DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Nirvana Nedir ?
Nirvananın anlamı nedir?
Nirvana kelimesi, Sanskrit dili içerisinde dışarı anlamını ifade eden “nir” kelimesiyle; esmek ya da üflemek anlamına gelen “va” kelimesinin birleştirilip türetilmesinden meydana gelmiştir. Doğu’da yer alan dinlerde ve Doğu mistisizminde tam olarak “manevi kurtuluş” anlamında kullanılan nirvana sözcüğü, daha çok mistik bir anlatıma başvurulacağı zaman kullanılmaktadır.
Nirvana; esas olarak ölmeden önce dünyadaki yaşanan şu anda bile gerçekleşmesi mümkün olan bir ruh aşaması olarak kabul edilmektedir. Burada bahsedilen,; tüm dünyevi arzulardan ve isteklerden arınarak tamamen bir dinginliğe ve iç huzuruna ulaşılması durumudur.
Nirvana Nedir ? |
nirvana-inanisi
Nirvanaya ermek ne demektir?
Nirvana’ya erme isteğinde bulunan kişiler, tamamen dünyevi egolarını ve diğer tüm isteklerini bir kenara bırakmalıdır. Normal şartlarda gerçekleştirdiği tüm günlük rutinlerini gerçekleştirmeye devam eden kişiler öte yandan da bu tip günlük işlerinde çevresinden herhangi bir beğenilme ya da eleştirilme gördüğünde kendisi bu tip yorumlardan asla etkilenmemelidir.
Normal insanla nirvanaya ermiş insanın arasındaki en büyük fark bu bahsettiğimiz durumdur. Yani bu kişiler hayatlarında ne gibi sevinçler ya da ne gibi üzüntüler yaşasalar da; her şeyin üstesinden profesyonelce tek başına gelmeyi öğrenmekte ve kendisini hayatın akışına sessizce bırakmaktadırlar.
Nirvanaya erdiğini iddia eden kişiler, kendileri gibi nirvanaya ulaşmak gayesinde olan kişilere öncelikle çevrelerindeki herkesin etkisinden çıkmayı önermektedir. Çünkü genel olarak bireyler farkında olmasalar da, çevrelerindeki çoğu kişi kendi düşüncelerini etkilemekte (aile ve samimi arkadaşlar gibi) ve olumsuz en ufak yorumda kişiler doğru bildiği yoldan karşısındakinden etkilendiği için çark edebilmektedir. Bu durum nirvana felsefesinin içerisinde asla bir karamsarlık barındırılamayacağının en büyük göstergesidir.
Nirvana ve yoga benzerliği
Nirvana anlayışı, yapılan yoga egzersizleriyle içerik ve inanış olarak çoğu noktada benzerlikler gösterebilmektedir. Hem yogada hem de nirvanada, hayatın bireylerin karşısına çıkarabileceği tüm sorunlar bir kenara koyularak sadece özgürlük yolunda ilerleme kaydedilmesi için tüm çabalarını ortaya koymaktadırlar.
nirvanaya-inananlar
Bununla birlikte başlarına gelen herhangi kötü ve talihsiz bir olayda isyan etmek yerine bunu olgunlukla içselleştirip kabul etmekte, kabul etme aşamasını aştıktan sonra bu kabullenişin ruhlarını özgürleştirdiğine inanmaktadırlar.
Buradan çıkartılacak esas sonuç, nirvananın tamamen düşünceleri kontrol edebilme esasına dayandırılmasıdır. Tüm kötülüklerden, tüm bencilliklerden, tüm olumsuz düşüncelerden ve olaylardan olayın tam ortasında olunsa bile kendini sıyırmayı bilip iç huzuruna sığınan insan artık kendini nirvanaya ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor olarak görebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder