Nedir Bu Kodlama Dersi ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2018

Nedir Bu Kodlama Dersi ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Nedir Bu Kodlama Dersi ?

algoritmik düşünme, dersi, kodlama, kodlama dersi, kurallara uyma, mantıksal düşünme, problem çözme, programlama, programlama dersi, yazılım, yazılım dersi


“Kodlama dersi geliyor”, “Çocuklar artık kodlama öğrenecek”, “Kodlama ile daha başarılı nesiller” vb. cümleleri son zamanlarda sıkça duymaya başladık. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK ve Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’ nın yaptığı açıklamalar Kodlama dersinin yakın zamanda ilköğretim müfredatına ve ortaöğretim dersleri arasına ekleneceği anlaşılıyor. Umarım kısa zamanda çalışmalar tamamlanır ve bu ders öğrencilerde buluşur.

Nedir Bu Kodlama Dersi ?
Nedir Bu Kodlama Dersi ?

Peki Nedir Bu Kodlama Dersi ?

Kodlama dersi hakkında son zamanda aldığım duyumlara göre bazı öğretmenler, hatta okul yöneticileri Kodlama dersinin sınavlarda kullanılan optik formların doğru kodlamasının öğretileceği ders olarak düşünmüşler. Bu oldukça komik bir düşünce, her ne kadar bu düşünceye sahip olan kişilerin düşüncelerinde ciddi oldukları söylense de ben öyle olmadığını düşünüyor ve umuyorum. Eğer durum gerçekten böyleyse Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin ne kadar önemli olduğu açıkça ortada.

Kodlama dersi aynı zamanda programlama ve yazılım dersi olarak da isimlendirilebilir. Kodlama dersi ile öğrencilere bilgisayar yazılımı geliştirmenin (programlamanın) temelleri öğretilmek amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu programlama eğitiminin öğrencilere yansıtıcılık, yaratıcılık, kural öğrenme ve kurallara uyma, problem çözme ve analitik düşünme, uzamsal düşünme becerileri gibi beceriler kazandırmaktadır (AKPINAR & ALTUN, 2014). Bu açıdan bakıldığında ilkokullarda verilecek olan kodlama dersinde amaç herkesi yazılımcı olarak yetiştirmek değil yukarıda sayılan bu nitelikleri kazanmasını sağlamaktır.

Günümüzde okur yazarlık tanımlarının içerisine bir de bilgisayar okur yazarlığı tanımı girmiştir. Bilgisayar okur yazarlığı en basit haliyle bilgisayarı kullanma yeteneği olarak tanımlansa da bilgisayar okuryazarı olan bir bireyin, çeşitli sorunların çözümünde, iletişim kurmada, bilgi edinmede bilgisayar kullanması ve bilgisayarın çalışma mantığı, bilgisayarda kullandığı programların nasıl geliştirildiği ve çalıştığı hakkında bilgi sahibi olması beklenmektedir (Akgül, Küpeli, & Kır, 2015).

Peki Küçük Yaştaki öğrencilere Karmaşık Programlama Dilleri Nasıl Öğretilecek

Küçük yaştaki öğrencilere direk gelişmiş programlama dilleri öğretilmeyecek bunun yerine yukarıda bahsedilen nitelikleri kazandırma üzerine yoğunlaşmış eğitimler verilecektir. İlkokul seviyesindeki öğrencilere bahsedilen bu nitelikler kazandırılmaya çalışılırken yaşlarına uygun olacak şekilde hazırlanmış uygulamalar ve oyunlar kullanılmaktadır. Scratch, Blockly, Android App Inventor vb. uygulamalar kullanılarak öğrencileri doğrudan karmaşık kod yazma eylemine sokmadan sürekle bırak işlemi ile gerekli program parçacıklarını uygun yerlere getirip birleştirmeleriyle programlarını oluşturmaları sağlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder