Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 02, 2018

Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri

Körfez Savaşı ne zaman ve hangi devletler arasında olmuştur? Körfez Savaşı’nın nedenleri, sonuçları ve Türkiye’ye etkileri nelerdir?


Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri
BİRİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI
NEDENİ

Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri
Körfez Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri

1980-1988 yılları arasında İran’la yaptığı savaşta ekonomik yönden ağır zarara uğrayan Irak’ın zararlarını telafi etmek için 2 Ağustos 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesidir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak’ın Kuveyt topraklarını boşaltması için karar alarak bu kararını 15 Ocak 1991 tarihine kadar uygulamasını, aksi taktirde güç kullanılacağını duyurdu. Irak’ın bu süreçte Kuveyt’ten çıkmaması üzerine ABD’nin öncülüğündeki çok uluslu hava güçleri 17 Ocak 1991’de saldırıya geçti.

SONUCU
Irak, çok uluslu müttefik güçler karşısında başarısız olarak 6 Nisan 1991’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi şartlarını kabul ettiğini yazılı olarak ilan etti. Böylece Birinci Körfez Savaşı sona erdi.

İKİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI
NEDENİ
11 Eylül 2001 tarihinde ABD’ye karşı yapılan terör saldırılarının sorumlusu olarak Irak’ın görülmesi ve Irak’ın elinde kitle imha silahları bulundurması endişesidir.

ABD tarafından 20 Mart 2003’te Irak’a savaş açıldı. ABD bu savaşta Birleşmiş Milletler’den askeri destek kararı çıkartamadı. Bunun üzerine ağırlığını ABD ve İngiltere askerlerinin oluşturduğu koalisyon gücü oluşturuldu ve bu güç 1 Mayıs 2003’te Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimine son verdi.

Irak’ta 30 Ocak 2005’te geçici seçimler yapıldı ve demokratik yönetime geçildi. Ancak ABD güçleri hâlâ Irak’ta bulunmaktadır ve ülke henüz huzur ve güvene kavuşamamıştır.

KÖRFEZ SAVAŞLARI’NDA TÜRKİYE’NİN TUTUMU
Türkiye, I. Körfez Savaşı’nda Irak’ın karşısında yer alarak Birleşmiş Milletler’in aldığı kararlara destek vermiştir. Ancak, Türkiye savaşa aktif olarak katılmamış, incirlik Üssü’nün çok uluslu güçler tarafından kullanılmasına izin vermiştir.

Türkiye, II. Körfez Savaşı’nda ABD’yi ve koalisyon güçlerini desteklemekle birlikte daha çekimser bir politika izlemiş ve koalisyon güçlerinin Türkiye üzerinden cephe açmasına izin vermemiştir.

KÖRFEZ SAVAŞLARI’NIN TÜRKİYE’YE ETKİLERİ
♦ Körfez Savaşları’ndan sonra Kuzey Irak’ta oluşan otorite boşluğu Türkiye için bir risk ve tehdit bölgesi oluşturmuştur.

♦ Irak’a uygulanan ambargo Türkiye’yi ekonomik yönden olumsuz etkilemiştir. Türkiye’nin ihracat kaybı onlarca milyar dolara ulaşmıştır.

♦ Kuzey Irak’taki otorite boşluğundan yararlanan bölücü terör örgütü, kamplarını buraya taşımış ve bunun sonucunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terör olayları artmıştır.

♦ Körfez Savaşları’nda, Türkiye savaş bölgesi ilan edilmese de yüz binden fazla yabancı turist rezervasyonlarını iptal ettirerek ülkemize gelmekten vazgeçmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder