LDL Kolesterol Nedir ? Kaç Olmalı ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

LDL Kolesterol Nedir ? Kaç Olmalı ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

LDL Kolesterol Nedir ? Kaç Olmalı ?

LDL kolesterol değerleri ne anlama gelir?
LDL kolesterol dediğimiz değerler, metabolizmamızda kolesterol olarak adlandırılan yapının farklı bölgelerdeki dokulara ve organlara ulaştırılma işlemidir. Bazı durumlarda ldl kolesterol normal değerlerden çıkarak ihtiyaç duyulandan daha fazla kolesterol değeri vücutta bulunmakta ve kan dolaşımıyla vücutta gezinmektedir.


Kötü kolesterol olarak da adlandırılan ldl kolesteroller, vücutta küçük parçacıklar halinde damarlarda birikerek damarları darlaştırıcı plakalar şekline gelmektedir. Bu durum da doğal olarak damar tıkanıklığına yol açan etmenlerden biri olmaktadır.

Vücutta ldl değerleri kendini belli etmeden ilerlediği için ani değişimler olmadığı sürece pek fazla belirlenememektedir. Bir de bunun üstüne hem diğer sağlığı tetikleyici faktörler de kişinin hayatında yer alıyorsa durum daha tehlikeli hale gelmektedir. Yapılan ağır bir iş sonrasında ya da ağır bir yemek sonrasında oluşan ani değişimlerde damarlarda çatlaklar meydana gelebilmekte ve kişi aniden kalp krizi geçirebilmektedir.

ldl-kolesterol-degerleri
Bu tip istenmeyen durumların önüne geçilebilmesi adına vücutta kolesterol değerlerini arttıracak her şeyi kontrol altına almak ve özellikle yılın belirli dönemlerinde ldl kolesterol değerlerini ölçtürerek eğer yüksek değerlere yaklaşıldıysa duruma müdahale etmek gerekmektedir.

Trigliserid değeri kaç olmalıdır?
Kandaki trigliserid düzeylerinin normal değerlerde kabul edilebilmesi için değerlerim 150 mg/dl seviyelerinde seyretmesi gerekmektedir. Yine yüksek sayılsa da bir tık alt sınır olarak kabul edilebilecek değerler ise 150-199 mg/dl sınırları arasında yer alan değerlerdir. Ancak bahsedilen değerlerin artık yüksek olarak kabul edileceği sınırlar 200-499 mg/dl sınırlarıdır. 500 ve yukarısında çıkan değerler ise çok yüksek ve acil müdahale edilmesi gereken değerlerdir.
Sağlıklı bir kişinin kolesterol değerleri nasıl olmalıdır?
Sağlıklı bir yapıda bulunan kişilerin vücutlarında bulunan LDL değerlerinin sınıflandırılması ve olması gereken değerler şu şekilde özetlenebilmektedir;

İdeal LDL değerleri : 100-129 mg/dl civarlarında olmalıdır.
Optimal ve optimal üstü LDL değerleri : 130-159 mg/dl civarlarında olmalıdır.
Sınırdaki LDL değerleri : 160-189 mg/dl civarlarında olmalıdır.

Çok yüksek LDL değerleri : 190 mg/dl ve üstü değerlerin civarlarında olmalıdır.
kolesterol-dusurecek-durumlar

LDL kolesterol değerleri nasıl düşürülür?
LDL kolesterol düşüklüğü yaşanması için, öncelikle bu tipteki kolesterol seviyesinin artmasına neden olan faktörler belirlenmeli ve ona göre günlük yaşamsal süreçte köklü değişiklikler yapılmalıdır. Zaten bu tip süreçlerde mutlaka bir yandan doktorlar tarafında sürdürülen tedavi olacağı için, bir yandan da bireyin kendi çabalarıyla bu rahatsızlıktan kurtulmak için adım atması gerekmektedir.

Her şeyden önce stressiz bir hayat sürmek, sigara alışkanlığını bırakmak, fazla kilolardan kurtulup ideal kiloya inmek, ideal kilodayken dahi sağlıklı bir yaşan için egzersiz yapmaya devam etmek ve alkol alımına bir son vermek kötü kolesterol seviyesinden kurtulmak adına oldukça faydalı adımlar olacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder