Soyoluş Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Soyoluş Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Soyoluş Nedir? 

Soyoluş nedir, ne demektir? Soyoluş nasıl açıklanır, özellikleri, hakkında kısaca bilgi.


Soyoluş

Soyoluş; Türlerin oluşum biçimini,organizmaların günümüzde yaşayan canlıları oluşturmak üzere geçirdikleri evrimi inceleyen biyoloji bölümüdür. (Bireylerin gelişimini inceleyen biyoloji dalınaysa bireyoluş denir.)

Böyle bir evrimin ortaya konması paleontoloji belgelerine dayanır; bu nedenle de hiçbir zaman kesin değildir. Art arda sıralanan tortul tabakalarda aynı sistematik bütüne ait fosiller çıkarıldığında ve bu fosiller aralarında farklılık gösterdiğinde, bunların soyoluşunu tasarlama olanağı vardır. Soy zincirleri, seyrek olarak çok kesindir; bununla birlikte kabukları önCeleri düz ve kaygan olan, daha sonra girintili çıkıntılı hale geçen Paludina (Viviparus cinsinden bir yumuşakça) gibi bazı karındanbacaklılarda (Gastropoda) bu evrim çok iyi izlenir. Sürüngenleri gerçek memelilere götüren Therapsidae (memeli sürüngenler) de hemen hemen kesin bir soyoluşun iyi bir örneğidir. Az ya da çok kesinlikle ortaya konmuş soy zincirlerinin araştırılması, evrimin değişik biçimlerinin ayırt edilmesine olanak verir.

ORTOGENEZ

Evrimin tek bir yönde oluşması ortogenez olarak adlandırılır. Birbirinden farklı soylar ortak bir atadan geliştikleri zaman ortogenez çok yönlü olur. Soyoluşu oldukça belirgin olan bir soyda, zincirin bir “halkası” eksik olduğunda, bunu tasarlamak hemen hemen tam anlamıyla olanaklıdır: Sözgelimi, Pithecanthropus, bulunmadan önce bu biçimde tanımlanmış ve adlandırılmıştır.

Evrim konusunda, özellikle değşinimlerle ilgili olan, modern çalışmalarla soyoluş sorunlarına kalıtım açısından yaklaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder