Origami Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 21, 2018

Origami Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Origami Nedir? Hakkında Bilgi

Origami nedir, ne demektir? Origami, kağıt katlama sanatının özellikleri, tarihçesi nedir, origami hakkında bilgi.


Origami
Origami; kağıt katlama olarak da bilinir, kâğıdı yalnızca katlayarak, kesme, yapıştırma vb gibi işlemlerden hiçbirine başvurmadan figürler yaratma sanatıdır. Tarihinin ne kadar geriye gittiği bilinmemekle birlikte, eski kumaş katlama sanatından geldiği sanılmaktadır.

Origami Nedir? Hakkında Bilgi
Origami Nedir? Hakkında Bilgi

Origami en çok Japonya’da gelişmiştir. Bu ülkede hem yüzlerce geleneksel katlama biçimi, hem de bu konuda kapsamlı bir kaynak birikimi oluşmuştur. Armağan verilirken üstüne iliştirilen kâğıttan katlanmış süslere noşi denir. Bunlardan başka origamiyle kuş, hayvan, balık, böcek, çiçek ve insan figürü gibi daha pek çok nesne oluşturulabilir. Bazen hayvanların hoş hareketler yapabilecek gibi biçimlendirildiği de olur. Bunlar arasında en çok bilinenler kuyruğu çekildiğinde kanatlarını çırpan kuş ile arkasına hafifçe vurulduğunda sıçrayan kurbağadır. Tokyolu Yoşizava Akira modern origami sanatının en başarılı ustalarından biri olarak kabul edilir. Akira’nın origami üzerine çeşitli kitapları da vardır.

Origami İspanya ve Güney Amerika’da da gelişmiştir. İspanyol yazar ve felsefeci Miguel de Unamuno origami ile uğraşmış, çok sayıda yeni hayvan biçimi yaratmış ve bu sanat üzerine Amor y pedagogía (1902; Aşk ve Pedagoji) adlı eğlenceli bir deneme yazmıştır. Güney Amerika’da origaminin önde gelen ustalarından biri, bu sanat üzerine en kapsamlı İspanyolca elkitabının yazarı Arjantinli Vicente Solorzano Sagredo’dur. Ayrıca George Rhoads ve Giuseppe Baggi de ABD’de bu sanatta öne çıkmış adlardır.

Kâğıttan çeşitli figürler yaratmanın, Doğu’dan kaynaklanan bu gelenekten başka uygulamaları da olmuştur. 19. yüzyılda Almanya’da anaokulu hareketini başlatan Friedrich Froebel çocuk eğitimine renkli kâğıtları katlayarak çeşitli süs desenleri yaratma etkinliğini getirmiştir. Daha sonraları ünlü tasarım okulu Bauhaus’da öğrencileri tasarım alanında eğitme yöntemlerinden biri olarak kâğıt katlamaya ağırlık verilmiştir. Katlanmış kâğıtların matematiksel yaratılarda kullanılması origami kapsamının dışında kalır. A. H. Stone’un, flexagon (1939) adını verdiği, uygun bir biçimde büküldüğünde görünüş değiştiren çeşitli kâğıt katlamaları da özellikle ilginç uygulamalardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder