Uykuya Nasıl Dalarız ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Uykuya Nasıl Dalarız ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Uykuya Nasıl Dalarız ?

Uykuya nasıl dalarız?
Her bireyin geçirdiği günün yoğunluğuna bağlı olarak vücudunun uykuya ihtiyaç duyma kapasitesi artmaktadır. Sonuç olarak geceleri rahat ve doygun geçirilen bir uyku sürecinin ardından ertesi gün hem zihin olarak hem de beden olarak zinde hissedebilmemiz mümkündür. İnsan metabolizmasının en temel ihtiyaçlarından biri olan uykunun da kendine göre bir takım süreçleri bulunmaktadır.


Şöyle bir düşündüğünüzde bazı günlerde uykuya ne kadar kolay dalıp bazı günlerde uyumak için ne kadar zorlandığınızı gözünüzün önüne getirmek zor değildir. Çünkü her bireyin dönem dönem uykuyla ilgili bu tip durumları olmuştur. İşte tam olarak bu tip durumlar için uykuya dalış sürecini kolaylaştırıcak çok basit metodlar ve ilginç uyku teknikleri uygulanmaktadır.

Uykuya Nasıl Dalarız ?
Uykuya Nasıl Dalarız ?

Hepimizin aklına gelebileceği gibi uyku getirecek içeceklerden içmek, vücudumuzu daha da rahatlaştırıp uyku sürecine geçmesini sağlayacak bitkisel çaylardan tüketmek, sessiz ve karanlık bir odada yatmak vücudun kendini uyku moduna alması için çok müsait koşullardır.

Uyku konusuna genel bakış
İnsanların doğduklarından itibaren son nefeslerine kadar her gün düzenli olarak uyumaya ve uyumanın verdiği dinginliğe ihtiyaçları vardır. Doğumdan itibaren bebekler günde 16- 18 saat uyuyabilirken, yaş büyüdükçe tam ters orantı olarak uyku seviyesi azalmakta; son olarak yetişkin denilebilecek yaşlara gelindiğinde uyku süreleri 7-8 saatlerde sabitlenmiş bulunmaktadır.

Bu düzenli uyku frekansı tutturulduktan sonra, gün içerisinde hem fiziken hem de beynin algı yapısı olarak daha güçlü ve daha kontrollü hareket edebilmemiz mümkündür. Üstelik her şeyden önce, bu doygunluğu yakalamamıza davranış ya da düşünsel olarak değil; tuvalete gitmek ya da nefes almak gibi bedensel bir ihtiyaç gözüyle bakılması gerekmektedir.

“Mışıl mışıl” uyumak dediğimiz o huzurlu ve dingin uyku hali, hepimizin geceleri uyuma ihtiyacını giderirken tercih etmek isteyeceği uyku biçimidir. Özellikle yaşlıların ve yeni doğan bebeklerin bu tip uykuya daha çok yakalandığını göz önünde bulundurursak, vücudun bu yaşlarda en çok uykuya ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Rahat bir uyku için yapılması gerekenler
Uyku konusu ele alındığında, bu konuyla ilgili pek çok şikayet olduğu göze çarpmaktadır. Modern dünyada artık hem yaşam stresi, hem iş stresi, hem okul, hem aile hem de daha örneklendirilebilecek pek çok sebepten ötürü uykusuzluk problemi yaşanmakta ve bu kişileri maddi / manevi olarak etkileyebilmektedir.

Uyku deneyimini olması gereken seviyede tamamlayamayan her kişi ertesi güne uykusuz, huzursuz ve huzursuzluğundan kaynaklı olarak mutsuz ve gergin uyanmaktadır. Bu tip durumların yaşanmaması için (özellikle uykusuzluk problemi adına ciddi bir sağlık problemi bulunmuyorsa) yapılması önerilen bir kaç tavsiye şu şekildedir;

Özellikle yetişkinler için gittikçe zorlanan uykuya dalma sürecinin en başlıca yolu, kötü ve rahatsız edici düşünceleri ortadan kaldırmaktır. Yani konu ne olursa olsun yatağa girince akıla gelen olumsuz düşünceler vücutta anında gerginlik ve stres yarattığından, zihin kendini olması gerektiği gibi uyku moduna alamamaktadır. Bunu aşmak adına yapılması gereken tek şey bütün olumsuzluklardan zihninizi arındırmaktır. Hatta daha kolay rahatlamak için hayatınızda sevdiğiniz her ne varsa ufak ufak anılar dahilinde gözünüzün önünden geçirmeniz de etkili olacaktır.

Uykuyu getirmek adına daha tıbbi şeylerle ilgilenmek isterseniz başvuracağınız en yaygın yol akupunktur noktaları olacaktır. Bileğin iç kısmına dikkatli bir biçimde bastırıldığında oluşan basınç, vücudunuzda fizyolojik olarak uyku sürecinin tetiklenmesine yol açacaktır. Aynı şekilde baş parmağın yan kısmına yapılacak baskı da, akupunktur noktalarının uyarımından kaynaklı olarak vücutta uyku sürecini harekete geçirmeye yardımcıdır.

“Hipnoterapi” denen tedavi süreci de rahat bir uyku uyunması adına çok uygun bir süreçtir. Normal şartlarda yapılan hipnoz, zaten kişinin uyku halinde bir başkasından pozitif yönde talimat almasıyla oluşan bir süreç olduğundan; uyku sürecinin sağlıklılığını da hipnoterapiyle kontrol etmek çok yerinde bir karar olmuş olmaktadır. Hipnoterapi yöntemine göre, uykuya geçmeden önce vücudun rahat bir şekilde uyku pozisyonu alması adına bacakları, bilekleri, boynu, kolları bir kaç dakikalığına egzersize tabi tutmak yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder