Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2018

Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
Mide spazmı mide kaslarının aşırı kasılması veya seğirmesi durumudur. Bazen karında görülen diğer kas krampları için de mide spazmı ifadesi kullanılabilmektedir.


Mide Spazmı Belirtileri
İlk belirti ağrıdır. Bu ağrı kramp, yanma, saplanma veya yırtılma şeklinde tanımlanabilmektedir. Kısa aralıklarla gelip gidebilir.

Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
Mide Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Diğer belirtiler şunlardır:

Karın gerginliği
Çok az miktarda yemek yedikten sonra bile şişkinlik hissi
Aşırı bulantı, bazen kusma
Kan kusma veya dışkıda kan
İştah kaybı
Bazen karında aşırı hassasiyet
Hematoma gibi karın duvarına dair sorunların dahil olduğu mide spazmı vakalarında etkilenen bölgeye baskı uygulandığı zaman şişme ve kızarıklık görülebilir.

Mide Spazmı Neden Olur?
Mide spazmı birçok nedenle ortaya çıkabilir:

1) Yetersiz Beslenme
Uzun süreli açlık mide spazmına neden olur. Belirtiler görmezden gelinirse şiddetlenir. Ülser veya gastriti olan kişilerde daha belirgindir.

2) İltihaplar
Sindirim sistemi iltihapları mide spazmını tetikleyebilir. Enfeksiyöz gastroenterit ve H. Pilori enfeksiyonunu örnek verebiliriz. Bakteriyel veya protozoal enfeksiyonlar böyle bir etki ile sonuçlanabilir.

3) Tahriş
Mideye giren bazı maddeler mideyi kolaylıkla tahriş ederek mide spazmına yol açabilir. En sık karşılaşılan örnekler şunlardır:

Alkol tüketimi
İlaç kullanımı
Gastrite neden olan sigara kullanımı, stres, kötü beslenme gibi etkenler
4) Mide Ülseri
Gastritin ilerleyerek mide duvarında açık yara oluşturmasına mide ülseri denmektedir. Bu durum ince bağırsaklara da sirayet edebilir. Mide asidi bu yaralara temas ettiğinde tahrişe ve mide spazmına neden olur.

5) Bazı Otoimmün Hastalıklar
Bağışıklık sisteminin hata ile sağlıklı vücut hücrelerine saldırdığı durumlar otoimmün hastalık olarak adlandırılmaktadır. İltihaplı bağırsak hastalığı ve otoimmün gastrit gibi örnekler karın kramplarına ve mide spazmına neden olabilir.

6) Toksinler
Toksinlerin sindirim sistemine girişleri kolay olmaktadır. Girdiklerinde güçlü mide spazmına neden olabilirler. Bu toksinler kirli besinlerle, aşırı ilaç kullanımı ile veya alkol tüketimiyle mideye girebilir. Zehirlenmeyi de bu başlıkta değerlendirebiliriz.

7) Aşırı Efor
Mide spazmının yaygın nedenlerinden biri de aşırı fiziksel zorlanmadır. Egzersiz ile birlikte kasılan ve titreşen mide kasları belli bir düzeyden sonra spazma uğrayabilir.

8) Travma
Karın bölgesi yaralanmaları sık görülen bir durumdur. Gelen darbe ve travmaya karşı önlem almak isteyen mide kasları kendini kasar. Ancak kasılma ileri boyuta ulaşınca mide spazmına dönüşür.

Mide Spazmı Tedavisi
Tedavilerin birçoğu sadece mide spazmını yok etmekten ziyade altta yatan nedenleri gidermeye yöneliktir. Mide spazmına iyi gelen yöntemler şunlardır:

1) İlaç Tedavisi
Antibiyotikler: H. Pilori veya bakteriyel gastroenterit gibi vakalarda antibiyotikler kullanılır.

Antasit: Gastrit veya ülserin neden olduğu mide spazmı antasitlerle ve mide asidini baskılayan ilaçlarla tedavi edilir.

Kortikosteroidler: Otoimmün gastrit ve iltihaplı bağırsak hastalığında kortikosteroid ilaçlar kullanılır.

Ağrı Kesiciler: Mide spazmı ağrısından kurtulmak için reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir.

2) Ev Tedavileri
Karın duvarı kaslarından kaynaklanan mide spazmında özel bir ilaç tedavisine ihtiyaç olmamaktadır. Aşağıdaki önlemler etkili sonuçlar verir:

Dinlenin.
Ayrı zamanlarda soğuk ve sıcak uygulamalar yapın.
Karnınıza nazikçe masaj yapın.
3) Yaşam Tarzı Önerileri
Yemeği kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda yavaş yavaş yiyin.
Yemek yerken sıvı tüketimini kısıtlayın. Soğuk ve asitli içecekleri azaltın.
Büyük öğünler yerine küçük ama sık öğünleri tercih edin.
Öğününüzde ekmek bulundurun. Ekmek fazla mide sularını emerek mide spazmını önler.
Aşırı baharat, alkol, kafein, yumuşak şeker ve çikolata içerikleri olan ürün tüketimini kısıtlayın. Mide tahrişini önlersiniz.
4) Doğal Tedaviler
Bitki Çayları: Günde iki bardak bitki çayı mide spazmına iyi gelir. Adaçayı, nane ve papatya karışımı mide spazmını gidermek için güzel bir içecek seçimidir. Bu çaya bir dilim limon ve yumuşatmak için biraz bal ekleyebilirsiniz. Bu karışım midenizi yumuşatır ve sindiriminize yardımcı olur.

Sıcak Su: Haftada iki kez yemeklerden üç saat sonra kırk derece sıcaklıkta su ile dolu küvete girin veya duş alın. Suya biraz dağ kekiği ekleyebilirsiniz. Bu sayede sinir gerginliklerinden kaynaklanan mide spazmının önüne geçersiniz. Su altında iken karnınıza narince masaj yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder