DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur ?
Tuzlu su akvaryumu nasıl kurulur?
Mercan resifi tutkunlarının ve tropikal balık besleme isteğini içinde taşıyan akvaryum meraklılarının en çok keyif alarak uğraştıkları hobileri tuzlu su akvaryumu kurmaktır.
Bu akvaryum, diğer tüm akvaryumlarda olduğu gibi çaba ve sabır isteyen bir hobi olacağından öncelikle bu konuda bir atılım yapmadan önce buna maddi ve manevi olarak ne kadar pay ayırabileceğinizi gözden geçirmeniz gereklidir. Eğer bir süre sonra uğraşmaktan yorulacağınızı düşünüyorsanız ya da akvaryum için çıkabilecek ihtiyaçlar maddi gücünüzü zorlayacaksa bu işlere hiç girmemeniz önerilmektedir.
Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur ? |
Bu tip akvaryumculuk işlerinde bir müddet emek harcanıp bir şeyler için çaba gösterildikten sonra sonuca ulaşılabilmektedir ve o dönemde de kendi çabanızla meydana getirdiğiniz akvaryum görüntüsü bütün yorulmuşluk hislerinizi üzerinizden alacaktır. Eğer bunların hepsine göğüs germeye hazırsanız, başlangıç olarak evinizde bu akvaryumu nereye koyacağınıza karar vermelisiniz. Bu seçimi yaparken mümkün olduğunca direkt olarak güneş ışığına maruz kalan bölgelerden kaçınmalısınız çünkü bu akvaryumdaki canlılar için bir süre sonra sıkıntı yaratacaktır.
Öte yandan akvaryumun ekipmanlarının elektrikle çalışacağını hesap ederseniz bir şekilde prize yakın bölgelere akvaryum kurmanız da daha mantıklı olacaktır. Yere karar verdikten sonra akvaryumu koyacağınız bölgede akvaryumla alakalı ekipmanları saklayabileceğiniz bir alan yaratmalısınız. Bunun için isterseniz akvaryumunuzun altına eşyaları koyabileceğiniz kapaklı bir ekipman dolabı alabilir ya da akvaryumun çevresine kötü görüntü yaratmayacak bir yapı oluşturup eşyalarınızı estetiğe ve zevkinize uygun bir şekilde saklayabilirsiniz.
Akvaryumun iç malzemesi için ise çakıllar, balık süsleri ve tercihinize göre plastik ya da canlı yosunlar alabilirsiniz. Balıkları ve yosunları yerleştirmeden önce mutlaka malzemeleri bir temizlikten geçirmeniz gereklidir. Bunun için oran olarak her 3 litrelik suya 1 çay kaşığı miktarında çamaşır suyu dökmeniz gerekmektedir. Öncelikle akvaryumun içini bu suyla temizledikten sonra malzemelerin miktarına göre aynı oranlarda su hazırlayıp çakılları ve diğer süs malzemelerini hazırladığınız suyu bir leğenin içerisine döküp malzemeleri de suyun içerisinde bırakmalısınız. Bu formülü uyguladığınız sürece akvaryumunuzda ileriki dönemde balıklarınız büyümeye başladığında herhangi bir bakteriden etkilenerek ölmesini engellemiş olacaksınız.
akvaryum-kurulumu
Daha sonra bir müddet bu suda beklettiğiniz malzemeleri çıkartıp öncelikle bol su ile durulayarak akvaryumun dibine çakıl taşlarını yerleştirin. Yerleştirmeyi yaptıktan sonra elinizdeki filtreyi montajına dikkat ederek acele etmeden düzgünce yerleştirin. Bu işlemden sonra da akvaryumun içini yavaş yavaş suyla doldurmaya başlayın. Eğer su olarak musluk suyu kullanıyorsanız, önceden aldığınız akvaryum solüsyonunu da suyun içerisine damlatmanız gerekmektedir. Ne kadarlık bir suya ne kadar solüsyon koymanız gerektiğini akvaryum malzemelerini satın aldığınız yerden öğrenmeyi unutmamalısınız. Suyu da koyduktan sonra yerleştirdiğiniz filtreyi çalıştırarak kendi estetik anlayışınıza uygun olarak diğer balık malzemelerinizi ve varsa canlı yosunlarınızı yerleştirebilirsiniz. En son olarak aldığınız tuzu akvaryumun içerisine dökün.
Tabi bu arada tuz göstergesini de akvaryumun köşesine kurmalısınız ki koyduğunuz tuz miktarı aşırıya kaçmamalıdır. Ya da tam tersi olarak tuz oranını eksik bırakma ihtimalinizi bu sayede ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Tuzu koyduktan sonra da akvaryum filtresini tekrar çalıştırarak akvaryum termometresini ve ısıtıcıyı da akvaryumun kenarına yerleştirmelisiniz. Çünkü tropikal balıkların yaşayabilecekleri ortalama sıcaklık 23 ila 25 derece arasında olmaktadır. En son aşama olan balıkları ve mercanları ekleme sürecine geçmeden önce de, kurulumu yaptıktan sonra 3 günlük bir süreçle beklemelisiniz. Kesinlikle bakacağınız canlılar akvaryum kurulur kurulmaz akvaryumun içerisine eklememelidir çünkü 2-3 günlük süreçte akvaryumun tüm dengeleri yavaş yavaş oturacak; hem sıcaklık ortalama seviyeye gelecek, hem tuz miktarı ortalama seviyeye gelecek hem de motor sayesinde suyun içerisindeki oksijen seviyesi istenilen seviyeye gelecektir. Üçüncü günün sonunda son bir kez kontrollerinizi yaptıktan sonra balıkları ve mercanları suyun içerisine ekleyebilirsiniz. Böylelikle akvaryumunuz her şeyiyle hazır olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder