Panorama Nedir? Özellikleri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Panorama Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Panorama Nedir? Özellikleri Nelerdir? 

Panorama nedir? Panoramanın özellikleri nelerdir, ilk panorama ressamları kimlerdir? Panorama hakkında bilgi.


Panorama
Panorama; görsel sanatlarda, izleyicinin karşısından iki yanına doğru uzanan düz ya da kavisli bir zemine yapılmış, sürekli bir öyküyü ya da manzarayı canlandıran resimdir. Panoramalar genellikle tiyatro dekorları gibi fazla ince olmayan ve dolaysız bir tarzda resmedilir. 18. yüzyılın sonlarıyla 19. yüzyılda yaygın olan panorama, aslında çift gözmercekli resimlerin ve sinemanın, özellikle de çizgi film ile cinerama sisteminin atasıdır. 

Panorama Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Panorama Nedir? Özellikleri Nelerdir? 

Gerçek panorama büyük bir silindirin iç yüzeyinde sergilenir. İlk uygulamada çapı yaklaşık 18 m olan bir silindir kullanılmıştır; daha sonra bu çap 40 m’ye kadar çıkarılmıştır. Silindirin ortasındaki bir yükseltide duran izleyici kendi çevresinde dönerek ufuk çizgisinin her noktasını görür. Bir manzaranın ya da bir olayın ortasında olma etkisi, çeşitli yollarla artırılabilir. Örneğin izleyici ile silindirin yüzeyi arasındaki boşluğa resimle bütünleşen üç boyutlu nesneler konabilir ya da ışığın resimden yayıldığı izlenimini uyandıracak dolaylı aydınlatma yapılabilir.

İlk panoramayı yapan İskoç ressam Robert Barker idi. 1788’de Edinburgh’da kentin bir görünümünü, daha sonra da çeşitli Londra panoramaları ve Napoléon Savaşlarından (1801-15) sahneler sergilemişti. Gene ilk panorama ressamlarından biri olan Amerikalı John Vanderlyn 1816-19 arasında New York kentindeki Belediye Parkı’nda inşa ettiği yuvarlak bir yapıda oluşturduğu “Versailles Sarayı ve Bahçeleri” (Metropolitan Sanat Müzesi, New York) adlı panoramayı 1829’a değin sergiledi. 19. yüzyılın ortalarında panoramalar çok sevilen bir eğlence olmuştu. Bu dönemin önemli yapıtları arasında, Henri Philippoteaux’ nun Fransız-Alman Savaşı’ndaki (1870-71) bir olayı betimleyen “Paris Kuşatması” sayılabilir. 

Philippoteaux’nun oğlu Paul 1883’te “Gettysburg Çarpışması” panoramasını çeşitli ABD kentlerinde sergiledikten sonra Pennsylvania eyaletindeki Gettysburg’da sürekli bir yere yerleştirdi. Yüzyılın ortalarında bir çeşit taşınabilir duvar resmi olan rulo halindeki panoramalar gözde bir eğlence ve eğitim aracı oldu. Bu panoramalar uzun bir bez üstüne boyandıktan sonra bez iki sopaya sarılıyordu. Gösteri sırasında konuşma ve çoğunlukla müzik eşliğinde bu bez bir sopadan öbürüne yavaş yavaş sarılıyordu. Bazen tiyatrodaki gibi gerçek duman, buhar ve ses efektleri de kullanılıyordu. Bu rulo panoramaların en uzunu ve en iddialısı, ABD’li ressam John Banvard’ın, Mississippi Irmağı boyunca çeşitli manzaraları resimlediği 370 m uzunluğundaki panoramadır.

Panorama sanatının daha gelişmiş bir biçimi de kâğıt ya da ipek üstüne elle yapılan geleneksel Çin ve Japon rulo resimleridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder