DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Kurtuluş Savaşında Kitle İletişim Araçlarının Önemi
Kurtuluş Savaşı esnasında, Milli Mücadele esnasında kitle iletişim araçlarının önemi ve o dönemde gerçekleşen kitle iletişim araçları ile ilgili bilgiler.
Teknoloji gelişimin 19. yüzyılın sonlarında çok hızlı bir şekilde iletişim araçları üzerinde gelişmesi sonrası özellikle savaş ve ya benzer top yekun tüm halkı ilgilendiren ve halkı yanınıza çekmek zorunda olduğunuz halkı bilinçlendirmek zorunda olduğunuz tüm olaylarda hayati bir önem taşımıştır. Milli Mücadele döneminde işte böyle bir dönemdi. Kitle iletişim araçlarından o dönemin şartları altında faydalanılması gerekmiştir. Kurtuluş Savaşı esnasında en fazla yararlanılan kitle iletişim araçları gazeteler ve telgraf olmuştur.
Kurtuluş Savaşında Kitle İletişim Araçlarının Önemi |
Milli Mücadele Karikatürleri
Milli Mücadele döneminde yayınlanmış bir karikatür
O dönemde işgalci kuvvetlerin yanında yer alan İstanbul yönetimi ile ülkenin kurtuluşu için mücadele eden Ankara merkezli ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki iki güç bir birileri ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Özellikle toplanan kongreler ve tamimlerden halkın rahatlıkla haberdar olabilmesi için telgraf ve yerel basın olabildiğince kullanılmaya çalışılmıştır. Bir çok gazeteci köşelerinden Milli Mücadele hakkında bilgi vermiş ve Ankara’nın kazandığı başarılardan halkı haberdar ederek hem halkın moral motivasyonu yukarılara çıkarılmış hem de milletin Kurtuluş Savaşına daha da büyük bir azim ile katılması sağlanmıştır.
Ayrıca o dönemin şartları da dikkate alındığında Halide Edip Adıvar gibi büyük isimlerin mitingler düzenleyerek çok daha geniş kitlelere erişim sağlama çabaları da büyük bir başarı ile sağlanmıştır. İstanbul’da oluşan tüm olaylar telgraf yolu ile direkt olarak Ankara’ya haber verilere iletişim araçları da mümkün mertebe kullanılmaya çalışılmıştır. Hatta 23 Nisan 1920’de açılan meclisin çalışmalarının tüm Anadolu’ya yayılabilmesi için meclisin açılmasından tam 17 gün önce 6 Nisan 1920 tarihinde Anadolu Ajansı yayın hayatına başlayarak Meclisin ve şanlı ordumuzun tüm haberlerini tüm memleket sathına yaymıştır. Bu Milli Mücadele dönemini yürütenlerin kitle iletişimine nasıl önem verdiklerinin en büyük göstergesidir.
Keza Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra Ulu Önder Gazi Mustafa kemal Atatürk eşsiz devrimlerinin gerçekleştirirken aynı zamanda Anadolu Ajansından da devrimlerin yayılması hususunda yararlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder