WBC Lökosit Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Tedavisi Nasıldır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

WBC Lökosit Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

WBC Lökosit Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

WBC Lökosit Nedir?
WBC, İngilizce beyaz kan hücresi kelimelerinin kısaltmasıdır. Lökosit olarak da bilinen bu beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Vücutta bakteriler, virüsler ve iltihapları engelleyip, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Lökositler, kemik iliği tarafından oluşturulur ancak bütün kan dolaşımında görülür. Vücutta 5 adet lökosit türü vardır; nötrofiller, lenfositler, eozinofiller, monositler, bazofiller. Bu hücreler herkeste belirli yüzdelerde bulunmaktadır; nötrofiller için %45-%75, lenfositler için %20-%40, eozinofiller için %7’den az, monositler için %1-%10 ve bazofiller için %3’ten az hücre seviyesi sağlıklı bir insanda olması gerekendir.


Vücutta olması gereken normal WBC Lökosit seviyeleri ise şöyledir;

WBC Lökosit Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?
WBC Lökosit Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

– 15 günlük-1 aylık bebeklerde; 5.000 – 20.000grew
– 2 aylık-5 aylık bebeklerde; 5.000 – 15.000
– 6 aylık-1 yaşında bebeklerde; 6.000 – 11.000
– 2 yaşında çocuklarda; 5.000 – 12.000
– 3 yaş-5 yaş arası çocuklarda; 4.000 – 12.000
– 6 yaş-11 yaş arası çocuklarda; 3.400 – 10.000
– 12 yaş-15 yaş arası çocuklarda; 3.500 – 9.000
– Yetişkinlerde; 3.500 – 10.500

Olması gerekenden yüksek ya da düşük WCB lökosit seviyesi altında yatan bir hastalık olabileceğinin göstergesidir. Tek bir tür lökositin değerlerinin diğer tür lökosit değerlerinden farklı ya da anormal olması da bir hastalığa işaret ediyor olabilir.

 WBC Lökosit Yüksekliği Neden Olur?
Yüksek seviyelerde WBC ya da lökosit oranı genelde vücutta olan bir enfeksiyonla mücadele etmek için üretilen fazladan beyaz kan hücreleri yüzünden, beyaz kan hücre oluşumunu arttıran bir ilaç yüzünden, çok yüksek seviyelerde beyaz kan hücresi oluşumu yapan kemik iliği ya da bağışıklık sistemi hastalıkları yüzünden de ortaya çıkabilir. Spesifik sebepler arasında; akut lenfoblastik lösemi, akut miyeloid lösemi, çok fazla alerji, kronik lenfoblastik lösemi, kronik miyeloid lösemi, kortikosteroid ya da epinefrin gibi ilaçlar, enfeksiyonlar, miyelofibroz hastalığı, polistemiya vera hatsalığı, romatoid artrit, tüberküloz hastalığı, hatta sigara kullanmak ya da çok fazla stres altında olmak bile bulunmaktadır.

WBC Lökosit Yüksekliği Tedavisi Nasıldır?
Test yaptırdıktan sonra çok yüksek seviyelerde WBC Lökosit hücreniz olduğunu öğrendiniz, doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamaya başladınız. Bunun dışında kendiniz, yediklerinize dikkat ederek ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle lökosit yüksekliğini tedavinize yardımcı olabilirsiniz. Sigara kullanıyorsanız bırakmanız sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Stresli bir yaşantınız varsa hayatınızdan gerginlik yaratan kişileri ya da durumları uzaklaştırmayı deneyin. Eğer çok ağır spor yapıyorsanız bu yüzden de değerleriniz yüksek çıkmış olabilir, çok fazla ve yoğun spor yapıyorsanız sonrasında hafif esneme hareketleriyle kendinizi ve vücudunuzu rahatlatmayı deneyin. Eğer belli bir ilaç kullanıyorsanız ve bu etkiliyor olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza danışıp ilaç değiştirmek ya da dozunu azaltmak hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder