Pozometre Nedir? Ne İşe Yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Pozometre Nedir? Ne İşe Yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Pozometre Nedir? Ne İşe Yarar? 

Pozometre nedir, ne işe yarar? Pozometre nasıl kullanılır, çalışma prensibi nedir, Pozometre hakkında bilgi.


Pozometre
Elektrik elde etmek için çeşitli yollar vardır; bunlardan en ilginç olan birisi, fotosel ile elektrik elde edilmesidir. Elektrik akımı, elektron denen küçük parçacıkların taşıdığı elektriğin akışıdır (elektronlar iletkeni meydana getiren madenin atomlarının en dış kısımlarıdır). Fotosel, üzerine ışık düşen bir madenin yüzeyinden elektron fırlatması özelliğine dayanmaktadır. Her madende bu özellik vardır, ama bazıları, başkalarından daha kolaylıkla elektron verir.

Pozometre Nedir? Ne İşe Yarar?
Pozometre Nedir? Ne İşe Yarar? 

Birbirine değen bakır oksidi ve kurşun ışığa gösterildiği zaman, bir galvanometre (akım ölçmeye yarayan bir gereç) ile ölçülebilen şiddetli bir elektron akışı, yani elektrik akımı meydana gelir. Kurşun levha, bakır oksidi tabakasıyla kaplanmış ve bakır oksidinin üstü saydam bir madensel filmle örtülmüştür. Böylece meydana gelen fotosel, bir noktasında galvanometre bulunan bir devreye konur. Işık filimden geçerek bakır oksidine çarpar ve yüzeyindeki elektronları «koparır». 

Bu elektronlar madensel filme geçer, buradaki atomlar paylarına düşen miktardan fazla elektron kazanmış olur. Genel olarak, paylarına düşen miktardan daha az elektrona sahip olan atomlar başka atomlardaki elektronları çeker, bakır oksidi atomlarında elektron eksikliği olduğundan bu atomlar kurşun levhadaki elektronları çeker. Ama bu, madensel filmdeki atomların elektron bakımından, kurşun levhadaki atomlara göre, zenginleşmesi demektir, böylece elektronlar, devre üzerinden geçerek, madensel filimden kurşun levhaya doğru akar. Başka deyimle, küçük bir elektron akımı meydana gelir. Fotoğrafçıların pozometresinin içinde de böyle bir fotosel vardır (yalnız ışığa karşı daha duygun olduğu için burada bakır oksidi yerine selenyum kullanılır). Fotoselin üzerine düşen ışığın şiddetine uygun olarak akım arttıkça (yani daha çok elektron fırlatıldıkça) akımı ölçen galvanometrenin fotoğraf makinesinin ayarlanacağı değerleri vermesi sağlanabilir (bu değerler ışık şiddetine göre değişir).

Başka şekilde bir fotosel, endüstride, malların paketlenmesi, ayrılması ve tartılmasından başlayıp, kapıların açılması ve hırsız alarmlarının çalıştırılmasına kadar birçok mekanik işlemi yaptırabilecek «elektrikli göz» dür. Böyle bir fotosel, içinde ışığa duygun madenlerden (çoğunlukla sezyumdan) yapılmış bir levhayla (levhaya değmeyecek şekilde konmuş), toplayıcı adı verilen madensel bir çubuk bulunan, havası boşaltılmış bir cam tüp ya da balondan meydana gelmiştir. Böyle bir fotosel, içinde batarya bulunan bir devreye bağlanır. 

Bunun prensibi de daha Önce anlatılanın aynıdır, yalnız madensel levhadan çıkan elektronları boşlukta hareket ettirmek için gerekli kuvveti batarya sağlamaktadır. Sezyumun üzerine ışık düştüğü zaman yüzeyinden elektronlar çıkar. Batarya tarafından pozitif yüklü olarak tutulan ve böylece elektronları eksilmiş olan toplayıcı, bu elektronları kendine doğru çeker. Böylece, ancak fotosel üzerine ışık düştüğü zaman devreden akım akar (çünkü fotosele ışık gelmezse, sezyumdan elektron çıkmaz ve ışığa duygun levhayla toplayıcı arasında devre kesilmiş olur). Örneğin, hırsız alarmı sisteminde bir ışık demeti (insan gözünün farkına varmaması için kızılötesi ışınları) bir odanın içinden geçerek fotosel üzerine düşer ve küçük bir akım akmasını sağlar. Ama, odada dolaşan birisi ışık demetinin önünden geçerse akım kesilir ve alarm tetiklenir. Fotosel hangi endüstri alanında kullanılırsa kullanılsın, ya şiddeti değişen ya da kesilip gelen bir ışık demetinden faydalanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder