Karbon Ayak İzi Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 07, 2018

Karbon Ayak İzi Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon Ayak İzi nedir, ne demektir? Karbon Ayak İzi nasıl oluşur, etkileri nelerdir? Karbon Ayak İzi hakkında bilgi.


Karbon Ayak İzi
Ayak izi yürürken bırakılan işarettir. Yaşamınız da bir dünya üzerinde iz bırakır. Enerji üretmek, araba kullanmak ve hayvancılık yapmak gibi hayatımızda yaptığımız birçok şey, iklim değişikliğine sebep olan gazlar üretir. Ve bu gazların neredeyse tamamı karbon bileşiktir. İşte bu nedenle yaşamınızın iklim değişikliği üzerindeki etkisi karbon ayak iziniz olarak adlandırılır. Bazen iklim değişikliğini etkileme şekli açıktır, örneğin otomobil sürmek. Bazen o kadar belirgin değil, et yemek gibi.

Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon Ayak İzi Nedir?

Sera etkisi
Önüne bir engel çıkmadığı taktirde, Dünya’dan ışımayla yayılan ısı uzaya doğru ilerler. Bu yüzden bulutsuz geceler daha soğuk olur. Seralarda, berrak cam veya plastik kullanılmasının sebebi içerideki ısının dışarıya kaçmasını önlemektir. Kullanılan bu malzemeler ısıyı emer ve bir kısmını içeriye geri gönderir. Atmosferdeki karbon dioksit (CO2), metan ve kloroflorokarbonlar (CFC) gibi gazlar, aynı şeyi global ölçekte yapar. Bu gazlar karbondan içeriklidir.

Sektörel Sera Gazı
Dünyada faaliyet gösteren farklı sektörlerin ne kadar sera gazı yayılmasına sebep olduğu üzerine tahminler bulunmaktadır. Ecofys ve ASN Bank tarafından 2010 yılında derlenen istatistikler şu şekildedir; sanayi (yüzde 29), konut binaları (yüzde 11), ticaret binaları (yüzde 7), ulaşım (yüzde 15), tarım (yüzde 7), enerji arzı (yüzde 13).

Sanayi
Birçok endüstriyel süreç çok fazla enerji gerektirir. Sanayi sera gazı emisyonunun büyük kısmı, maden ve metal cevherlerinin madenciliği ve rafine edilmesinden oluşur. İmalatta kullanılan kimyasal işlemler de önemli katkılarda bulunmaktadır. Ayrıca, madende veya fabrikada kullanılan enerjiyi üretmek için fosil yakıtlar yakılır. Kullandığımız şeylerin çoğu sanayi tarafından üretilmektedir. Azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm, daha az karbon ayak izi bırakmamıza yardımcı olur.

Konut inşaatları
Konut sera gazı emisyonlarının yüzde 50’si, yaşam alanlarımızı ısıtmak ve soğutmak için kullanılan enerjiden, banyo ve duş için suyu ısıtmaktan kaynaklanmaktadır. Bir diğer yüzde 11’i aydınlatmadır. Birçok kişi termostatlarını para ve enerji tasarrufu sağlayan yollarla ayarlar. Akkor ampuller, dünyanın birçok yerinde, enerji açısından verimli ve daha uzun süre çalışan flüoresan ampuller ve LED ışıklar ile değiştirilmektedir.

Taşımacılık
Neredeyse tüm araçlar, benzin ya da dizel yakıtı gibi fosil yakıtları yakarlar. Elektrikli arabalar için bile elektrik bir yerden gelmelidir. Sadece arabayı üretmek bile çok fazla enerji harcamaya neden olur. Yakıt tasarruflu araç alımı, toplu taşıma, yürüyüş veya bisiklet gibi ulaşım seçenekleri bizim karbon ayak izimizi küçültecektir.

Tarım
Birçok kişi CO2’den daha güçlü bir sera gazı olan metanın büyük bir kısmının tarım tarafından üretildiğinin farkında değildir. Bunların çoğu hayvancılıktan kaynaklanır.

Enerji üretimi
Enerji üretmek için, madenlerden kömür, petrol veya gazın çıkartılması gerekir. Sonra bunların başka yere taşımacılığı gerekir. İşte bu işlemler sırasında çok fazla sera gazı üretimi de gerçekleşmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder