Termosifon Nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Termosifon Nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Termosifon Nedir ?

Termosifon nedir?
Evlerimizin banyosunda sistem olarak kombi dışında sıcak suyun oluşturulması için kullanılan teknolojik alete termosifon adı verilmektedir. Termosifon araçlarındaki ana mantık, bir kazanın içerisinde suyu ısıtacak bir sobadan ibarettir.


İlk çıkan termosifon araçlarında, bu sobada odun yakılmaktadır. Sobanın boru kısmı da kazanın tam orta kısmından geçeren bacaya varmaktadır. Kazanın içerisinde ısınmaya devam eden su borular vasıtasıyla sıcak su borularına ulaşmaktadır. Kazanda kaynatılan suyu da evin boru sisteminde yer alan soğuk sular ihtiva etmektedir.

Termosifon Nedir ?
Termosifon Nedir ?

Ve kazanın devamlı suyla dolu olma gereksinimini de bir depo karşılamaktadır. Son günlerde bu tip eski termosifonların yerine elektrik gücüyle, gaz gücüyle ya da daha pratik yöntemlerle geliştirilen termosifonlar kullanılmaktadır.

Daha fiziksel ve kimyasal açıdan baktığımızda termosifonlar, bir sıvı maddenin tabii olarak ısı – iletim metodu adı verilen metodla bir bölgeden başka bir bölgeye nakil edilmesini sağlayan düzen sistemi içermektedir. Bireylerin evlerinde kendi imkanlarıyla kömürle, odunla ya da benzer yöntemlerle ısıttıkları sular en basit termosifon mantığıdır.

Termosifon nasıl çalışır?

Banyoda yer alan kazanlarının üst kısmına yerleştirilen geniş hazne, ısıtılma işleminde genleşen su maddesinin basıncını karşılayabilmeye yaramaktadır. Bu tip sistemlerde su her zaman alt kısımdan ısıtılmaya başlanır. Alt kısımdan ısıtılan su yukarıya doğru çıkar genleşme haznesine ulaşmaktadır.

Ardından eğer kullanılacaksa doğrudan doğruya ya da bir ısıtma tesisatına (kaloriferler gibi) aktarılır ya da kullanılmayacaksa  genleşme haznesi denilen bölümden kazan altına dökülerek tekrardan kaynamaya alınmaktadır. Buradaki önemli kısım, bu anlatılan iniş – çıkış işslemlerinin herhangi bir alet ya da yardımcı vasıtasıyla yapılmamasıdır.

Suyun bu hareketi tamamen kendi gücünden kaynaklanmaktadır. Bu durumun daha açık bir şekilde netleşmesi için verilebilecek bir örnekte; basit bir kabın içerisinde yer alan su maddesi ele alınabilmektedir.

Bu suyun içerisine farklı farklı bir sıcak madde bir de soğuk madde konulup bir müddet bekletilirse, sıcak olan maddenin konulduğu esnada suda yukarıya doğru bir hareketlenme olacak, soğuk olan maddenin konulduğu esnada suda aşağıya doğru bir hareketlenme olacaktır. İşte termosifon aletinin çalışma prensibi de tam olarak bu şekilde ilerlemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder