Resmi Gazete Nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Resmi Gazete Nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Resmi Gazete Nedir ?

Resmi gazete nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, bir kurum olarak 7 Ekim 1920 günü kurulmuş ve ilk gazetesini 7 Şubat 1921 günü çıkarmıştır. O tarihlerden itibaren çıkartılmaya devam edilen resmi gazete; amaç olarak cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet ve meclis tarafından  çıkarılan yönetmelikleri, yasaları ve genelge kararlarını yayınlamayı kendisine amaç edinmiştir.


İlk kurulduğu yıllarda ismi “Ceride-i Resmiye” olarak geçen gazete, 10 Eylül 1923 tarihinden itibaren “Resmi Ceride” olarak anılmaya başlanmış ve bu isimle yayın çıkarmaya devam etmiştir. 1923’ten sonra bir takım yayım aksaklıklarına uğrayan gazetenin sürekli olarak yayım çıkarmaya başlaması, 1925 yılının Mayıs ayında çıkarılan 1970 sayılı kararnamede belirtildiği üzere “Resmi Ceride’nin Sureti Muntazamada Neşir ve Muamelatının Tarzı İcrası” talebiyle birlikte olmuştur. Bu kararın çıkartılmasından itibaren sürekli olarak yayımlanan resmi gazete, 17 Aralık 1927 tarihinde alınan kararla 763. sayısından sonrasını “Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete” ismiyle çıkartarak bugünkü ismine kavuşmuştur. 

Resmi Gazete Nedir ?
Resmi Gazete Nedir ?

Resmi gazeteyi hazırlayan kurum, Başbakanlığa bağlı Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüdür. Yazılı olarak basılmasının yanında internet ortamında da sanal gazete olarak yayınlanan resmi gazete, Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından teknik destek sağlanarak Resmi Gazete Bilgi Sistemi vasıtasıyla yayınlanmaya devam etmektedir.

Resmi Gazete’nin içeriği nedir?

Resmi gazete hazırlanış mantığı olarak iki ayrı bölüme ayrılmıştır. Bu bölümden ilan bölümü ve mevzuat bölümüdür. Mevzuat bölümü, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nde hazırlanır. Bu bölümün bu müdürlük tarafından hazırlanmasının kararı 23 Mayıs 1928 tarihinde ve 1322 sayılı “Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti Neşir ve İlanı ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanun””la birlikte verilmiştir. 

Bunun haricinde ilan bölümü ise resmi gazetenin içeriğindeki yayınlanması mecburi olmuş ihale ilanlarını ve yargı ilanlarını barındırır. Bu bölüme ilan verebilmek için her satır başı için 10 Türk Lirası gibi bir bedel ödenmesi gerekmektedir. Gazetenin basılma aşamasına gelindiğinde ise ilgili mercilerden basılma emri alınır ve Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nde gece saat 23:00’dan sonra basılma işlemine başlanmaktadır. Resmi gazetenin basılma sayısı yıllık olarak 354 güne tekabül etmektedir. Bu kadar gün içerisinde basılan gazete sayısı ise 41o civarlarındadır. Resmi gazeteyi evinize kadar teslim almak için yıllık olarak bu gazeteye abonmanlık yaptırmanız gerekmektedir. Bu abonmanlık ücreti yıllık ücret olarak KDV ücreti de içine dahil edilmiş şekilde 120 Türk Lirasıdır. 

Eğer teslim alacağınız resmi gazete PTT yoluyla elinize ulaştırılacaksa bu tutar KDV tutarı yine içerisinde olmak üzere 195 Türk Lirası’na çıkmaktadır. Bu gazeteye üye olan vatandaşlar, kendi istekleri dahilinde TBMM Tutanak Dergisi’ne de ücretsiz bir şekilde üye olabilme imkanına sahiptirler. Resmi gazeteye abone olmak için ödenmesi gereken meblağlar T.C Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi veznesine de yatırılabilir, istenirse de T.C Ziraat Bankası’nın Ankara-Dışkapı şubesine gidilip 36779775-5001 numaralı hesaba havale de yapılabilir. Bu para yatırma işlemleri gerçekleştikten sonra üyeliğin başlatılabilmesi için mutlaka abonmanlık ücretinin ödendiğine dair bir makbuz ibraz edilmelidir. Eğer ücret bankadan ödendiyse de, ödemeyi yapan kişinin açık adresinin de olduğu bir belgeyle birlikte banka dekontunun örneği T.C Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi’ne gönderilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder