RH Kan Uyuşmazlığı Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 02, 2018

RH Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

RH Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Rh kan uyuşmazlığı nedir, nasıl gerçekleşir? Rh kan uyuşmazlığının nedenleri, açıklaması, MN kan grubu nedir, hakkında bilgi.


RH KAN UYUŞMAZLIĞI
Rh- kan grubuna sahip bir bireyin kan plazmasında doğal olarak antikor bulunmaz. Ancak Rh+ bir kanla karışırsa antikor meydana getirmeye başlar. Bu nedenle Rh+ kan grubuna sahip bir insan Rh bir insana kan veremez. En önemli kan uyuşmazlığı Rh- (rh rh) bir kadınla Rh+ (Rh Rh) bir erkek evlendiklerinde çocuklarında görülebilir.

RH Kan Uyuşmazlığı Nedir?
RH Kan Uyuşmazlığı Nedir?

1. Çocuğun Rh+ olma durumunda annenin döl yatağındaki embriyo (fetüs) ile anne arasında kan uyuşmazlığı meydana gelebilir. Annenin plasentasında herhangi bir bozukluk olursa plasentanın geçirgenliği artar ve Rh+ olan bebeğin kanı anne kanına karışabilir. Rh” olan anne karnında, bebeğin Rh faktörüne karşılık antikor meydana gelmeye başlar. (Anti Rh faktörü) Zamanla anne karnında çoğalan antikorlar bozuk olan plasentadan bebeğin kanına geçer. Bebeğin alyuvarlarının yapışarak çökelmesine (aglutinasyon) sebep olur. Bozulan alyuvar yerine olgunlaşmamış çekirdekli alyuvarlar bebeğin kanına geçer. Kanda bozulan alyuvarlardan dolayı biluribin miktarı artar ve bebek sarı renkli olarak doğar. Bu hastalığa “Eritroblastosis fetalis” denir. Böyle bir bebek ya erken doğar ya ölür, ya da canlı doğar.

Bu taktirde bebeğin kanı derhal Rh- bir kanla (anne kanı dışında) değiştirilir. Genellikle birinci bebek sıhhatli doğar. Fakat ikinci ve daha sonra doğacak çocukların hayatı tehlikeye girebilir. Aynı şekilde anne Rh+ baba Rh- olduğu zaman aynı olay olacakmış gibi görünse de fetüste antikor yapımı henüz başlamadığından bu durumdan anne zarar görmez.

M-N- MN KAN GRUBU
İnsanlarda bulunan bu kan grupları kan nakillerinde herhangi bir bozukluk oluşturmaz. M ve N genlerinin oluşturduğu geno-tipler MM, MN, NN dir. M geni N genine eş değer olduğundan fenotipler M, MN, N şeklindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder