasını sağlamaktadır.
Çocukların kapalı ortamlarda sürekli olarak sigara dumanı solumaya maruz kalmaları, onların çok çabuk bir şekilde zatürreye yakalanmalarına neden olmaktadır. Ülkemize bakıldığında zatürre teşhisi konulmuş çocukların %70 oranında bu hastalığa sigara dumanı yüzünden yakalandıkları belirtilmiştir. Bu yüzden çocuk yaştaki bireyler asla sigara dumanını solumaya maruz bırakılmamalıdır
Zatürre aşısı nedir?

Zatürre, en baştan anlattığımız gibi sadece tehlikeli bir hastalık olmasının yanında sonucu ölüme kadar gidebilen çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalandıktan sonra tedavi aşamasının önemi kadar aynı şekilde hastalığa yakalanmadan önce bu virüse bağışıklık kazanılması adına aşı olmak da son derece önemlidir.

Yapılan aşı neticesinde kişinin zatürreye karşı olan bağışıklığı en az 5 yıl kadar bir süre devam edebilmektedir. 5. yılın ardından aşının etkisinin devam edebilmesi için ikinci kez iğne olunması gerekmektedir. Bebeklerde ise bu aşı 2. aydan sonra yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder