Malformasyon Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Malformasyon Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Malformasyon Nedir? 

Malformasyon, oluşum bozuklukları nedir? Malformasyon neden kaynaklanır, özellikleri nelerdir? Malformasyon, oluşum bozuklukları hakkında bilgi.


Malformasyon (Oluşum Bozuklukları)
Malformasyon (Oluşum Bozuklukları); canlının gelişiminin sıklıkla embriyon döneminin ilk evrelerinde normalden sapması nedeniyle ortaya çıkan yapısal bozukluklardır. Bu sapmaların anormal genler, çevre koşulları, enfeksiyonlar, ilaçlar ya da sıklıkla bu etkenlerin birkaçından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Malformasyon Nedir?
Malformasyon Nedir? 

Yeni doğan insan ve hayvan yavrularında zaman zaman vücudunun bir bölümünde ya da tümünde oluşum bozukluğu olan bireylere rastlanır. Eski zamanlardan bu yana bu canlılar “hilkat garibesi” olarak adlandırılmış ve doğaüstü güçlerle yorumlanmıştır. 

Çoğu toplumun folklorunda yer alan cücelerin, devlerin, denizkızlarının, tek gözlü ya da tek bacaklı insanların oluşum bozukluklarının gözlenmesiyle ortaya çıktığı sanılır. Oluşum bozukluklarını nesnel olarak inceleyen ve bunların normal embriyon gelişimindeki sapmalardan kaynaklandığını ileri süren ilk fizyoloji bilgini William Harvey oldu. Bu konudaki sistemli bilimsel araştırmalar Fransız anatomi bilginleri Etienne ve Isidore Geoffroy Saint-Hilaire’in çalışmalarıyla başladı. 

Deneysel analiz yöntemlerinin ve genetik biliminin gelişmesiyle kalıtım mekanizmalarının anlaşılması sayesinde son yıllarda bu alanda yeni bilgiler elde edilmiştir.

İnsanda doğuştan gelen oluşum bozukluklarına, annenin gebeliğin erken dönemlerinde etkisi altında kaldığı uyaranlara bağlı olduğu bilinir. Gebelik sırasında kızamıkçık geçiren annenin çocuğunda ağır göz ve kulak oluşum bozukluklarına, gebelikte X ışınlarına maruz kalanların çocuğunda ise mikrosefali ve zekâ geriliğine rastlanabilir. Doğal radyoaktivite düzeyi yüksek olan bölgelerde doğuştan oluşum bozukluklarının görülme sıklığının yüksek olduğu saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder